Kwiecisty ogród Doroty cz. 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kwiecisty ogród Doroty cz. 7

Post »

Dorotko ja także kupuję róże w marketach, czy na targu i nie uważam, że są brzydsze, niż te "szlachetne",
a na pewno sprawiają nam mniej problemów.
Bardzo lubię róże okrywowe/miniaturowe bo praktycznie kwitną całe lato i nie zdarzyło mi się, żeby któraś nie zakwitła
lub trafiła ją jakaś choroba.
Twoje wyglądają, jak olbrzymie bukiety. Niesamowity widok ;:333
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fajne to różowe drobniutkie pod przetacznikiem siwym, co to jest? i różanka ciemne liście drobniutkie różowe kwiaty - nad makami wspomnieniem ;:333
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

aage pisze:Dzwonki i przetaczniki ;:167

o taaaakkkk ;:138
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dorotko lilie te z kropkami bardzo lubię ;:215
No to ciężka do ukorzenienia róża skoro tak długo nie wypuściła korzeni może trzeba uszkodzić gałązkę ? :lol:
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Dortotko :wit
Dzwonki i przetaczniki śliczne ;:108
Lilie też masz piękne ;:167 U mnie tygrysice jeszcze w pąkach :D
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Dorotko z przyjemnością pospacerowałam po Twych zakątkach, oczy nacieszyłam bo u mnie lilie i liliowce dopiero ruszają. Każdego wieczora " rób czary mary ..." aby deszczowe chmury nie zapomniały o Tobie wtedy będziemy sieszyć się razem z Tobą urokiem kwitnących kwiatów.
Przygotowałam kilka sadzonek koleusów - stoją w wodzie i juz mają korzenie ale w taki upał szkoda wysyłać więc poczekam.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Powracam na forum po dłuższej przerwie. Brak czasu, wiele obowiązków spowodował, że tylko cichaczem "na minutkę" wpadałam na forum, na prowadzenie mojego i zaglądanie w Wasze wątki po prostu nie było czasu. Mam nadzieję, przyjaciele powrócą i dzięki Wam wątek odżyje.
A ponieważ zima przyszła, wszędzie wokół biało, mroźnie dla rozgrzania pokażę wiele zdjęć wykonanych latem. Myślę, ze nie powtórzę tych co już wkleiłam wcześniej.
Z forum znikłam na początku lipca wtedy właśnie ogród pięknie rozkwitał, a na rabatkach było bardzo kolorowo. Pokazywałam jako ostatnie lilie, to teraz czas powrócić do tych wspomnień. tym bardziej, że wiele nowości zeszłego sezonu przybyło
Zapraszam

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek
Tak właśnie kwitły w lipcu, czyż nie było kolorowo.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44

Post »

Witaj Dorotko fajnie że jesteś ;:173
Zaświeciło słoneczko patrząc na Twoje zdjęcia a lilia na trzecim i czwartym zdjęciu cudowna takiej jeszcze nie spotkałam ;:215
:wit
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

No - nareszcie - witaj Dorotko jeszcze w starym roku ;:196 . Piękne lilie ;:108 , zapewne - daję wiarę - , że było u Ciebie bardzo kolorowo całe lato . Wszak masz sporo różnorakich roślin w swym ogrodzie . Nornica zeżarła moje lilie , tulipany , dwie jeżówki i wiele innych roślin . Aż się boję , co będzie po zimie ...

Serdeczności przesyłam ;:196 ;:167
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Cieszę się, że wróciłaś. ;:168
Było, minęło i idzie się do przodu.
Do wiosny już blisko, jeszcze tylko pożegnamy stary, dla mnie niezbyt ogrodowo udany rok.
Dorotko baw się dobrze w noc sylwestrową. ;:304 :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak ja się cieszę ogromnie, że mnie pamiętacie, ściskam serdecznie, może wirtualnie coś poczujecie :D

Renatko u mnie dziś słonce świeci od rana, jest mroźno, chyba -3 st, śnieg rankiem lekko prószył, przyjemnie było go odmiatać w taką pogodę.
Lilia, na którą zwróciłaś uwagę to odmiana o nazwie "Lankon" tegoroczne nasadzenie zakupione wiosną w Lilypol.

