Ogórki gruntowe-cz.2 uprawa,choroby,szkodniki
-
- 100p
- Od: 11 lut 2010, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogórki gruntowe-cz.2 uprawa,choroby,szkodniki
Ja ze swojej strony mogę szczerze polecić odmianę Soplica. Ma raczej cienkie, długie owoce, zupełnie pozbawione goryczy, świetnie się kiszą i pozostają chrupiące. Mam porównanie z zeszłego roku z Octopusem, którego owoce były gruboskórne i gorzkawe, a wcale nie wytrzymał dłużej niż Soplica. Wszyscy znajomi, którzy dostali ode mnie ogórki chcą już tylko tą odmianę. Mimo, że zeszły rok był koszmarny dla ogórków, mokry i zimny czerwiec, a potem upały nie pozwolił ogórkami cieszyć się zbyt długo, moje dwa rządki, w których były roślinki z niepełnej paczki Soplicy, dały wystarczający plon do zakiszenia na cały rok. W tym roku sieję tylko tą odmianę i planuję opryskiwać ekstraktem z tymianku i oregano aby przedłużyć ich żywotność.
Pozdrawiam Joanna
-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja w tym roku posiałem sałatkowego Obelix F1, a z gruntowych Anulka, Krak F1, Octopus F1, Rufus F1 i Śremski F1. Ten ostatni, jako jedyny z wszystkich miał zaprawiane piękne nasiona. Boję się trochę tych nasion F1, w tym roku zraziłem się do nasion mieszańców carycy, ożarowskiej i pietruszki korzennej z której nie wzeszło ani jedno nasionko.
Zobaczę jak to będzie z ogórkami już za kilka dni. Wczoraj deszczyk, dziś ciepełko, siedzą pod włókniną więc powinny się pojawić lada dzień.
Zobaczę jak to będzie z ogórkami już za kilka dni. Wczoraj deszczyk, dziś ciepełko, siedzą pod włókniną więc powinny się pojawić lada dzień.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Moje ulubione to :Kronos,Hermes,Szeryf,Rodos,Ozyrys,Reja.
Ten ostatni chyba najdłużej opierał się chorobom.
Nadmienię,że niczym nie pryskam.
Chyba,ze w tym roku miksturami forumowicz.
Ten ostatni chyba najdłużej opierał się chorobom.
Nadmienię,że niczym nie pryskam.
Chyba,ze w tym roku miksturami forumowicz.
- beti_h
- 200p
- Od: 7 mar 2012, o 10:37
Czy ma może ktoś z Was zdjęcia ogórków na podporach?
Nie chodzi mi o ogorki na sznurkach, tylko przy takich podporach/palikach jak pomidory!
Czytałam, że niektórzy prowadzą tak ogórki w gruncie, ale nie miałam możliwości tego zobaczyć a ze względu na zeszłoroczne choroby ogórasów, chciałabym zapewnić im optymalne warunki
Nie chodzi mi o ogorki na sznurkach, tylko przy takich podporach/palikach jak pomidory!
Czytałam, że niektórzy prowadzą tak ogórki w gruncie, ale nie miałam możliwości tego zobaczyć a ze względu na zeszłoroczne choroby ogórasów, chciałabym zapewnić im optymalne warunki

