Mój ogród na górce

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Michasia1
200p
200p
Od: 6 lis 2014, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród na górce

Post »

Witajcie
Zenia
U mnie sporo zostało jeszcze tych trawniczków. Teraz na zmianę wożę kompost na rabaty i grabię trawniczki. Tak dla urozmaicenia prac. I czasami kopię rabatkę nr3 :D pod dalie

Miłka
Szkoda,że mnie tam nie było. Taka lekcja poglądowa bardzo by mi się przydała :D Na razie musi mi wystarczyć internet i dobre rady :D

Karolinko
Śniegu to u nas napadało grubo i szczodrze ;:138 Skorzystałam z okazji i poszłam zachwycać sie zimą w lesie. Niestety temp plusowa zrobiła swoje. Na spacerku leciało z drzew za kołnierz a pod butkami ślisko i mokro . Ale i tak było super :heja . Dzisiaj od rana coś tam pruszy i leży jeszcze trochę wczorajszego śniegu.
Może mi się uda i wylecę na chwilę na ogród

U mnie ziemia kiepska i to raczej bardziej niż mniej. Ale los spłatał mi niespodziankę. Kręcąc się tu i tam dostałam olśnienia ;:3 Przeciez ja mam miejsce ;:3 gdzie od kilkunastu lat wyrzuca się liście, skoszoną trawę i inne takie mniej szlachetne odpadki. Oficjalny kompostownik jest na ogrodzie . A Tu taka niespodzianka . Dodatkowy kompost. Twraz od kilku dni wożę taczkami kompost i rozsiewam po rabatkach. Może pogoda dopiszę i dzisiaj też wysypię kilka taczek ;:138
Pozdrawiam cieplutko
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Żanko, chyba nie jest z Twoją ziemią tak źle, skoro rodzi takie daliowe kwiaty. Ja nie mogę wbić wideł w moje luksusowe lessy zarówno, kiedy mokro (chyba, że M. potrzebuje gliny do uszczelnienia pieców kaflowych), jak podczas suszy (przy próbie wbicia motyki wydawała charakterystyczny dźwięk kojarzący się z prymitywną kopalnią :lol: , więc mleczyki rosły w siłę całe lato). Wożę taczką stary obornik, przekompostowaną trocinę i... piasek. Duużo piasku!
Trawniczków nie posiadam, po prostu wiosną strzyżemy skołtuniony busz wielogatunkowy, więc jedno zmartwienie mniej. U mnie śnieg przyszedł dzisiaj i już niewiele śladów po nim zostało. Spacerek zrobiłam przed opadami - pierwszy raz w życiu spacerowałam po lesie najbliżej domu :oops: . Jakoś na grzyby szło się trochę dalej do innego lasu, na spacerki z dziećmi do wąwozu, albo pobliskiego lasku z poziomkami. Osiem miesięcy zajęło mi dotarcie do lasu oddzielonego od sadu jednym polem. :;230
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A zdjęć z tego zimowego spaceru po lesie nam nie pokażesz?
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie mów Żanko że sama wozisz ten kompost taczkami :shock: :!: To ciężko. A ziemia nie grząska ?
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Michasia1 pisze:Kręcąc się tu i tam dostałam olśnienia ;:3 Przeciez ja mam miejsce ;:3 gdzie od kilkunastu lat wyrzuca się liście, skoszoną trawę i inne takie mniej szlachetne odpadki. Oficjalny kompostownik jest na ogrodzie . A Tu taka niespodzianka . Dodatkowy kompost. Twraz od kilku dni wożę taczkami kompost i rozsiewam po rabatkach.
No to odkryłaś złotą żyłę... ;:306 . Roślinki będą zadowolone i ty także. ;:oj . Tylko te taczki, zamęczysz się. ;:168
Awatar użytkownika
Michasia1
200p
200p

Post »

