Moje kwiaty w przechowalni

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje kwiaty w przechowalni

Post »

Jacku dziękuję w imieniu kwiatów. Współczuję kłopotów z pełzającym towarzystwem. Obym nie miała podobnego problemu na mojej nowej działce. Przy grabieniu liści znalazłam sporo pustych domków ślimaków. Pewnie przełażą z nieuprawianego pola, które mam za płotem.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Halinko, zawsze podziwiam Twoje zdjęcia. Nawet suche badylki wyglądają na nich pięknie :D
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu dziękuje za miłe słowa o moich zdjęciach ;:196 . Cieszę się, że Ci się podobają :D .
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Halu śliczne fotki ;:63 Bardzo mi się podoba sadziec ,barbula ,lobelia .......czy jest zimująca :?: Cieszę się że masz swoją działeczkę ............wygląda na zadbaną ,ale na pewno Ty ją zrobisz po swojemu i będzie piękniejsza ;:138 Bardzo przydała mi się lekcja o żurawkach i żuraweczkach będę je wiosną oglądała pod tym kątem ;:138 Podziwiam Cię za Twoją wiedzę i porządek ;:138
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Lobelię siphitica tez mam od Jacka i ta zimuje dobrze. Niestety szkarłatna 'Queen Victoria', 'Fan Cinnabar Rose' i jeszcze jedna nn nie przetrwały zeszłorocznej zimy.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Romciu dziękuję za pochwały ;:196 Tak jak już napisała Lidzia, lobelia siphitica przezimowała bez przeszkód. Wystarczyło jej lekkie okrycie stroiszem. Lobelię szkarłatna mam po raz pierwszy i nie mam doświadczeń z jej zimowaniem.

Lidziu dziękuje za pomoc ;:196 W tym roku nie zdążyłam niestety okryć wszystkich roślin przed mrozami. Martwię się ile z nich da sobie radę w tych warunkach.

Za oknem szaro i smutno. Mróz zmroził wszystkie rośliny. Przykro patrzeć na te "mrożonki". Dla poprawy nastroju wstawię słoneczne fotki moich rudbekii:

Rudbekia wielka

Obrazek

Rudbekia naga 'Herbstsonne' 
- od Christinkrysi

Obrazek

Rudbekia naga 'Goldquelle'

Obrazek

Rudbekia błyskotliwa 'Goldstrum'

Obrazek

Rudbekia 'Little Henry'

Obrazek

A na koniec długo wyczekiwane rudbekie owłosione (zagościły na moich rabatach dzięki uprzejmości Lidzi - slila1 i Jacka - JacekP)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko rudbekię wielką masz z nasion, czy kupiłaś sadzonkę? Bardzo mi się podoba ta ogromna roślina i nawet próbowałam wysiewać nasiona, ale nic nie wzeszło.
Do wysiewów niestety nie mam ręki.
Bardzo się cieszę, że dochowałaś się rudbekii owłosionej. 'Herbstonne' też mam od Krysi.
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lideczko bardzo dziękuję za odwiedziny ;:196 . Jakoś tak smutno i pusto zrobiło się na forum.
Rudbekię wielką mam z sadzonki. Bardzo chętnie podzielę się nią z Tobą. Mam nadzieję, że dobrze przezimuje.
Z rudbekii owłosionej jestem bardzo dumna. Zauroczyły mnie jej kwiatuszki. Liczę na mnóstwo siewek w kolejnym sezonie.
Pozdrawiam Hala
elakuznicom
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 18:52

Post »

Halinko dziękuję za wykład żurawkowy ,nie bardzo je odróżniam , wiosną lepiej się im przyjrzę bo też mam jedne i drugie ,
piękne zdjęcia jak zawsze , rudbekie :
http://i1132.photobucket.com/albums/m56 ... 13cfbd.jpg
przecudne uwielbiam wszystkie , jak piękne kwitnie barbula muszę pomyśleć o niej ,ciągle walczę o więcej słonecznych miejsc u siebie ,
czy skusiłaś się Halinko na coś u MP ? czytam w google o goryczkach , siedmiodzielna ponoć łatwa w uprawie ? mam u siebie od 3 lat
jaką wsadziłam taka jest no i nie kwitła nigdy ,muszę poszukać lepszego miejsca dla niej , kupowałam pod nazwą ..hi..hi ..goryczka..
pozdrawiam Ela
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Halu , nie miałem pojęcia , ż tyle odmian rudbekii może być. A do tego w jednym ogrodzie :wink: Mam tylko jednoroczne , sieją się same , i choć nie zawsze pasują w tym miejscu , daję im żyć. :uszy
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Piękny pokaz rudbekii! Owłosiona jest i 'Goldstrum' to najmocniejsze i najplenniejsze ze wszystkich. Mam też taką, która przypomina krzyżówkę tych dwóch i nie mogę jej zidentyfikować.
Pozostałe były poobgryzane przez ślimaki. Owłosiona nawet teraz próbuje u mnie zakwitnąć - twardzielka :)
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Halinko czekasz na siewki owłosionej?Jeszcze pożałujesz :wink: U mnie zdominowały ogród.Żal było wyrzucać(to mój problem :roll: ) a później ogród stał się ich własnością,przytłoczyły to,co mogło przyciągać wzrok.W tym roku zamierzam walczyć ;:134 ,zostawię tylko kilka siewek.Mam je nawet w sadzie ;:209
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sadzonkę rudbekii wielkiej z przyjemnością przyjmę, jeżeli oczywiście Twoja zdoła się rozrosnąć.
Mirka straszy agresywnością rudbekii owłosionej. No rzeczywiście, gdyby nie ukrócać jej zapędów, to siewki zarosłyby cały ogród. Ale jest to roślina kwitnąca nawet po niewielkich przymrozkach. U mnie jeszcze teraz ma paki, które się rozkwitają. Warto ją mieć w ogrodzie.
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

OOOOOO nazbierałaś Rudbeki, jakie ciekawe, a jakie ładne ;:215
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Haluś ale masz dużo odmian rudbekii ,nie wiedziałam że jest ich tak wiele ............ja mam dwie owłosioną i błyskotliwą ;:138 Strasznie atakował grzyb tę owłosioną ,ścinałam prawie wszystkie kwiaty :(
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”