Mój storczykowy kącik :) cz. III

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p
Od: 4 paź 2013, o 15:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój storczykowy kącik :) cz. III

Post »

Natko, ja to samo nie chce za bardzo wiercić w ścianach, no chyba że przy przeprowadzce zaszpachluję i pomaluję po dziurkach. Musze zabrać się za jakiś projekt zrobienia drabinkowej półki, podliczyć ile materiału i jaki koszt by tego wyniósł, bo lepiej postawić taki coś niż nawiercać - a jaka satysfakcja, że sama zrobiłam (pal licho, że nie mam żadnego sprzętu do "tworzenia" mebli) :D

Dufin, a może obudować balkon i na nim zrobić kącik storczykowy? :twisted:
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lip 2014, o 19:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Meiss tak naprawdę wystarczy młotek trochę gwoździ lub wkrętów i dobry projekt, nawet jeśli kupujesz płytę pilśniową w meblowym lub deski w sklepie typu obi to jak poprosisz to przytną Ci na wymiar wszystko, więc i mniej brudzenia w domu. A w domu skręcasz, ewentualnie malujesz i gotowe ;:138 Ja nie chce wiercić, bo nie moje ściany i nie każdemu to może się spodobać, a właściciel może się tylko wkurzyć, bo w razie czego Ty wiesz i ja wiem, że dziury zaszpachlujesz/my, a on już nie ma tej pewności.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Meiss nie bardzo bo balkon mamy bardzo długi :) Z jednej strony są nasze drzwi, obok okno od sasiedniego pokoju a dalej drugie drzwi balkonowe od salonu. Nie wiem czy dobrze wyjaśniłam, ale na balkon są dwa wejścia z dwóch różnych pokoi, więc zabudowanie nie bardzo wchodzi w grę, poza tym nie podoba mi się coś takiego.. lubię wyjść na balkon i zażyć powietrza :wink:
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p
Od: 4 paź 2013, o 15:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rozumiem o co chodzi :)
Często widywałam balkoniki obudowane z otwieralnym oknem by było świeże powietrze :D, pewnie jakbym się dorobiła mieszkania z balkonem to bym tak zrobiła.
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Meiss też mi się marzy taka letnia szklarnia w bloku :wink: ;:oj
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a ja nigdy nie rozumiałam idei zabudowywania balkonu szkłem :)

Pozdrawiam Ania!
neo01
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja mam balkon osłoniety szklanymi przesuwanymi drzwiami.Dokładnie cos takiego. same przesuwane szyby http://img26.olx.pl/images_tablicapl/11 ... -tczew.jpg Powietrza ile chcesz,rośliny są zadowolone( wiosna do jesieńi) ,a i później chroni rzeczy na balkonie przed deszczem i śniegiem.Może takie rozwiązanie będzie ok. :D
Pozdrawiam Anka
Moje roślinki
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moim zdaniem ekstra rozwiązanie ;:333 . Dufin niektórzy w domach jednorodzinnych specjalnie robią tzw ogród zimowy, wszystko przeszklone itd cholernie drogie w realizacji i w utrzymaniu ale później pięknie wygląda. Może tak zabudowany balkon to tylko marna imitacja tego ale i tak w pewnym stopniu zastępuje to ogród zimowy z prawdziwego zdarzenia przynajmniej na okres lata i jesieni. A zimą tak jak neo01 pisała chroni przed śniegiem czy też deszczem.

P.S. owszem nie każdemu się podoba ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma :wink:
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Natka w domku taki ogród zimowy to co innego, samej bardzo mi się to podoba, ale mając swój domek nie potrzebujesz balkonu by np. napić się kawki na świeżym powietrzu, bo wyjdziesz przed dom ;) W bloku nie wyobrażam sobie schodzić z 3 piętra z kubkiem kawy ;:306 więc balkon jest jedynym miejscem dla mnie, które daje mi namiastkę relaksu na świeżym powietrzu :wink: Oczywiście każdy może myśleć inaczej, wyrażam tylko swoje zdanie.. :wink: kuszą mnie raczej wolne przestrzenie i niestety rozwiązanie zaproponowane przez neo zupełnie do mnie nie przemawia a i mój mąż nie dałby się na to namówić :D

Pozdrawiam Ania!
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No też nie wyobrażam sobie takiego obrotu sprawy, żeby wyjść z kubkiem kawy przed blok w szlafroku :;230 chociaż powiem szczerze, że np Anglicy potrafią sobie normalnie bez pardonu wejść do autobusu ze zwykłym niezamykanym kubkiem kawy lub filiżanką kawy i ją pić ;:306

Albo z "samego" rana po 11 lub wieczorem 21-22 jeśli mieszkają nad sklepem to potrafią przyjść w piżamie i w szlafroku by np zakupić brakujące mleko :shock: ;:306
neo01
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu - oczywiście rozumiem twoje podejście.Przecież po to jest balkon żeby nie schodzić przed blok, by posiedzieć na powietrzu ;:168 U mnie jest południowy balkon i w ciągu dnia za gorąco ,a wieczorem jak było przyjemnie to komary gryzły ;:306 Dzieci wtedy małe nie chciały tam siedzieć. Dlatego balkon dostały kwiaty i .... zabudowa się sprawdziła. .
Ale Tobie w Twoim przypadku nie sprawdzi się to.

Sooory za off-topica - usuń to jak będzie Ci przeszkadzać. :wit ;:196
Pozdrawiam Anka
Moje roślinki
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Zmiany widzę Aneczko, wielkie zmiany... już jest pięknie. Jeśli storczykom też się one spodobają, to pozostaje mi życzyć Ci dużo zdrowia, abyś mogła się tym wszystkim jak najdłużej cieszyć ;:108
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

Aniu wiele się u Ciebie pozytywnego dzieje i oby tak dalej ;:196 Pięknie Ci zakwitł MM widze że przeprowadzka pełną parą. Swoją droga ładny pokoik ;:196
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochane, żeby nie było, że ja w jakiś sposób potępiam takie "zamykane" balkony ;:306 po prostu każdy ma inne priotrytety :) Inne ma matka z dzieckiem, inne osoba mająca balkon w bloku a inne ta mająca domek i działkę itd :wink: u każdemu z nas ta sama rzecz może pełnić zupełnie różne funkcje i tak samo jest z pomieszczeniami :wink:

Janeczko, Wiki ;:196 dzisiaj dokupiłam wiszące osłonki ale niestety gąbki florystycznej nie dostałam w castoramie.. co myślicie o włożeniu zwykłej?

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Aneczko, nie brałam jak dotąd pod uwagę tego typu rozwiązań, więc też nigdy wnikliwie nie analizowałam zagadnienia. Rozumiem, że chodzi Ci też o to, aby w osłonce pod doniczką znalazł się lekki materiał, by zbytnio nie obciążać karnisza. To może pokruszony styropian? Korzonki miałyby dostęp powietrza, a też nie chłonąłby zbytnio nadmiaru wilgoci. Przy zastosowaniu gąbki bałabym się zagniwania korzeni. Tak na szybkiego wymyślone i pewnie niedorzeczne ;:306
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”