Witajcie
ze spaceru zimowego za wiele zdjęć nie mam, bo śnieg topniał i leciał z drzew ale kilka ujęć się znalazło

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ale wiosennie to już tak u nas było

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Michasia1
200p
200p

Post »

Aniu
Tak szlachetną ziemię posiada męża Mama. U niej glina. Przy suchym lecie zbiera koszyk ziemniaków , gdy sadziła dwa kosze :;230 Ziemia zbryla i tylko kilofem walić. U mnie skrajnie różne warunki :;230 glebowe. Musiałam kilka lat przekopywać swoją ziemie z obornikiem, kompostem i wielką ilością ziemi od męża Mamy aby zechciały chwasty rosnąć :;230
Gratuluję dotarcia do zakazanego lasu za polem. Byłaś dzielna i podziwiam Twoją determinację ,że tak szybko spenetrować ten dziewiczy teren ;:138

Lidziu
Dla Ciebie wrzuciłam kilka zdjęć ale nie mają uroku prawdziwej zimy. Raczej takiej z roztopów :D

Karolinko
U mnie taki piach, że grząsko nigdzie nie jest :D Taczki nie są takie pełne więc ciężkie też nie są. A mam pewność ,że trafią gdzie chcę :D

Zenia
Ty się tak nie śmiej , bo u mnie kompost to droższy od pieniędzy jest ;:138 Wiesz jakie to źródło radości dla mnie i roślinek. W końcu będą mogły korzonki sobie spokojnie wyciągnąć.( Byle nie za bardzo , bo szkoda by było jakby padły )

U mnie pada od nocy i pada, więc moja biedna taczka i łopata mają wolne. Odpoczną dziewczynki to chętniej za pracę się wezmą hihi

Pozdrawiam cieplutko i słonecznie
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Przyszłam z Tobą pospacerować. Ojej ;:oj ale fajnego niedźwiedzia w lesie spotkałaś :). Minę ma taką jakby miał się zaraz przewrócić i iść spać a nie po lesie łazić. ;:306
Dobrze że dodałaś te wiosenne zdjęcia. Bo się jakoś zimno zrobiło. Ładne kępy Ci się potworzyły.
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Ci za zdjęcia zimowe i wiosenne z wnuczkiem w tle. Omszone konary i korzenie są piękne. I najważniejsze, że nie zabrakło mojej ulubionej Luny w iście niedźwiedzim futrze.
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

;:180 U mnie takich białych plam na mapie jest więcej. W promieniu pół kilometra mam lasy w każdym kierunku - właściwie nieduże laski na pochyłych stokach i wąwozach.
Te ziemniaki, to prawie jak moje tegoroczne :;230 . Coś tam zjedliśmy, ale większość leży w piwnicy jako materiał genetyczny. Myślałam, że to przez stonki (zachciało mi się uprawy bez chemii - na pewno stonki są zdrowsze).
Żanko, ja nawet bym chętnie pobiegała z taczką, ale najpierw trzeba wytępić młode mniszki. Jakie było lato wszyscy wiemy, ale tym ziółkom nie zaszkodziło :evil: . Planuję wysypać rabaty przekompostowaną trociną, a podczas pielenia stopniowo się wymiesza z ziemią. Przynajmniej nie będzie się robiła taka skorupa. Widzę różnicę - tam, gdzie porządnie przygotowałam glebę i nie poskąpiłam składników organicznych jest łatwiej pielić.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Michasia1 pisze:Zenia
Ty się tak nie śmiej , bo u mnie kompost to droższy od pieniędzy jest ;:138 Wiesz jakie to źródło radości dla mnie i roślinek. W końcu będą mogły korzonki sobie spokojnie wyciągnąć.
Michasiu..lubię pożartować a tak po prawdzie znam te radości i smutki. ;:224 U mnie takim rarytaskiem ciężkim do zdobycia jest naturalny obornik. ;:oj . Mamy w koło 1500 działek a gospodarstw z pięć, wszystko schodzi na pniu. Ostatnio na zapisy... ;:306 . Na ten rok pewnie się nie załapię, pozostanie mi kupić suszony. ;:173 . Pozdrawiam cię serdecznie. ;:168
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Żanko widoki zimy to już chyba ostatnie a teraz tylko już bliżej do wiosny :tan
Zima i wiosna są cudne jej a zdjęcia i widoki super bo każda pora roku ma swój urok :)
Awatar użytkownika
Michasia1
200p
200p