Jagódko ten sezon bardzo sprzyjał moim rabatkom, nie było suszy, tropikalnych upałów to i kwiaty super wyglądały i długo kwitły. U mnie nornic na szczęście nie ma, chyba im przeszkadzają kamienie w ziemi, wiesz jak mam ich dużo, ale i tak każdego sezonu coś mi zginie największe straty zawsze mam w żonkilach po dwóch sezonach zostają pojedyncze sztuki. Dlatego co dwa lata je dosadzam. Ja co roku boje się zimy i strat, bo pamiętnej zimy sprzed trzech lat straciłam większość róż.

Grażynko też się cieszę, tęskno mi było za Wami, żałuję tylko, że nie nadrobię już Waszych wątków.
Dla mnie sezon, który minął był zły dla zbiorów pomidorowych. Zaraza wszystko szybko załatwiła, dużo owoców nie zdążyło dojrzeć, ale paprykina pocieszenie miałam wiele, szczególnie tej ostrej. Warzywka marne marchew, pietruszka to cienkie, krótkie ogonki, selery (30 szt) kupowane jako korzeniowe okazały się selerem naciowym. Własne ziemniaki jemy do tej pory, nie są mega wielkości, ale ja takie nie za duże lubię.
Odnośnie przyszłego sezonu mam plany, jesienią kupiliśmy furę obornika bydlęcego mam nadzieję, że ziemia nabierze siły. Na pewno z większych inwestycji czeka mnie zakup nowego foliaka ( stary ma ok 20 lat, jest już tak zdrutowany, że żal patrzeć). Po nocach śnią ;:19 mi się już donice z pięknymi kwiatami.
A odnośnie sylwestra sala balowa wczoraj została ubrana, za chwilkę idę robić kotyliony, na pewno będzie dobrze ;:215

Znalazłam jeszcze zdjęcia lilii, ona u mnie zakwita jako ostatnia

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dorotko pewnie że powrócimy, bo ogród masz bogaty, a ogrodniczka miła. Śliczne lilie w pierwszym rzucie ta ostatnia i ta żółta upstrzona ciekawe :lol:
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Dorotko,dobrze ,że wróciłaś i pokazujesz letni ogród ,akurat na czasie ,bo właśnie wspominamy,żeby nam było milej i weselej i żebyśmy chciały jeszcze więcej kwiatuszków :uszy ,pozdrawiam i dużo zdrowia życzę :wit ;:168
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, Marto witajcie ;:196

Marysiu większość lilii pochodzi z wiosennych nasadzeń, chciałabym ich mieć więcej, ale miejsca brakuje. Kilka razy miałam wpadki przy sadzeniu cebulowych, wydawało się że jest na rabatce dziura no i podczas kopania dołka wygrzebałam inne cebulki. Także teraz jestem bardzo ostrożna, niby znaczę miejsce sadzenia patyczkiem, ale to nic nie daje. Próbowałam plastikowymi kolorowymi oznaczać, tylko mój pomocnik- pies wyciąga je z ziemi i gryzie, musiałam i ten sposób oznaczeń odpuścić.

Marto tak jak obiecałam wróciłam, długo to trwało, no i jestem pełna optymizmu i radości, że mnie pamiętacie. Myślami byłam z Wami, ale dwóch srok za ogon nie da się uciągnąć. Mam pytanie do ciebie, ale to wpisze w Twoim wątku.

To jeszcze kilka ogrodowych foto wspomnień

moje gairlardie, są niskie ale nie wiem dlaczego po kilku latach nasiona nie powtarzają tych cech roślinki stają się wysokie, są też ładne tylko wymagają podwiązywania.
Obrazek

Obrazek
jeden z moich przetaczników
Obrazek
lawenda, pięknie się rozrosła, rośnie przy różyczkach
Obrazek

na koniec coś na jesienne i zimowe przeziębienia z warzywnika czosnek, bardzo zadowolił mnie tegoroczny plon, był ładny duży do przyszłego roku wystarczy (chociaż używam go jeszcze więcej, bo zaczęliśmy wyrabiać własne wędlinki, ale tym pochwale się za jakiś czas). Jak widać miałam posadzone dwie odmiany.

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Jak tam po balu ?
;:138 dla zbiorów czosnkowych Dorotko. ;:215
U mnie był marniejszy ze względu na opady i zaczął pod koniec zagniwać.
Jak sprawuje Ci się lawenda, nie przemarza ?
Wszystkiego najlepszego w domu i ogrodzie na 2015 rok. ;:196 :wit
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”