Ogród w dolinie cz.10,czyli jak marzenia stają się faktem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród w dolinie cz.10,czyli jak marzenia stają się faktem

Post »

Dziś wbrew zapowiedziom nie było brzydko. Co prawda od czasu wiał zimny wiatr, z którym pojawiały się chmury. Ale po chwili znów pojawiało się słonko. No i było 16 stopni. Trudno narzekać... Dziś też nic, poza zdjęciami, nie robiłam. Goście się zasiedzieli, a potem mi się już nie chciało. Powinnam przygotować hortensjowe patyki do wysłania, ale jak zrobię to jutro, to też nic się nie stanie :D Chyba...

Zatem parę widoków z ogrodu.

Na początek kwietna łąka za domem. Trawnika tam się nigdy nie dorobię, ale czy chcę? Chyba nie.

Obrazek

I przed domem :D Moja Mama dziś stwierdziła, że mam za dużo kwiatów i oni tak nie chcą. No i oczywiście, żebym już nic nie dosadzała. Ręce opadają...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teresko (tesia39)! Od czasu do czasu trzeba wrzucić na luz, a ja na prawdę byłam bardzo zmęczona. Dziś te pielęgnowałam lenia ;:224 To jest mój drugi migdałek. Pierwszy z marketu nie przeżył majowych przymrozków. Miałam nie kupować, ale skusił mnie ten na targu. Pomyślałam, że ten nie będzie wydelikacony holenderskim ciepełkiem i może przetrwa... Majątku nie kosztował, a zawsze mi się w ogrodach podobał.
W ogrodzie kwitnie coraz więcej cebulowych m.in. żonkile

Obrazek

Dorotko (Keetee)! W moim szpalerze krzewów miałam jeszcze miejsce, szczególnie teraz po zlikwidowaniu starych grządek. Tym sposobem migdałek znalazł swoje miejsce. Kolejne czeka na róże ;:224 Wiele się zatem nie różnimy :;230

żonkil Rip Van Winkle

Obrazek

Aguniu (Agness)! Rozumiem Cię doskonale. Jednak np. bez forsycji nie wyobrażam sobie wiosennego ogrodu. A mój migdałek jest szczepiony na pniu, więc nie utworzy wielkiego krzaczora. A hortensji chyba mam już dość, szczególnie tych bukietowych.
Wiem, że lubisz sasanki

Obrazek

Edytko (Eda_S)! Nie każdy ma i chce mieć warzywnik. Ale w założeniu mój ogród ma być wiejski. Zatem drzew, krzewów owocowych i grządki warzywnej nie może w nim zabraknąć. Nie umiem się pozbawić przyjemności skubania owoców prosto z krzaczka, czy zawsze świeżych ziół. Nie wiem, dlaczego tak jest z żonkilami, czy narcyzami. Na pewno będę je jesienią dosadzać.
Dla Ciebie kolejny. Jeden z pierwszych w moim ogrodzie

Obrazek

Aniu (anabuko1)! Zawsze czekam na kwitnienie drzew owocowych. To cudowny okres. Dla mnie niezwykle romantyczny. Stąd u mnie bardzo wczesna wiśnia. Dziś wszyscy moi goście się nią zachwycali. A i sąsiadka pytała, co to jest. Cebulowe są w pełni kwitnienia, choć tulipany dopiero zaczynają. Cudny czas ;:167
Pierwiosnek lekarski. Pojawił się jako pierwszy w moim ogrodzie i w ciągu 3 lat utworzył piękną, dużą kępę

Obrazek

Justynko (klarysa)! Czyli zasłużyłam na pochwałę :lol: W podziękowaniu trochę mojej wiosny. Wiśnia nippońska z bliska

Obrazek

Piotrze (misiaczekkm)! W Szczyku lepiej nie mówić, że tu jest Śląsk ;:224 raczej Podbeskidzie. Ale wiosna faktycznie szybko w tym roku nas odwiedziła. Migdałek pachnie jak większość drzew owocowych, czyli tak sobie. Do prymulek mam słabość. Zatem dla Ciebie kolejna wanda

Obrazek

Iwonko (Iw)! Niestety kaprysi. Mój pierwszy migdałek nie przeżył zimnej Zośki. Ale ja jestem uparta ;:224 tej rośliny nie trzeba chyba przedstawiać

Obrazek

Loki! Z prymulkami jeszcze nie skończyłam ;:224 Jeszcze jest co najmniej kilkanaście, które chce mieć :D
Główkowaty Alba

