Mały ogródek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mały ogródek

Post »

Witaj Izo - IzabeloS,
bardzo mi miło, że spodobał Ci się mój ogródek. Zapraszam do odwiedzin. Sezon się zaczyna. Zakwitną zaraz narcyzy i tulipany, będzie kolorowo ;:65 .
To prawda, że lubię swoje rośliny i pracę w ogródku. Brakuje mi miejsca na nowości, to jest smutne, bo tyle nowych odmian i róż i innych roślin się pojawia , a u mnie tłok.
Tworzenie ogrodu to nie tylko nowości. Muszę zrobić ładną ścieżkę i kącik wypoczynkowy. To są moje tegoroczne plany.
Byłam u Ciebie , obejrzałam dom, wielkie drzewa, pieski , kotki, róże i inne cudeńka.
Podziwiam Ciebie i Twoją pracę ;:215 . Widać pasję, miłość i radość z tego co robisz ;:138 .

Wandziu 7,
Krokusy tylko w makro foto-oku prezentują się okazale. W rzeczywistości to niepozorne maluchy, które nie wiem jakby się starały nie przegonią szarości z ogrodu.
No ale jest są pierwszymi kolorowymi zwiastunami ociągającej się wiosny. Czekam na narcyzy, jeszcze trochę i zacznie się ich pokaz. ;:65

Dorotko 71 , Ewelino, Przemku 23
wiosna od dwóch dni, ale tylko w kalendarzu. Niskie temperatury nie sprzyjają, nawet krokusy niespiesznie otwierają swoje kwiatki.
Wczesne narcyzy już mają pąki, ale ciągle każą na siebie czekać. Jest zimno, wieje wiatr.

Jadziu -JAKUCH,
pamiętam tylko niektóre nazwy krokusów. Kupiłam kiedyś kilka odmianowych i posadziłam w koszyczkach, ich nazwy znam.
Mam też trochę takich kupionych jako mieszanka krokusów mix i tu nazw brakuje. Samosiejek raczej nie widzę.
Jeszcze zakwitnie biały, ładny, o nazwie 'Joanna d'Arc' i pasiasty 'King of the Striped'.
W zeszłym roku jesienią dokupiłam nową odmianę, o nazwie 'Yalta', ale na razie same listki się pokazały.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Śliczne krokusy ;:333 Fajnie, że podałaś ich nazwy...Dzięki Tobie wiem jakie odmiany posiadam. Nigdy nie przykładałam wagi do nazw roślin (oprócz róż) i to był błąd. Dobrze wiedzieć, co rośnie w ogrodzie i znać nazwę każdej roślinki ;:108
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Dorotko 350,
nie wszystkie nazwy pamiętam. Po zakupionych krokusach zostawiłam etykiety, to ułatwia identyfikację.
Niektóre zakupione rośliny zapisuję. Mam coś w rodzaju pamiętnika- notesu ogrodowego.
Zapisy od 2012 w nim się znajdują. Lubię znać nazwę, rodzaj, odmianę.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Yollanda pisze: Dla wszystkich stęsknionych wiosny.

Obrazek

Obrazek
Jolu - uwielbiam Narcissus poeticus . Jak fajnie ogląda się je w takiej ilości i ta nazwa...chciałabym kiedyś dochować się takich łanów na mojej działce...
Piękne te kolorowe irysy z falbankami ale jęknęłam z zachwytu jak zobaczyłam że masz historycznego irysa -'Mrs Horace Darwin' Foster z 1888 roku. cudny jest i godny pożądania ;:167
Napisałaś na poprzedniej stronie, że nieśmiało pokazują się pierwsze kwiaty a potem...pokazujesz piękne kępy kolorowych krokusów i mnóstwo kwitnących irysków Katharine Hodgkin....a u mnie w sobotę był tylko jeden nie do końca jeszcze rozwinięty kwiatuszek. Nawet mu fotki nie zrobiłam, bo to był taki biedaczek :(
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Jolu, już całkiem kolorowo u Ciebie. Mimo, a może właśnie dlatego, że to maleństwa, bardzo lubię drobno cebulowe. O tej porze roku kwiatki przyciągają, jak magnes i już jedna barwna kępka rozwesela ogród, a Ty masz takich kępek wiele.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Ambo 19 i ASK_anullo,
kwiatki są malutkie, ale faktycznie nawet takie maleńkie, na tle szarego ogrodu przyciągają wzrok.
Fotki w trybie makro wyolbrzymiają urodę tych maluchów.