Post »

Witajcie
Wnusio wyjechał wiec wyleciałam na dłuuuugi spacer. Tego mi brakowało. W lesie nieśmiałe oznaki wiosny widać ale głownie ptaki wieszczą zmianę pory roku. Rano już przed siódmą ptaszki wyśpiewują swoje trele, zaklinają pogodę i słońce. A ono nie łaskawe, świecić nie chce, schowało się za chmury i czeka aż wiatry przeminą.

Madziu
ten niedźwiedź to jest na ogrodzie, do lasu mu się nie chce :D Te przebiśniegi to dzikuski. Dziki je przesadzają. Raz rosną tu na przyszły rok w innym miejscu. Kiedyś tam był stary ogród Prababci , teraz Matka Natura tam rządzi :D

Lidziu
Luna nabrała nie tylko niedźwiedziego futra ale i sadła. Jest tak potężna,że ciężko ją na smyczy utrzymać. Nieraz zdarzyło mi się zapierać nogami :D

Aniu
Ja też muszę mocno napracować się nad ziemią. U mnie ten piasek jest chyba z jakimś iłkiem. W czasie suszy mocno się zapieka i można walić haczką. Nieraz iskry lecą
Uprawa ekologiczna ma to do siebie, że nasi bracia mniejsi, skrzydlaci, sześcionodzy bardziej korzystają z naszej krwawicy. Nam się dostają resztki z ich uczty. ja tez wolę ekologiczne resztki niż wypryskane rarytasy ;:138

Zenia
no to rozumiesz wagę obornika, złoto przy nim traci blask. U nas też z obornikiem krucho, po wioskach coraz mniej zwierząt to i z obornikiem krucho :D

Betusia
Ja też uwielbiam wszystkie pory roku, każda ma nam wiele do pokazania i ofiarowania. ;:138

Pozdrawiam serdecznie

-- 5 mar 2016, o 15:10 --

trochę lata

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Próbowałam dzisiaj rano popracować trochę na działce, ale nie dość że okropne błoto, to jeszcze niemożebne wietrzysko skutecznie przeszkadzały. Wytrzymałam tylko trzy godziny i tak zmarzłam, że musiałam wracać do domu.
Jest trochę cieplej i rośliny poczuły wiosnę. Brakuje jednak słońca, które tylko prześwieca przez chmury.
U nas obornik też bardzo trudny do zdobycia, chyba trzeba będzie kupić suszony albo granulowany.
Cudne, energetyzujące, letnie zdjęcia :D
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Michasia1
200p
200p

Post »

Witajcie
Lidziu
zimno i u nas. Ja wylatuję na godzinkę , dwie na ogród i idę się ugrzać, za chwilę znowu trochę popracuję na ogrodzie. Nadal grabię trawniki. Nie wiedziałam,że tyle ich jest :D Dzisiaj dalej przekopywałam rabatę pod dalie, przycięłam maliny.

Dzisiaj wykonałam próbne szczepienie. Ciekawe czy coś z tego będzie. Ja przejęta byłam bardzo, mało języka sobie nie odgryzłam :;230
Próbowałam swoich sił na wiśniach i brzoskwiniach. W porywie inwencji twórczej zaszczepiłam brzoskwinię na śliwce ulanie. Taki eksperyment. Teraz trzymam kciuki aby coś z tego wyrosło, przyjęło się i dało plon ;:138
Pozdrawiam serdecznie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”