Adenium obesum(róża pustyni) cz.6

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Adenium (róża pustyni) cz.6

Post »

Ale tylko na jednej fotce pokazałeś korzenie...
A nie ukrywam, że mnie to bardzo interesuje :)

Rozumiem, że te nawozy, o których mówisz są dostępne w naszych sklepach?

Moje obesum skończyły na początku listopada rok. Do większości z nich nie mam zastrzeżeń, jeżeli chodzi o 'korony', bo spisują się całkiem nieźle, jak dla mnie, zastanawiam się natomiast nad zabiegiem skrócenia części z nich korzenia. Wiosną chyba?

I jeszcze jedno pytanie ignoranta - niektóre z moich adenium rosną 'kładąc się' na boczek. Czy są w stanie po jakimś czasie spędzonym w tej pozycji wypuścić jakieś korzonki na tej 'położonej' części pieńka, która dotyka podłoża?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Kontakt:

Post »

Ważne jest aby siewki o czterech , pięciu listkach miały utworzony już odpowiednio duży system korzeniowy bo takie już przesadzam do większych doniczek lub ucinam im korzenie w celu dalszego rozrostu najpierw nowych korzeni potem pokroju rośliny.
Rozrost korzenia w pierwszej fazie po podaniu nawozów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tej uciąłem korzenie

Obrazek

a tu już wyrastają nowe

Obrazek

Jak widać małe rośliny wytworzyły duży system korzeniowy nie palowy (system palowy utworzą rośliny prowadzone w normalny sposób) Ważne jest aby do podłoża dodać sporą ilość wermikulitu, który posiada w swoim składzie mikroelementy i doskonale napowietrza korzenie.
Jeśli adenium położy się względem podloża to śmiało możemy go w tej pozycji zostawić i może wytworzyć ono nowe korzenie, dobrze jest wtedy ściółkować glebę keramzytem, grubym włóknem kokosowym aby roślina utrzymywała wokół siebie wilgoć.
W tym "położonym" adenium wystający korzeń odkryłem specjalnie drugi pionowy, niewidoczny utrzymuje roślinę w tym położeniu, widoczne są utworzone przez roślinę cienkie, młode korzenie.
Sciółkę czyli grube włókno kokosowe usunąłem do zdjęcia.

Obrazek

Nawozy o których wspominałem najlepiej kupisz przez internet, są dostępne w rożnych, dużych i małych opakowaniach.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jerzyk pisze:Ważne jest aby do podłoża dodać sporą ilość wermikulitu, który posiada w swoim składzie mikroelementy i doskonale napowietrza korzenie.
Ja mam agroperlit...
I stosowałam nawóz do kaktusów - NPK 4-3-8, z tym, że mocniej rozcieńczony, niż zalecano i tylko 3 lub 4 razy w sezonie (dla tych starszych, młode w ogóle nie dostały)
Sciółkę czyli grube włókno kokosowe usunąłem do zdjęcia.
A pokrywałeś całą powierzchnię, czy tylko wokół pnia? Bo widzę, że doniczka spora. Taka wilgoć mu nie zaszkodzi?

Zastanawiam się też, czy wiosną przesadzić swoje rośliny do podłoża na bazie włókna kokosowego, czy stosować to, do czego są przyzwyczajone (ziemia kaktusowa, agroperlit i niewielka ilość drobnego żwirku). Mam 10 obesum (tych rocznych) i 3 arabicum (aktualnie ok. półrocznych) Jak radzisz?

I bardzo dziękuję za odpowiedzi - i te już udzielone i te następne :)
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

onectica - pokaż jak wyglądają Twoje rośliny Adenium obesum i Adenium arabicum.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Ja daję roślinom do podłoża włókno kokosowe w 20% Możesz połowie roślin dać włókno, drugą połowę posadzić po staremu, będziesz miała porównanie za jakiś czas. Perlit można użyć zamiast wermikulitu ale ten jest o wiele lepszy.
Nawozy które stosowałaś miały za mało potasu i fosforu i podawałaś je za rzadko, natomiast ściółkę daje się roślinom grubiej jeśli stoją w gorącym miejscu, gdzie pali słońce i jest wysoka temperatura, natomiast w domu na oknie dajemy mniejszą ilość keramzytu, kokosu czy grubego żwiru. Zimą możemy ściółkę usunąć.
Również z chęcią obejrzałbym Twoje rośliny.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

One chyba tak umiarkowanie nadają się teraz do pokazywania - nędzne trochę, zimowe takie, półłyse...
Ostatnio pokazywałam je u siebie w wątku http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... m#p4120168 (11 sie 2013, o 23:42), od tego czasu trochę podrosły :D
Spróbuje cos pstryknąć jutro, jak się nada, to wstawię fotkę
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Bardzo udany egzemplarz, ciut nie choinka.

