Doniczkowe i ogrodowe joli1313.cz.4

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
mrinwestor
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2011, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Doniczkowe i ogrodowe joli1313.cz.4

Post »

Gailardia piękne ogrodowe słoneczko.
Masz bardzo zwartą callę , moje mają chyba pół metra i ciągle przewracają doniczkę.
Za wcześnie posadziłam i z braku dostatecznej ilości światła takie mutanty mi urosły ;:124
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Jolu bardzo ładną pelargonię kupiła Twoja córka ;:333 Czyżby po mamusi odziedziczyła miłość do roślin :wink:
Gailardie bardzo lubię, bo nic ich się nie ima i niezawodnie kwitną każdego roku.
Nooo...może żeby jeszcze, tak nie rozsiewały się.
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Jolu :) Piękny Hibiskus :) Piękną pelargonie kupiła Twoja córcia :)
Gailardia w pięknym słonecznym kolorku :)
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Witajcie w ten chłodny,deszczowy dzionek
A,że deszczyk w końcu u nas pada :tan ,więc znalazłam chwilę,by zajrzeć na forum.
Byłam dziś w szkole z Małą.Ciągle sprawa zmniejszenia szkoły,do kl.0-3 jest nie rozwiązana.Nie wiemy ,czy jeszcze rok szkoła ''przewisi'' z formie dotychczasowej kl.''0-6'' ;:174

Chciałam Wam pokazać,jaki bukiet zrobiłam Moniki nauczycielce,ale chyba źle przeniosłam zdjęcia ;:223 :evil: .I wygląda na to,że je straciłam,bo z tel.skasowałam :evil: ....
Ale jestem wściekła...
--------------------------------------------------------
Więc odpowiem na Wasze wpisy;
Nolinka pisze:Jolu piękne kalle. Taką z fioletowym środkiem jak twoja i pomarańczową udało mi się kupić w przecenie. Pomarańczowa już kwitnie a ta druga dopiero wypuszcza kiełki.
Pomarańczowej chyba nie mam...kupiłam jakieś przecenione 2 w Obi,ale nie kwitną już.Ciekawe,jakie kolorki...
anka93 pisze:Jolu
kotu też nieżle się trafiło ; -ma wreszcie samochód.
I to całkiem za darmo;}
tesia39 pisze:Jolu, ale sypnęłaś fotkami roślinek ;co jedna to piękniejszą. Gailardie bardzo mi się podobają ; też muszą u mnie zamieszkać
Tesiu,to się da zrobić.Jak przekwitną.

Blueberry,Rewi,dzięki.
Niunia1981 pisze:Joluś dzięki ; czerwoną gailardię mam u mamci na działce
Nie ma sprawy.Zapisane.
katharos pisze:Piękne zdięcia ,gailardi takiej nie mam więc pproszę jesienią o nasiona.
A co do deszczu już ci nie zazdroszczę a nawet żałuję że zazdrościłam, wszystko mi potopiło ; truskawek nie będzie bo całe były pod wodą, a z wodą płynęło wszystko więc nie da się ich jeść...
To nie moja sprawka-ten deszcz ;:170 .Współczuję Ci bardzo ;:168 .Widziałam w wiadomościach,co się dzieje...
A u nas susza...dziś od rana kropi.Wreszcie,bo znowu sucho było.Ale u nas wysoko i piaski.Więc woda raczej nie popłynie...

U nas juz trawie po truskawkach...szkoda,bo mogłabym jeść na okrągło :oops:
gardeniaa pisze:Bardzo ładna calla .
Kotek zabawnie wygląda w tej ciężarówce... Mój też wsadza swój kuferek w różne miejsca, ale najbardziej lubi wylegiwać się w moich kwiatkach
Nasze koty-to koty rolnika ;:224 .Uwielbiają się wylegiwać w ciągnikach lub koparce...A w kwiatki,to....chodzą kupkę robić ;:224 :evil:

mmarylko,dziękuję kochana.
kubasia pisze:piękne kwitnienia, a ten storczyk to ;:167
Mnie się też bardzo spodobał.Dwupędowe są 2x droższe.a ten był przeceniony chyba tylko dlatego,że mu sie patyczki wykiwały ;:224 .Wbiłam lepiej i ciągle mnie cieszy kwieciem :lol: .Do tego z boku przedłuża pęd...
mrinwestor pisze:Gailardia piękne ogrodowe słoneczko.
Masz bardzo zwartą callę , moje mają chyba pół metra i ciągle przewracają doniczkę.
Za wcześnie posadziłam i z braku dostatecznej ilości światła takie mutanty mi urosły
Kochana,moje calle,to też giganty ;:224 .Aż się powywracały...Moja wina,bo miały mało słonka pod ścianą.Ale fioletowe mają więcej słonka i są rzeczywiście niższe i bardziej zwarte.Będzie nauczka na przyszłość...
heliofitka pisze:Jolu bardzo ładną pelargonię kupiła Twoja córka. Czyżby po mamusi odziedziczyła miłość do roślin.
Gailardie bardzo lubię, bo nic ich się nie ima i niezawodnie kwitną każdego roku.
Nooo...może żeby jeszcze, tak nie rozsiewały się.
U mnie gailardie jakoś mocno się nie wysiewają ;:174 ...
Myślę,że może Michał bardziej lubi kwiatki,niż Monika...czasem mi zrywa nawet ;:224 ...Ale z początku Monika bardzo chciała podlewać co dzień tą pelargonię...

Paulii dzięki.

Kalatea Network szaleje.Wypuściła mnóstwo liści.Dobrze,że siedzi w plastikowej doniczce,bo by rozsadziła.Plasik aż się zdeformował...

