W moim ogródku cz.2 - IWONA1311

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W moim ogródku cz.2 - IWONA1311

Post »

Aniu mi się podobają wszystkie lilie i te pełne i nie, i te nowe i stare odmiany, dlatego ciągle ich u mnie przybywa, choć i mi część w tym roku nie zakwitnie. Nie mam pojęcia co mogło stać się z Twoimi liliami, szkoda że są takie marne, choć tego nie widać po Twoich zdjęciach(wiem wiem pokazujemy tylko to co ładne), ale na pewno warto je mieć w ogrodzie. Ja muszę dokupić tych pachnących bo mało ich u mnie.
tymczasem kilka zdjęć tych które dziś zakwitły, gdyby ktoś znał ich nazwy to bardzo proszę o podanie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
pierwszy kwiatuszek na belamkandzie
Obrazek
hortensja ma ogrom kwiatów, nie spodziewałam się że tak pięknie zakwitnie
Obrazek
coś na ząbek
Obrazek
Obrazek
i na koniec dzisiejsi ogrodowi goście
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
na jeżówkach zamiast motyli siedzą takie robaczki...
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Bardzo ładna kolekcja juk :!:
Paź królowej -cudo! Dawno nie widziałem tego motyla u siebie.
Ostatni robaczek uszkadza pąki kwiatów, np. piwonii czy irysów. Lepiej się ich pozbyć zanim się rozmnoży.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Seria owadzia super :uszy
Co do lilii to tylko na jednej z rabat tak jest-na pozostałych jest ok. Może tam dotarły potwory w postaci nornic ;:oj A może przez gliniastą ziemię (bo tam taka była dowożona). Nie wiem, ale i ja na pewno dosadzę. W tym m.in. Eyeliner.
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich po krótkiej przymusowej przerwie - przymusowej bo padł mi system w kompie i trzeba było kogoś znaleźć kto się tym zajmie ale już jest wszystko ok i na szczęście nie straciłam żadnych zdjęć.
W ogródku przez ten tydzień nic szczególnego się nie działo, nic nie zrobiłam bo w te upały to ja nie funkcjonuję i nie lubię przebywać na słońcu - dziś jest na szczęście dobry dzień, można odsapnąć jest sporo chłodniej i na reszcie pada deszcz bo susz już była niemiłosierna a podlewanie niewiele dawało.

Jacku mam nadzieję że z jukami to jeszcze nie koniec, że jeszcze uda mi się coś ciekawego dokupić. Pazie królowej przylatują do nas już od trzech lat ale widzę je tylko przez kilka dni, później już nie albo po prostu na nie nie trafiam. W ubiegłym roku przylatywały do aksamitek, w tym roku upodobały sobie floksy...
Dzięki za info o tym robaczku, na szczęście teraz już ich nie widać ale będę wiedziała na przyszłość żeby je tępić. Dziękuję też bardzo za przesyłkę.
Aniu dzięki ogród to rośliny a także stworzonka które w nim żyją, ja bardzo lubię jak do moich kwiatów przylatują motyle i inne owady, teraz np na liatrach ciągle słychać brzęk pszczół. U mnie ziemia też jest w większości gliniasta nawożona niewiadomo skąd dla podniesienia terenu ale to nie przeszkadza moim liliom więc u Ciebie może nornice faktycznie miały ucztę :(
Tak zakwitł mi floks All in one :( Więcej chyba nie kupię roślin w kapersach
Obrazek
moja Grandiflora
Obrazek
Obrazek
Obrazek
na jeżówce Double decker w końcu zaczyna pojawiać się jakaś czuprynka
Obrazek
lilia Scarlet Delight
Obrazek
i takie tam
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
i na koniec porównanie rabaty tak wyglądała rok temu
Obrazek
a tak jest teraz
Obrazek
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lilie, floksy i hortensje - ależ mają u Ciebie swój festiwal!
Ale, ale - doganiają je wrzosy i trawy... co oznacza prawdziwą pełnię lata... sierpień za pasem!
Z przyjemnością pospacerowałam u Ciebie, Iwonko.... bardzo lubię tę kamyczkową rabatę ;:170

PS. Dobrze, że z kompem już ok!
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33

Post »

to jest sposób na ogród, folia i żwirek dla roślin a potem można tylko podziwiać, bo plewienia nie ma. Hortensja U ciebie zimowała? taka malutka a kwiatów tak dużo ;:oj a jak ma się klonik? nie przypieczony? u mnie przypalony, troche listków jest ususzonych, w ubiegłym roku przesadziłam w chłodniejsze miejsce ale ciągle za gorące
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

A na mojej jeżówce Double decker nadal nie ma czuprynki i zaczynam nabierać podejrzeń że to coś zupełnie innego. ;:145
beatann
500p
500p
Od: 18 wrz 2010, o 09:32
Kontakt:

Post »

Iwonkopiękne jeżówki i floksiki jak coś to mogę podzielić się białym. :wit
Awatar użytkownika
stefanek
500p
500p
Od: 14 maja 2012, o 20:50

Post »