-
- 200p
beti_h tak nie widziałem, ale widziałem i słyszałem o prowadzeniu na gałęziach położonych miedzy rzędami. Wtedy ogórek idzie po nich i też nie dotyka podłoża.
- TomekD
- 200p
- Od: 16 lut 2013, o 20:26
W moich poszukiwaniach pionizacji uprawy inspiracje czerpałem m.in. przeglądając:beti_h pisze:Czy ma może ktoś z Was zdjęcia ogórków na podporach?
https://www.google.pl/search?q=vertical ... r&tbm=isch
może znajdziesz wśród zdjęć takie jakiego szukasz...
pozdrawiam, Tomek
Witam ogórkoogrodników.Swoje ogórki posiałem 7 maja.W tym roku były to odmiany Octopus i Krak (dwie nowe) oraz sprawdzone z ubiegłych sezonów Izyd,Kronos Skierniewicki i Cezar.Ziemię nawoziłem od wczesnej wiosny-zbutwiałą słomą,kompostem i co najważniejsze rzędowo w miejscach przyszłego zasiewu ogórka nawozem gołębim w ilości 10 litowe wiaderko/5 mb ,wkopanym na głębokość szpadla w początkach kwietnia.Całość przykryta cienką białą agrowłókniną.Prognozy pogody są dosyć pomyślne więc po tygodniu idę zobaczyć wschody...oby.
-
- 200p
RODBiala
a ten gołębi nawóz to suchy, przefermentowany czy jaki?
Nawóz gołębi był wysuszony na pieprz.Objętość 10 l/5 metrów bieżących rowka.Dawkowanie wywnioskowałem z uwag forumowicz. Co ciekawe zakopałem go bardzo wcześnie, także po pierwsze nie obawiam się wpływu amoniaku na siewki, po drugie ładnie się zmineralizuje.Tego nawozu mam b. dużo ,bo brat hoduje gołębie pocztowe, z tego co wiem jest w miarę zbilansowany, brak mu ew.Potasu.
Kusiło mnie żeby go dać jeszcze więcej...
Kusiło mnie żeby go dać jeszcze więcej...
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Były zdjęcia ogórków prowadzonych na kratce umieszczonej kilkadziesiąt cm nad ziemią.Problem jest ze zrywaniem,bo trzeba włazić pod kratkę.Sznurki to najefektywniejszy sposób u uprawy.beti_h pisze:Czy ma może ktoś z Was zdjęcia ogórków na podporach?
- beti_h
- 200p
- Od: 7 mar 2012, o 10:37
D3flo gdyby jeszcze na te gałęzie położyć agro to ogorki nie wchodziłby pomiędzy
TomekD dziękuję za linka
Tez tak szukałam ale po polsku i nic ciekawego poza sznurkami nie było...a tu rzeczywiście inspiracje niesamowite
kaLo mam kratkę, na to biała agro i powinno być ok
Na sznurkach chcę puścić przy ścianie garażu, natomiast na "płasko" chcę cosik wymyślić...i podoba mi się pomysł kratki przykrytej agro...
Tylko czy ta agro najcieńsza nie będzie za długo schła np po deszczach?

TomekD dziękuję za linka

kaLo mam kratkę, na to biała agro i powinno być ok

Na sznurkach chcę puścić przy ścianie garażu, natomiast na "płasko" chcę cosik wymyślić...i podoba mi się pomysł kratki przykrytej agro...
Tylko czy ta agro najcieńsza nie będzie za długo schła np po deszczach?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 4 kwie 2014, o 22:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja chcę prowadzić część ogórków na płasko a część na sznurkach. Moje odmiany to Julian F1, Cezar i Odys. Tak się tylko zastanawiałam, czy pod te prowadzone na płasko mogę wyłożyć czarną agro??? A może taka folia poparzy ogóreczki (no nie wiem: korzenie albo roślinkę). Pod arbuzy jest wskazana taka folia, a to przecież też dyniowate.
A, no i część mam jako rozsady jeszcze w domu na parapecie, a część wysiałam już do gruntu, więc na te z gruntu myślałam żeby położyć folię jak już coś się pojawi.
A, no i część mam jako rozsady jeszcze w domu na parapecie, a część wysiałam już do gruntu, więc na te z gruntu myślałam żeby położyć folię jak już coś się pojawi.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Nie folię a czarną lub brązową włókninę. Jest taka dostępna w sklepach ogrodniczych, ja kupowałam o szer. 3.20m (i na długość grządki np - 5m) i cięłam na pasy, kładłam w międzyrzędzia i pomidorów, i ogórków. Przynajmniej z chwastami był spokój a pod włókniną spały sobie ropuchy. Folia nie przepuszcza ani wody ani powietrza.
Beti, chcesz położyć kratkę na ziemi czy pod jakimś kątem, ukośnie ? Jak będziesz zrywać ogórki, chodząc po kratce czy jak?
Beti, chcesz położyć kratkę na ziemi czy pod jakimś kątem, ukośnie ? Jak będziesz zrywać ogórki, chodząc po kratce czy jak?
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 4 kwie 2014, o 22:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
O tą właśnie czarną agrowłóknine mi chodziło, tylko źle napisałam. Ja mam taką na 80 cm szeroką a długą chyba na 50m, więc powinno wystarczyć.
M wczoraj zrobił mi konstrukcje (naokoło 4 metry długą i jakieś 1,80 wysoką), bo resztę jednak posieję tradycyjnie.
M wczoraj zrobił mi konstrukcje (naokoło 4 metry długą i jakieś 1,80 wysoką), bo resztę jednak posieję tradycyjnie.