Obrazek

Dorotko (dorcia7)! ;:196 Dla Ciebie szafirek

Obrazek

Szkoda, że weekend się kończy ;:145 Muszę przyznać, że tym razem bardzo odpoczęłam. Mam nadzieję, że Wy także :D
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu to miałaś super doradców :D "nic nie dosadzaj" dobrze powiedziane ;:306 ale to nierealne w naszym ogrodniczym fachu.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Ja za bardzo nie odpoczęłam ,ale to zmęczenie jest bardzo przyjemne ,dziś niedziela była piekna bez porównania z sobotą która była chłodna,pochmurna..za szafirka dziękuję ;:168 -miłego wieczoru
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy myślisz Jadziu, że mogę powiedzieć, że nie będę Mamy słuchać??? Myślę, że po 40stce mogę :;230
Dla Ciebie premiera dzisiejszego dnia - floks skrzydlaty :D

Obrazek

Dorotko, ja koniecznie musiałam odpocząć. Po chorobie i intensywnym tygodniu groziła mi powtórka... Ale znam to miłe uczucie zmęczenia i zadowolenia z tego, co się zrobiło ;:196
Tym razem ciemiernik. Trzeba korzystać dopóki kwitną.

Obrazek
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Zawsze zasługujesz na pochwały ;:196
Za dedykacje bardzo dziękuję :D .
Nie zgadzam się z opinią Twojej mamy ;:131 .
Moja ;:167 dla odmiany twierdzi, że mój ogród jest taki, jaki ona by miała-pełen kolorowego kwiecia :D . Kochana mamcia.
U nas tez piękny dzionek :wit

Zastanawiam się, czy to na pewno lekarski?
Mój chyba wygląda trochę inaczej ;:218
Awatar użytkownika
Iw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 22:00

Post »

Ale uroczo u Ciebie ;:108
Te kwitnące drzewka są niesamowite ;:196
Znowu przepiękne zdjęcia ;:oj ;:oj ;:oj
A łąka w mojej ocenie jest piękniejsza od trawnika :D
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miło być chwalonym, Justynko :D Szkoda, że moja Mama rzadko to potrafi... Jeśli nawet nie lekarski, to śliczny :D
Dla miłej odmiany inny. Jaki? Nie wiem.

Obrazek

Iwonko (Iw)! Niektórzy walczą o angielski trawnik, a ja niezmiennie mam wątpliwości. Pogoda dziś była idealna na zdjęcia. No i miałam trochę czasu. Lubię w spokoju posłuchać co w trawie piszczy ;:224
Ciemiernik biały ... z różowymi refleksami

Obrazek
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Floks skrzydlaty uroczy ;:333
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sławku! I wyrywny :tan Ale kocham floksy, więc bardzo mnie ucieszył!
Dla Ciebie bratek w moim ulubionym kolorze :)

Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Te potargane żonkile mi się podobają. Chyba kiedyś nawet takie miałam!
Ciemiernik z refleksami - miodzio!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłko, Ciemierniki mają się na prawdę dobrze, a kwitną już 4 miesiące ;:oj Cebulki żonkili kupiłam w B. i to kolejne 2 paczki, bo strasznie mi się podobały. To maluszki, ale urocze. Stare odmiany maja swój urok. Jak te tulipany

Obrazek
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Aniu ;:196 jako częstszy skrytoczytacz niż pisarka dziękuję za śliczne zdjęcia Twoje wisienki. ;:180
Bardzo podoba mi się też Twoja bratkowo-stoktotkowa skrzyneczka. ;:138 ;:138 ;:138
Fajnie trafił Ci się człowiek do takiej ciężkiej roboty , jaką jest karczowanie trawnika.
Trudno znaleźć kogoś takiego do pomocy, przynajmniej w mojej okolicy.
Teraz przydałby mi się ktoś taki do przesiania kompostu. A tak muszę czekać aż M nabierze sił i ochoty. :lol:
:wit
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Aniu, pięknie i przestawaj sadzić kwitnących kwiatów.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu (Ignis05)! I ja w większości przemykam milcząc, bo ciągle w biegu... Wiosenka zdecydowanie ma teraz swoje 5 minut. Posadzona zaraz przy tarasie cieszy oczy :heja Pomocnik niezły, ale nieco namolny. Dziś stał o 7.30 po bramką, by pożyczyć pieniądze. Wczoraj zarobione, jak twierdził, zgubił ;:oj Ale na pewno skorzystam jeszcze z jego usług, bo pracuje bez zarzutu i do tego na trzeźwo.
Hiacynty tez maja swój czas

Obrazek

Asiu (cyganka77)!
pięknie i przestawaj sadzić kwitnących kwiatów.
Chyba nie przestawaj ;:224 :;230 Nie podejrzewam Cię, byś podzielała zdanie mojej Mamy.

Obrazek
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

ANIU.........otworzyłam 10 część i poczułam się jak Krainie Bajek..........śliczny wstęp i realizacja marzeń dziecka....jednak marzenia się spełniają.....ja o sobie też tak mogę powiedzieć......
zaistniałam w Twoim ogrodzie i teraz idę na spacer po nim.....nie wiem czy dam radę cały obejść...ja już babcia więc tak szybko nie ;:65 ;:65
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”