Obrazek
Jerzy
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

To adenium obesum miało bardzo wysokie pędy i jego wysokość z doniczką wynosiła prawie pół metra.

Obrazek

Myślałem żeby ukształtować tak adenium aby wszystkie ulistnione pędy, a później kwitnące kwiaty były w jednej linii i tworzyły na okręgu równy szpaler. Wymyśliłem specjalną konstrukcję aby było można wygiąć pędy i przymocować je na tym okręgu z drutu. W doniczce w jej rancie, symetrycznie wywierciłem otwory gdzie przymocowałem pionowe druty wysokości ok. 15 cm w ilości 8 szt. Na nich przymocowałem koło z drutu, szersze od doniczki o około 5 cm, które pomieści wszystkie pędy i na nim będą kwitły kwiaty. Pędy odchodzące z kaudeksu do koła, w przyszłości nie będą miały liści a ich zadaniem będzie tylko "grubienie" Kiedy pędy podrosną na okręgu przywiąże je dokładniej a okręcone wokół pędów druty usunę. Myślę, że będzie to w połowie przyszłego lata. Wszystkie małe pędy podzielą los pozostałych.

Obrazek

Taka konstrukcja powinna i wpływa bardzo dobrze na wzrost rośliny ponieważ wszystkie ulistnione pędy są umieszczone na okręgu, są najlepiej doświetlone niż porównując do zwykłego pokroju a tym samym powinny ładnie kwitnąć. Roślina jako jedyna ma odkryty kaudeks i gałęzie co bardzo dobrze wpływa na jego rozrost. Na pierwszym zdjęciu można porównać kaudeks rośliny, zdjęcie było zrobione 10 września. Myślę, że sztuczne doświetlanie dobrze wpływa na wzrost odkrytego kaudeksu i odchodzących od niego gałęzi.
Druty z formowanych gałązek usunąłem wcześniej, aby ich nie raniły, zastąpiłem je pojedynczymi drutami z kartonowymi podkładkami dociskającymi pędy w dół.
Drzewko w tej konstrukcji wygląda jak wiatrak więc nazwałem to formą wiatraka.

Obrazek

Kaudeks i gałęzie ładnie przyrastają.

Obrazek

Ostatnio usunąłem druty podtrzymujące pędy na okręgu i zastąpiłem je zwykłymi gumkami do włosów.

Obrazek

Dużym plusem takiej formy jest zlikwidowanie wysokiego pokroju drzewka. Obecnie drzewko jest mało wyższe od samego kaudeksu, przedtem było najwyższe ze wszystkich roślin co mnie trochę denerwowało.

Obrazek
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jerzy - po Twoich roślinach nie widać, że za oknem jest ponura, dżdżysta, niby to ma być zgodnie z kalendarzem zimowa pogoda, ;:oj wyglądają jak w pełni słonecznej wiosny ;:63 .

Moja jedna sadzonka Adenium obesum, którą próbuję formować trochę w odmienny sposób, od jej naturalnego wzrostu, jeszcze jest w stanie "farmakologicznej śpiączki" w oczekiwaniu na nadejście dłuższych i słonecznych dni. Przesadzałem ją zbyt późno, dlatego niezbyt intensywnie "zaaklimatyzowała" się w nowym, bardziej żyznym podłożu. W zasadzie "stoi" na sucho, od czasu do czasu spryskuję ją miękką wodą.

