Lidko ,
Aniu, Alu i
Basiu dziękuję, za odwiedziny i miło mi, że podoba się Wam u mnie
Fakt, że suwalszczyzna jest to region specyficzny gdyż zima jest ostrzejsza i póżniej przychodzi wiosna ale okres letni jest bardziej stabilny i w porównaniu do innych regionów jak na razie jest mniej klęsk żywiołowych typu ulewy itd... Muszę przyznać, że w moim rejonie są dobre ziemie torfowe.Moje i w koło bagna powstały w wyniku wybierania torfu na opał. I rzeczywiście kwiaty rosną mi dorodne.
Ale też wspomagam je, np.zima posypuję wszystkie rabatki, krzaczki owocowe i drzewka popiołem bo w piecu palę tylko drzewem , oczywiście robię kompost , na wiosnę z łak sąsiadow zbieram "kupki" krówek i koni .Na uboczu działki stoi stara wanna , tam ten nawóz wrzucam ,zalewam wodą ze studnii a w trakcie sezonu dorzucam pokrzywę, skrzyp, rumianek i tym roztworem co jakis czas podlewam swoje roślinki. Wierzę, że to pomaga moim roślinkom
Aniu Tytoń pierwszy raz wysiewałam do skrzynek. Obrodził w dużych ilosciach, ze wszystkie rabatki obsadziłam rozsadami.
A obecnie sam się rozsiewa też w dużych ilościach ale siewki pojawiają się dość póżno na ogródku już jak inne roślinki kwitną no i muszę je przerywać bo póżniej zagłuszają inne rośliny gdyż rosną wysokie. Ale za to długo kwitną i póżniej przykrywają gołe miejsca po przekwitnięciu innych kwiatków. A jak są duże wiatry muszę je podwiązywać bo sie kładą i łamią