Działka nad Drwęcą - Christin - cz. V

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. V

Post »

Dalii zazdroszczę ? mnie z nich w tym roku praktycznie nic nie wyrosło. Poza tym ? jak zwykle piękne fotki zwierzaków. :-D

Pozdrawiam!
LOKI
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

KRYSIU.....dalie urocze ale rodzinka zamieszkująca w pobliżu to przyjemność mieć je w zasięgu ręki......nie musisz szukać po jeziorach i wodach....

pozdrawiam w słoneczną i ciepłą niedzielę....
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 09:25

Post »

Fajnie mieć swoje łabędzie - dokarmiacie je??- tymi zwierzakami to pobiłaś wszstkich, u mnie to czasem przechodzi jeżyk- ale mieszka u sąsiada tam ma dalej od szczekającego psa ( sąsiad z drugiej strony).

Krysiu - a te miniaturowe dalie to mają kłącza - ja właśnie takie kupiłam i kwitną od maja - co robić by je przechować- ja rozmnożyłam sobie je przez sadzonki - i teraz zastanawiam się czy trzymać je na parapetach czy w piwnicy z ziemniakami???
Awatar użytkownika
gogo76p
500p
500p
Od: 23 maja 2012, o 18:54

Post »

dalia Weston Spanish Dancer nawet jak pokaże środeczek to i tak zachwyca :D dziękuję za piękne foteczki i czekam na trawki :wit
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Krysiu śliczna kolekcja dalii ,te białe prześliczne,ja bia
    • ej nie mam żadnej ;:223 ;:223
      Piękne dalie i ujęcia doskonałe :wit :wit
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ważki niezmiennie mnie fascynują. W tym roku i u mnie zawitały ;:138 Może jak w końcu zrobię małe oczko będzie ich więcej :roll: Chciałabym, chciała...
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Czyli nie masz żadnej z tych 3 odmian ?
Ano nie mam. Jeszcze wielu, wielu dalii nie mam, bo jestem dopiero początkujący ;:170
Wczoraj to sobie uświadomiłem, przeglądając kolekcję p. Lipienia. I znalazłem Twój wpis o rozmnażaniu z sadzonek wierzchołkowych ;:oj To ja przeżywam swoją pierwszą ukorzenioną w ten sposób dalię, a dla Ciebie to bułka z masłem! Mój podziw ;:180
Wiesz że dhaliettę 'Surprise Louise' wysłałaś mi przez pomyłkę (rozpoznała Miłka)? :lol: Zamiast 'Myama Fubuki'. Ale teraz wyrasta z tej kępy coś wysokiego i zdaje się, że to będzie prawowita. Uwielbiam takie niespodzianki :tan
Awatar użytkownika
kesza
100p
100p
Od: 16 lip 2010, o 08:47

Post »

Krysiu,
na ostatnim zdjęciu przed łabędziami koło garnczka z rojnikami (po lewej) są takie małe pomarańczowo-żółte kuleczki, czy to jakaś żywa roślinka? co to jest?
Pozdrawiam,
Edyta
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 09:25

Post »

kesza pisze:Krysiu,
na ostatnim zdjęciu przed łabędziami koło garnczka z rojnikami (po lewej) są takie małe pomarańczowo-żółte kuleczki, czy to jakaś żywa roślinka? co to jest?
To są korale na patyczkach ;:306 ;:306
A tak serio to też jestem ciekawa co to?????
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Widzę , że nie tylko ja jestem zainteresowana tymi kuleczkami :lol: pozwoliłam sobie pokazać jeszcze raz zdjęcie bo piękne jest , nawet ta balia i konewka w tle mi nie przeszkadzają ;:215

Obrazek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

No i ja ciekawa jestem, a dalia ma śliczne przebarwienie, tak się z lekka zaczerwieniła, pozdrawiam Krysiu :wit
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

malgocha1960 dalie niskie kupowane często już kwitnące traktowane sa tzw skarlaczami i w kolejnym sezonie rosną do normalnych rozmiarów.
To lepiej wysiać nasiona wczesniej, uszczknąć ze 2 razy i masz bez przechowywania niskie dalietki
np takie - kupowałam 2 lata temu nasiona dalii kołnierzykowej - oto one.
Te wcześniej pokazywane tez są z siewu

Obrazek
Obrazek
Obrazek

wielkakulka - Aniu jeśli w altance jest piwnica, w której przechowujesz warzywa to przechowają się i one. Na naszych działkach mają ale moja jest w najniżej położonym pasie nadrzecznym i za mokro - piwnicy brak.

lelumpolelum - Beatko
Piękny ten bielinek na werbenie. Jak zdjęcie ładne, to człowiek się nawet takim gadem zachwyci :;230
Uśmiałam się do łez ...
Anomalie w kwiatach zdarzają się każdego roku ale w tym u mnie jakby więcej.

Locutus - Jureczku w imieniu dali dziękuję - one lubią pochlebstwa.
A co do zwierzaków to ostatnio czaiłam się na pająka w małym foliaku . Pajęczyny nie ruszałam bo z niej zwisała na nitce jakby amfora zamknięta płaskim wiekiem bez uchwytów oczywiście. Długość ok 1 cm i wszystko w jasnym beżowym kolorze - pająk na czatach też.
Wreszcie idąc na działkę wzięłam ze sobą aparat i ... naczynie znikło a było tyle dni.

leszczyna - Krysiu mieszkam w pięknym miejscu i faktycznie to po co inni jadą w świat mam na wyciągnięcie ręki.

wczesną wiosną kaczki szukające miejsca na gniazdo
Obrazek

a latem łabędzia rodzinka wychowująca w zaciszu swoje dzieci
Obrazek

beatab - Beatko mnie się wydaje,że w każdym ogrodzie czy też na działce tak jest - dla mnie to codzienność i zawsze musze mieć oczy szeroko otwarte i patrzeć gdzie siadam lub stawiam nogi. Kazdego roku dużo jaszczurek ale w tym... to juz lekka przesada i nawet na pokoje w działkowej altanie zaglądają... :;230

Obrazek

Ściany sa z płyty gipsowej i swobodnie po niej poszła pod sufit, potem po firanie wzdłuż okna i dostała się na wystającą półeczkę na ścianie. A tam biedula rozglądała sie więc podstawiłam swoje ramię , weszła i wyniosłam ją w ten sposób z altany na dwór .