Obrazek

Obrazek

Roślina większość substancji pobiera z kaudexu, który obecnie jest mało "opity". Nie planuję zbyt "agresywnej" ingerencji w dalsze formowanie tej rośliny, jedynie gdy roślina rozpocznie na wiosnę wegetację, odchylę bardziej na boki jej gałązki. Możliwe, że delikatnie usunę wszystkie stożki wzrostu na gałązkach. Na gałązkach widoczne są ślady użycia niezbyt odpowiedniego drutu do stabilizowania gałązek oraz "efekty" inwazji przędziorków.
Jeżeli roślina z nastaniem wiosny, uzupełni w kaudexie zapas substancji odżywczych, to planuję jeszcze raz ją przesadzić - ustawić na "kopczyku usypanym" na środku doniczki z większym wyeksponowaniem - odkryciem głównych korzeni. Podłożem będą przysypane jedynie te najcieńsze.
Mieczysław
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Mieczysław

Na Twoim miejscu zdecydowałbym się jednak na dalsze formowanie tego drzewka. Ma ono pędy różnej wysokości więc kiedy utworzy liście będzie miało bardzo nierówny pokrój.
Ucinając prawie wszystkie pędy na jednej wysokości wyrównasz pokrój i na każdym pędzie będziesz miał dwa pędy. Już teraz na niektórych gałęziach widzę po dwa stożki, ale nie trzeba ich żałować tylko w połowie maja jak już balkon zaczniesz używać wykonaj cięcie w tym miejscu

Obrazek

Myślę, że po takim cięciu opóźnienie w kwitnieniu będzie ok 2 miesięcy zanim wyrosną nowe stożki, zastanów się nad tym.
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jerzy- rozważam jeszcze różne warianty dalszego prowadzenia tej rośliny, ale wszystko uzależniam od tego, jak szybko zacznie z nastaniem wiosny uzupełniać zapasy "pokarmowe" w kaudexie. Przede wszystkim zależy mi na jak najładniejszym rozroście i kształtowaniu kaudexu wraz z eksponowaniem na powierzchni podłoża wyrastającym z kaudexu "głównych" korzeni. Taki wariant przycięcia rośliny jak zaznaczyłeś, również biorę pod uwagę, ale tak jak napisałem wszystko zależy od tego, w jak sposób roślina "ruszy" z nastaniem wiosny.
Mieczysław
Awatar użytkownika
Radek:)
200p
200p
Od: 14 sie 2009, o 18:40

Post »

Hej, mam takie pytanko, smarujecie czymś miejsca po ucięciu gałęzi? Jak tak to czym.
Możecie też podać jakąś fajną stronkę, gdzie pokazane jest kształtowanie Adenium. Zapewne już te informacje, gdzieś były, ale te wątki są takie długie ;) . Ładne macie rośliny :) .

Pozdrawiam
"Cóż piękniejszego nad niebo, które otacza wszystko co piękne?"
Rośliny owadożerne
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wystarczy, jak prześledzisz tylko część 6 ;)

A cięcia posyp cynamonem, albo sproszkowanym węglem drzewnym
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uratowana przed "zasileniem" kompostu sadzonka Adenium obesum, ładnie "pompuje" kaudex i główny korzeń.
Tak wyglądała na moment przed możliwością "zasilenia" kompostu. Widoczna po prawej zabliźniona, rozwidlona rana, pozostałość po nieudanej próbie zaszczepienia, siewki - albinosa:

Obrazek

- próba "reanimacji" sadzonki w pełni udana:

Obrazek

Obrazek

- najbardziej zadowolony jestem z bardzo ładnego "przyrostu" na obwodzie kaudexu, mierzy obecnie około 4 cm średnicy:

Obrazek

- oraz z bardzo znacznego pogrubienia głównego korzenia:

Obrazek

- ze względu na bardzo nieodpowiednią porę roku, nie zaglądam w głąb substratu (chociaż bardzo mnie korci), nie wiem jak bardzo rozkrzewił się system korzeniowy. System korzeniowy podejrzę w połowie marca, kiedy będę podejmował decyzję, jak kształtować pokrój rośliny, który trochę uzależniam od wyglądu korzeni, ponieważ przed umieszczeniem rośliny w hydroponice, roślina miała system korzeniowy "oparty" w zasadzie na jednym głównym korzeniu.
Mieczysław
AleksandraBdg

Post »

Mieczysławie, należą Ci się ogromne brawa za uratowanie tej sadzonki. Prezentuje się świetnie i ma ciekawy kaudeks.
Życzę,abyś w dalszym ciągu osiągał tak świetne rezultaty!

Jerzy, podziwiam Twoją kreatywność w formowaniu Adenium. Świetne warunki uprawy, pomysł i zaangażowanie przynoszą u Ciebie niespotykane efekty!

Brawo Panowie!
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”