;:172
Iwonko zdjecia wspaniałe, super kwitnienie Floksów, Liljowców,Jeżówki.
Powodzenia
;:3
Pozdrawiam Stefanek
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Iwonko :wit
Piękne kamienne rabaty,,lubie takie ;:63 ;:63
Piękna cała masa różnorodnych kwitnień,,,piękne wszystkie ;:333
Twoja Grandiflora podobana jest do mojej,ale w zbliżeniu zobaczyłam,że Twoja ma środeczek różowy a moja biał... hmmm i juz dalej nie wiem :?
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Iwonko Rabata od ubiegłego roku zagęściła się i wydoroślała . Masz coraz piękniej i tak elegancko ze żwirkiem .
Twoja Grandiflora ma bardzo duże kwiaty. Moja czym starsza, to kwiaty drobniejsze, ale podobno to jest normalne, a może za mało przycinam. Ten floks z podmianki jest także bardzo ładny.
U nas na działce deszczu nie było ani odrobiny, no i po wczorajszym przyjemnym dniu na nowo upał. :)
Awatar użytkownika
E-mienta
500p
500p
Od: 21 mar 2011, o 18:22

Post »

Fajnie to wszystko wygląda u Ciebie w środku lata. Bujne rośnie i kwitnie obficie. Tak się zastanawiam nad delosperma, przytniesz ja na zimę? Czy zostawia się jak jest? Moja ma już że 40 cm średnicy i nie wiem czy nie ma za mało ziemi w końcu rośnie w kieszenie z agrowlukniny.
Pozdrawiam Ewa
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Iwonko ależ bogactwo kwiatów ;:oj ....lilie, hortensje, floksy, jeżówki, ogromne liatry....i mnóstwo innych piękności.... ależ u Ciebie piękny kolorowy raj ;:oj
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko lilie i floksy już pomalutku zaczynają przekwitać, w pełni kwitnienia jeszcze tylko hortensje i jednoroczne gdyby nie one juz byłoby sporo mniej kolorów. Masz rację widać już koniec lata - do kwitnienia szykją sie już trawy i wrzosy, a nawet jedna chryzantemka zaczyna już kwitnąć. Bardzo się cieszę że podoba Ci sie moja żwirkowa rabatka choć ona nie jest tak ładna jak te w Twoim ogrodzie.
Ula z tą folią i żwirkiem to nie jest tak do końca super i bez chwastów, tam też od czasu do czasu trzeba plewić choć chwasty tak nie rosną. Wszystkie moje hortensje były sadzone w ubiegłym roku, więc zimę mają już za sobą, ale większość jest obsypana kwieciem. Co do kloników to ten ciemniejszy trzyma się bardzo dobrze ale ten z różowawymi listkami co niedawno kupowałam to jest przpalony i większość listków ma podeschniętch (mam nadzieję że to tylko przez słońce i suszę)
Jolu na mojej Double decker zaczynają pojawiać się czuprynki ale co z tego jak dolne płatki już obsychają, ale w ubiegłym roku w ogóle nie miała tych czuprynek, może to tak z roku na rok będzie miała większe...? oj dobrze by to było ale chyba mało możliwe. Trzymam kciuki żeby czuprynki wyrosły i na Twojej jeżówce.
Beatko witaj jak dawno Cię nie było na forum, coś ostatnio rzadko zaglądasz. Bardzo dziękuję za miłe słowa i chętnie przyjme kawałeczek białego floksika, ja mogę Ci dać na wymianę moje różowe jeśli takich nie masz.
Stefanek witaj cieszę się że podobają Ci sie moje roślinki.
Aniu fajnie że podobają Ci się moje rabatki, takie rozwiązanie jest dobre bo nie ma tyle plewienia choć nie wszystkie roślinki dobrze rosna w takic warunkach. Ja na hortensjach aż tak sie nie znam żeby powiedzieć czy Twoja jest taka sama jak moja i czy te przebarwienia wóżowe na mojej Gandiflorze(bo z taką etykietką była kupiona) są normalne czy to może z suszy...?
Tajeczko niektóre roślinki na tej rabacie potroiły swoją objętość nie myślałam że tak szybko urosną. Moja Grandiflora jest jeszcze mała a i kwiaty nie są na niej zbyt duże wydaje mi się że to przez suszę. Liczyłam na innego floksa, takiego jak zakwitł juz mam.
Ewa już coraz to mniej kwiatów kwitnie, zostały chyba e trzy lilie, liliowce już też kończą kwitnienie, floksy również, jakby nie te jednoroczne byłoby już pusto. Ja swojej delospermy nie przycinam na zimę zostawiam tak jak jest, zrobię tylko ze dwie sadzonki do przechowania w domu przez zimę i tyle.
Agnieszko bogactwo kwiatów i kolorów to możem podziwiać u Ciebie u mnie aledwie kilka roślinek kwitnie i to już zaczynają przekwitać, ta susza im jeszcze w tym pomaga. Liczyłam dziś na choć odrobinę deszczu ale nie spadła ni kropla a chmury były takie ciemne...
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33

Post »

o klonik sie nie martw, nic mu nie będzie, wiosną wypuszcza nowe listki, mam nadzieje ze z wiekiem przyzwyczai się do upałów :roll:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”