Karłowe dalie kupione wiosna mają często bardzo maleńkie kłącza i lepiej wykopać je jesienią z dość dużą ilośćia ziemi i do pojemnika. Utrzymywać delikatna wilgoć i wiosna obudzić do życia
czy te sadzonkowane wytworzyły jakieś kłącza?

gogo76p - Gosiu mnie też zbytnio nie przeszkadza,że dalia Weston Spanish Dancer czasami ma takie kwiaty. One tez maja wielki urok i wtedy jakby bardziej kierowały sie do słońca jak słoneczniki ... a może mi się zdaje...
O trawach pamiętam ale ostatnio pada. Obiecuję ;:168

e-babcia - Jadziu aż dziwne,że nie masz dalii w białym kolorze.
Dla mnie to kolor podstawowy ale każdy ma swoje ulubione.
mam też chryzantemy których kwiaty sa bardzo podobne do dalii pomponowych.
Własnie pokazały pierwsze kwiaty wielkości ok 5 - 7 cm

Obrazek
Obrazek

sweety - Aniu cieszy mnie to,że masz takich gości.
Dla mnie wazki są trudnym obiektem do fotografowania choć bardzo bym chciała bo mienia sie różnymi kolorami - niebieskich jest najwięcej.
Ta juz padnięta i oglądamy oboje z wnukiem bo jest okazja ( zdjęcie z poprzednich sezonów)

Obrazek

JacekP - Jacku no tak ... Ty początkujący ;:131 ???
Moja kolekcja dalii głownie od Lipienia zaczęła się.
Jeśli marzy Ci sie szpaler niskich dalii w kolejnym sezonie to co masz zrobić i na dodatek z odmiany której prawie na rynku nie ma ?
Pozostaje rozmnażanie - zapominasz,że ja z domu gdzie zamiast żywopłotów rosły rzędy dalii. Ilość kłaczy szła w setki... to były czasy ale wieś była piekna i moje wspomnienia o niej też.
faktycznie trafiła się niespodzianka - mam nadzieję,że nie masz mi za złe :D
kesza pisze:Krysiu,
na ostatnim zdjęciu przed łabędziami koło garneczka z rojnikami (po lewej) są takie małe pomarańczowo-żółte kuleczki, czy to jakaś żywa roślinka? co to jest?
i beatab a także tija

wykopałyście zdjęcie z poprzednich sezonów i faktycznie sa na nim te kolorowe kuleczki..
Mam wnuczke, która przez całe lato raz w tygodniu przyjeżdża na działkę .
Lubi jak opowiadam jej bajki o zwierzętach, leśnych ludzikach, krasnalach i wplątuję w to wszystko dużo magii ...
Potrzebna mi była sceneria do takich opowiadań więc powstały rózne kąciki i to jeden z nich.

To miejsce z innego ujęcia wyglądało tak
Obrazek

W sporej doniczce glinianej rosną rojniki, mieszka tam krasnal i wszystko wokół to jego świat więc musi być kolorowy. Te kuleczki sa sztuczne i wnuczka je przywiozła dla krasnala.
A nad wszystkim czuwa "wielka gadzina" czyli wąż.

W tym roku sa wysepki rojnikowe na "pustyni " pod brzozami , gdzie sceneria zmienia się w zależności od potrzeb. jednego dnia opanowują ją wszelkiego rodzaju robale ( sztuczne), innym razem przyjezdża wycieczka lalek barbi a jeszzce innym razem leśne stworki... i bawimy się.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

iwona0042 - Iwonko ta dalietta w ub roku i wcześniejsze sezony potrafiła mieć każdy kwiat inaczej wybarwiony - cudnie wyglądają a w tym taka smutna
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

To by było na dziś tyle ... pozdrawiam.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

To jednoroczne proso możesz mieć ode mnie :D Takie ogromne jeszcze mi nie wyrosło, choć w zeszłym roku ładnie wyglądało. W tym roku susza je nieco skarliła, ale bardzo lubię tę roślinę.
Wczoraj cały dzień padało-zaczęło po południu i nie chciało przestać. Na razie wciąż mnie opady cieszą, bo wszystko zaczynało już schnąć. Dobrze, że warzywa już w większości pozbierane i nie trzeba się o nie martwić :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Wiesz Krysiu, że ja specjalnie nie lubię tych korytkowych dalii z siewu, bo jakieś takie pospolite mi się wydają. Ale Ty masz rękę i dbasz o nie. Obficie kwitną, są gęste i kwiaty mają symetryczne. Kołnierzykowe bardzo zgrabne wyszły! Super!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
kesza
100p
100p
Od: 16 lip 2010, o 08:47

Post »

Aaa, tak przypuszczałam, że to sztuczne, bo widziałam tam tą sztuczną gadzinę :)
Ja też tak miałam, u mnie na kwiatach i drzewach zamieszkiwały dinozaury lub petshopy (takie malutkie uślicznione zwierzątka:)), a potem miały sesję fotograficzną :lol:

Widoczki i miejsce do życia piękne ;:oj
Pozdrawiam,
Edyta
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”