Moja kolekcja kaktusów cz. 4 - Artur89
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moja kolekcja kaktusów cz. 4 - Artur89
Ładny kwiat tej parodii chociaż ja osobiście wolę typowy, czerwony kwiat. Bo i jaka to żółta rubriflora? 

- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No właśnie pytałem się ciebie o co chodzi z tą żółtą rubriflora - jak dla mnie jest to pozbawione sensu
No ale skoro tak jest poprawnie to ok 
Miałem u siebie czerwono-kwiatową ale przegrała walkę z przędziorkami
:

Miałem u siebie czerwono-kwiatową ale przegrała walkę z przędziorkami

- hen_s
U kwitną same czerwone kwiaty tego gatunku...
- Artur89
Mam je pośrednio z takiego źródła, że nie powinno być jakichś nieścisłości z nazwami. Jeśli już nie rubriflora to czy nadal jest to malyana czy zupełnie inny gatunek? Jak uważasz?
- hen_s
Słyszałem o tej żółtej formie - ale to wiadomości z Czech którym w 100% nie wierzę.
Trzeba by Tomka popytać bo on z Andrzejem M. po tych górkach chodził.
Trzeba by Tomka popytać bo on z Andrzejem M. po tych górkach chodził.
- Artur89
Tak się składa, że tą parodię mam od Tomka, który z tego co pamiętam, dostał ją od Andrzeja.
- hen_s
Tyle, że to raczej wcześniejsze rośliny - te z przed podróży, z wysiewów katalogowych. Ja mam te same i z tego samego źródła. 

- Artur89
No tak, racja. Na razie zostawiam ją z taką nazwą - być może kiedyś ktoś ja zweryfikuje 

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Nie wiem jak to jest z parodiami i czy ta "v.rubriflora" to rzeczywiście opisana odmiana, czy tylko taka notatka dodawana do populacji z czerwonym kwiatem. W lobiwkach jest tak, że często barwa kwiatu nie ma najmniejszego znaczenia. Jest np. opisana odmiana L.huascha v.rubriflora z Ancasti i tam te roślinki w większości kwitną na czerwono ale są także populacje, gdzie kwiat jest żółty - mam foty z przyrody. Bardzo często jest tak, że populacja w większości ma kwiaty jednego koloru ale czasem trafia się pewien procent egzemplarzy z inną barwą. Zatem jeśli ktoś opisze daną populację odmianą o nazwie określającej barwę kwiatu a będą trafiały się egzemplarze z innym kolorkiem to później jest kwas.
Równie dobrze można w naturze trafić na egzemplarz L.ferox v.longispina z krótkimi cierniami i co wtedy?
Dlatego dziś odchodzi się od nazw a działa się na populacjach. Te nieśmiertelne numery polowe... A jeśli już koniecznie nazwy to niech będą od miejscowości. Przy takiej L.amblayesis wszystko jest jasne i niczego nie trzeba tłumaczyć.
Równie dobrze można w naturze trafić na egzemplarz L.ferox v.longispina z krótkimi cierniami i co wtedy?
Dlatego dziś odchodzi się od nazw a działa się na populacjach. Te nieśmiertelne numery polowe... A jeśli już koniecznie nazwy to niech będą od miejscowości. Przy takiej L.amblayesis wszystko jest jasne i niczego nie trzeba tłumaczyć.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Parodia malyana v. rubriflora piękna, a i nowości super 

Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Moje kaktusy i sukulenty
- Artur89
Tradycyjnie dzięki za wpisy
Dla bezpieczeństwa zabrałem ze sobą do warszawki moje tegoroczne wysiewy oraz komplet podkładek (Pereskiopsis/Eriocereus jusbertii). W związku z czym, przez najbliższe kilkanaście dni siewki będą tematem wiodącym chyba, że w międzyczasie dostanę jakieś zdjęcia z inspektu
Planowo zaszczepię na Pereskiopsis +- 5 siewek artrocereusa, podobnie z Peniocereus cuixmalensis L 767, a resztę zostawię by rosły na własnym korzeniu. W przypadku hybryd Chamaecereus spróbuję grupowego szczepienia 
Arthrocereus rondonianus HU 145

Chamaecereus hybr. H007 x 'Violet'

Krzyżowane rośliny:
x

Chamaecereus hybr. H015 x 'Violet'

Krzyżowane rośliny:

x

Dla bezpieczeństwa zabrałem ze sobą do warszawki moje tegoroczne wysiewy oraz komplet podkładek (Pereskiopsis/Eriocereus jusbertii). W związku z czym, przez najbliższe kilkanaście dni siewki będą tematem wiodącym chyba, że w międzyczasie dostanę jakieś zdjęcia z inspektu

Arthrocereus rondonianus HU 145
Chamaecereus hybr. H007 x 'Violet'
Krzyżowane rośliny:
x
Chamaecereus hybr. H015 x 'Violet'
Krzyżowane rośliny:
x
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Witaj, Arturze - naszukałam się tej czwartej części Twojego wątku, a z rewizytą chciałam wpaść już dawno! Nie masz go w podpisie, albo ja muszę wzmocnić swoje patrzałki do czytania
Nie przejrzałam wszystkiego, ale to, co zobaczyłam - wywarło wielkie wrażenie. Z przyjemnością będę tu zaglądać!

Nie przejrzałam wszystkiego, ale to, co zobaczyłam - wywarło wielkie wrażenie. Z przyjemnością będę tu zaglądać!
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Ciekawa jestem tego cuda, ale na kwiaty musimy troszkę poczekać 

- Artur89
Faktycznie, zapomniałem dodaćpiasek pustyni pisze:Witaj, Arturze - naszukałam się tej czwartej części Twojego wątku, a z rewizytą chciałam wpaść już dawno! Nie masz go w podpisie, albo ja muszę wzmocnić swoje patrzałki do czytania![]()

Agnieszka, jestem dość cierpliwy. I tak już połowa sukcesu, że zdobyłem nasiona i doczekałem się siewek. Kilka z zaszczepionych siewek A. rondonianus już ładnie zrosło się z podkładkami i nieco 'napęczniało' więc teraz tylko pozostaje trzymać kciuki by przetrwały zimę i ładnie rosły w przyszłym sezonie.
- Nadzieja
- Od: 3 sty 2012, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ciekawe co za cuda wyjdą z tych krzyżówek?
Sieweczki są już ładne
Sieweczki są już ładne