Crocusy, kwitną małymi kępkami
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

irys żyłkowy ma kilka kwiatków, gigant to nie jest
Obrazek

narcyzy jeszcze małe
Obrazek

tulipany rosną, są , zakwitną, już się cieszę
Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie zamiast mnóstwa tulipanów będzie mnóstwo liści tulipanowych .Szkoda ,ze jesienią podsypałam im nawozu dla cebulowych i obornika ,żeby cudnie zakwitły.A tu klapa .Jolu coraz więcej krokusów zakwita nawet przy tak beznadziejnej pogodzie
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Jadziu- JAKUCH ,
dlaczego wątpisz w kwitnienie tulipanów?
Jest jeszcze za wcześnie, aby oceniać czy będą kwiaty? Poczekaj, daj im szansę.
Specjalistyczny nawóz zawsze daje korzyści, choćby cebulom.
Staramy się najbardziej jak możemy, ale efekty są różne, czasem niezadowalające. Tak bywa .
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Jolu twoje łany cebulowych już zaczynają. ;:215 Krokusy i irysy pięknie się rozwinęły. ;:oj Moje krokusy stoją skulone, bo słońca nie widzą. ;:222 Tulipany i narcyzy już się szykują. ;:65
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu świeże jesienne cebulki oczywiście zakwitną chodzi tylko o moje stare cebulki tulipanów.Z pewnością Darwinowe zakwitną one są niezniszczalne .Widzę jak wychodzi tylko jeden liść a kawałek dalej drugi dlatego tak sądzę
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p
Od: 15 cze 2010, o 23:21

Post »

Jolu, bardzo dziękuję za miłe słowa, skierowane do mnie i do mojego, jak to określiłaś, "raju na ziemi". Piszę w twoim wątku, bo nie wiem, czy do mnie zaglądasz. Twoje słowa są budujące, doceniające moją pracę i pasję, a nie wszyscy to rozumieją. Wydaje mi się, że niektórzy sądzą, ze mam ogródek "do bawitka", i tu się grubo mylą. Chcesz byc szczęślwy? Załóż sobie ogród. Święta prawda tkwi w tych słowach.
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Izo,
zaglądam do Ciebie, Twój wątek i piękny i ciekawy. Podziwiam Twoją pracę i piękny ogród oraz cudny widok domu.
Stary komin i fotka z mamą, z 1957 roku też zrobiła na mnie wrażenie. Ceglany komin od cieplarni, to zabytek i pamiątka rodzinna.
Też bym taki chciała mieć. Bardzo mi się podobają takie rodzinne skarby. Dusza przodków w nim mieszka.

Jadziu JAKUCH
,
a to z Ciebie "leniuszek". Trzeba było wykopać w lipcu cebule tulipanów, przesuszyć i wkopać w październiku z powrotem.
Pozostawione w gruncie na następny sezon słabo kwitną, a wręcz giną. Czasem przy lepszej glebie tak się nie dzieje, ale reguła mówi, że cebule tulipanów wykopujemy po zaschnięciu liści. Trudno, musisz je przeboleć.
Myślałam, że posadziłaś nowe tulipany i to one się zbuntowały.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu wykopałam wysuszyłam lecz u mnie jakoś nie chcą przybierać na wadze te cebulki ;:174 .Nie wiem możliwe ,że za słabo je karmię ;:224 albo wszystko kradną róże i inne rośliny.Wykopałam po przekwitnięciu także prawie wszystkie hiacynty i na nowe miejsca powsadzałam jesienią .Też nie widzę jakiejś rewelacji
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p
Od: 15 cze 2010, o 23:21

Post »

Jolu, dla Ciebie i Twoich bliskich przesyłam serdeczne życzenia spokojnych Świąt, pogody ducha i dużo ciepłego słoneczka.
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Izo, dziękuję za życzenia.
Wzajemnie Tobie oraz wszystkim zaglądającym do mojego ogródka życzę wesołych Świąt, w miłej rodzinnej atmosferze, przy suto zastawionym stole. Zajączka z prezentami też Wam życzę ;:304
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”