Obrazek Obrazek

Maki,samosiejki...niby krótko kwitną,ale widok piękny,nie?
a to moje 2 letnie siewki budlei.Ciekawe,kiedy zakwitną?

Obrazek Obrazek

Kochani,rozkwitaja mi nowe lilie...ale muszę im zrobić nowe zdjęcia.Bo chyba jednak nie dam rady odzyskać,tych co ''wrzuciłam'' .... :evil:
A tak Wam chciałam pokazać....

Miłego dnia i udanych Wakacji :wink:
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

Calatea bardzo się rozrosła, pamiętam jak ją jakoś wcześniej pokazywałaś.
A maczek...właśnie miałam cię pytać ,dostałam od ciebie nasiona...miały być wieloletnie a niestety wyrósł mi mak polny ;:306 ...choć też ma swój urok to ;:222
A budleje mam rozumieć że siałaś sama? Widziałam ostatnio nasiona,mieszanka kolorów tylko nigdy nie spotkałam się z takimi sianymi i nie kupiłam ,ale jak sama hodowałaś to może ja też spróbuję.
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W takim razie przepraszam :oops: ;:180 .Kasiu,nie wiem,jak to możliwe,ale miałam kiedyś mak roczny pełny,a póżniej co roku mi się siał z niego taki zwykły-jak ten ''jadalny''.W tym roku też mam kilka ''zwykłych'' i kilka pełnych.Oraz te ''baletnice''.

Tak,budlee siałam z mieszanki nasion ze sklepu.Chyba powinny zakwitnąć już w tym roku.Ale posadziłam dość gęsto i w półcieniu.Więc nie wiem,czy coś z tego będzie w tym roku...bardzo bym chciała
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

jola1313 pisze: U mnie gailardie jakoś mocno się nie wysiewają ;:174 ...
Nie wierzę. Naprawdę ;:202
U mnie rosną praktycznie na każdej grządce. Zastanawiam się nawet, jakim cudem znalazły się przed domem.
...a ile wyrzucam każdego roku :D
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie bardziej rudbekie :roll: .Ale ja bardzo nie ingeruję.A niech sobie rosną :wink: .Zawsze lepiej jak kwiaty wypełniają ''dziury'' w bylinach,niż chwasty :lol: .I tak bardziej naturalnie to wygląda...

Może ja wypielam te gailardie ;:224 ;:131
izabela14
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2012, o 12:39

Post »

Piekne kwitnienia Jolu :D ;:138 ,maki i u mnie rozsiały sie na ten rok i są przeróżne,łącznie z takimi polnymi ale i tak są śliczne,szkoda tylko ,ze migiem przekwitają :(
A kalateę w jakim miejscu trzymasz ,bo moja słabo rosnie....może miejsce ma nieodpowiednie czy co???
Moja nieuleczalna choroba, cz.2
poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

U mnie gajlardia też się nie rozsiała :shock: ale może dlatego że tylko kilka kwiatów zostawiłam na nasiona a resztę przekwitłych obrywałam żeby obficiej kwitł.
Rudbekie w jednym roku mi się wysiały ale teraz obrywam .Raz jak nie oberwałam przekwitniętych języczek pomarańczowych to miałam potem busz ;:202
Awatar użytkownika
mrinwestor
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mojej kalatei zasychają liście , też coś jej ostatnio nie pasuje.
Mnie też specjalnie jakoś nic się nie wysiewa , no tylko mak pełny i ketmie, te drugie w dużych ilościach.
Myślę , że powodem jest to , że mam głównie trawnik i pasek z bylinami.
Byliny gdy podrosną zagłuszają siewki, nawet chwasty specjalnie nie rosną.
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izuś ,moja kalatea rośnie na południowym oknie.Nie przy samej szybie.W tym roku zaczęła szaleć na wiosnę.Wcześniej stała z dala od okna.I miała długie ogonki liściowe.Teraz ma krótsze.
Puściła na raz chyba z 8 liści ;:oj .Teraz 2 rurki ma znowu ;:138 .A korzenie aż wygięły ''dróżki '' w plastiku.Ale może dzięki temu tak szaleje?niektóre kwiaty lubią mieć ciasno.

Katharos.Ja też kontroluję samosiewy.Ale zawsze zostawiam trochę.Albo ''przerywam''.Jak np.kosmosy i nagietki ;:219

mrinwestor,ja chyba miałam od Ciebie nasionka ketmi?Wysiałam i siewki rosną :heja .Ciekawe za ile zakwitną?
Już się nie mogę doczekać.Mam 1 drzewko od Izy,kilka w sumie 2 letnich roślinek i te siewki tegoroczne od Ciebie :D

A kalatea może chce większej wilgoci w powietrzu?
izabela14
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2012, o 12:39

Post »

Na południowym oknie :?: :shock: i nie przypala jej :?: To moze rzeczywiście tylko o wilgoć tu chodzi...no ale mija rosnie na zachodnim oknie w łazience ,to i widno ma i wilgoć...no po prostu nie lubi mnie i tyle :?
Moja nieuleczalna choroba, cz.2
poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

A ja wam powiem że choć wszędzie piszą że calatee nie lubia słońca to powiem wam że moje wszystkie dwie lubią ;:215 jedna mi chorowała i nie rosła jak stała w północnym oknie, po przeprowadzce na południe liście przestały usychać i młodych kilka się pojawiło.
Awatar użytkownika
mrinwestor
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ketmie mają pierwsze kwiaty w trzecim roku od posiania.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”