Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009 cz. II.

Zablokowany
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2012, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009 cz. II.

Post »

Podziwiam! ;:oj
Nic dziwnego, że są takie efekty, skoro do tego podchodzisz całym sercem i umysłem badacza! Jeszcze raz - podziwiam i zazdroszczę skrupulatności!
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Po bardzo brzydkim, pochmurnym, mokrym poranku, pokazało się czyste słoneczko. Zrobiłem fotki dwóm moim hoyom:

- hoja eskimo z małej kilku węzłowej sadzonki, ładnie się rozrosła:

Obrazek

- hoja incurvula, również była małą sadzonką, przyrosła ale nie tak dużo jak jej poprzedniczka:

Obrazek

Obie hoye jeszcze u mnie nie kwitły. Wydaje mi się, że je trochę zbyt oszczędnie podlewałem, zbyt przesuszałem latem podłoże.
Czy te hoye "wymagają" bardziej wilgotnego podłoża ?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ładne, bardzo ładne. ;:333

Jak nie kwitły to zakwitną, nie ma siły - tej wielkości hoje muszą to zrobić. :wink:
U mnie w sezonie hoje mają stale wilgotny substrat.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie w sezonie hoje mają stale wilgotny substrat.
- no to już teraz wiem :oops: , gdzie popełniałem "niedopełnienie obowiązków" wobec moich podopiecznych, podczas upalnego lata, ale to tylko z obawy przed przelaniem ;:124 . Będzie poprawa, mała korekta częstotliwości podlewania i powinno być widać po roślinach ich "zadowolenie" z "poprawy opieki".
Mieczysław
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak pokazujesz po trochu swoją kolekcję hojek, ale to chyba już całkiem spory zbiór! Same liście tak zróżnicowane, ze jest co na okrągło podziwiać (skawreczki ;:167 ), a kwiaty to dodatkowy bonus! Jakoś wyjątkowo drażni mnie ich słodki zapach, ale jak piszesz - jego natężenie jest zróżnicowane u poszczególnych gatunków - czy jednak zawsze jest mdły, miodowy?
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

/ ... / ale to chyba już całkiem spory zbiór! / ... /
- w zasadzie pokazałem na fotkach już wszystkie moje hoy. Mam jeszcze trzy sadzonki, które się ukorzeniają. Jeżeli będą o niewielkich listkach, to zostaną, jeżeli o dużych zmienia opiekuna.
/ ... / czy jednak zawsze jest mdły, miodowy?
- z tych co u mnie do tej pory kwitły, ich aromat był dla mnie z tych co akceptuję, nie "drażni" mnie, wręcz przeciwnie lubię takie zapachy. Wyczuwałem go dopiero z bardzo małej odległości. Możliwe, że przy bardziej intensywnym podlewaniu, bo w tym sezonie trochę zbyt mocno przesuszałem swoje rośliny, kwiaty wydzielają więcej bardziej intensywnego zapachu.
Mieczysław
Awatar użytkownika
mataan
500p
500p
Od: 26 sie 2013, o 19:45

Post »

Piękne hoje, Mieczysławie. Mnie te rośliny również interesują i to od dawna, jednak chyba lepiej z nimi nie zaczynać, bo przy takiej różnorodności i mnogości gatunków można wpaść po uszy :wink:
Mateusz
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

Nie to żebym się czepiał czy coś :D ale ja nie wiem co Wy w tych hojach widzicie ... Liście liście liście i jeszcze raz liście :;230 Oczywiście mi można zadać pytanie co ja w kaktusach widzę ... ale one przynajmniej się trochę różnią od siebie i w dodatku pięknie kwitną ;:167 Ale hoje ;:131 Ja jakoś nie łapię tego tematu ;:173
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Awatar użytkownika
mataan
500p
500p
Od: 26 sie 2013, o 19:45

Post »

przemo1413 pisze: Liście liście liście i jeszcze raz liście :;230
- ale jakie liście: duże, małe, szerokie, wąskie, krótkie, długie... a do tego kwiaty, kwiaty, kwiaty i jeszcze raz kwiaty :wink: nie ma co, ciekawe roślinki ;:108
Mateusz
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja jakoś nie łapię tego tematu ;:173
- Przemek, zapamiętaj, nigdy nie mów NIE. Czy kilka wiosenek wstecz, miałeś 100% pewności, że będziesz opiekował się kaktusami ? Odnośnie wyglądu hoy, to muszę Ciebie "zmartwić" kwitną bardzo ładnymi kwiatami, chociaż nie tak okazałymi ja Twoje kaktusy, również bardzo kolorowymi, ale za to większość kwiatów, bardzo przyjemnie pachnie. A kwiaty kaktusów pachną ?
I jeszcze jeden DUŻY +, wyglądem hoy można cieszyć się cały okrągły rok, a kaktusami, .... sam najlepiej wiesz :).
Mieczysław
Awatar użytkownika
maqa
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 21:24

Post »

Mieczysław no piękne te hoje, ja zaś lubuję w dużych liściach :)
Jak je zimujesz?
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

Kilka wiosenek wstecz to ja prowadziłem beztroskie życie jako uczeń podstawówki ;:209 Kwiaty kaktusów hm... z tego co pamiętam ze swojego zbioru to zdarza się że coś pachnie ale jak już to bardzo słabym zapachem . A kwiaty hoy ponoć pachną dość intensywnie . A co do oglądania kaktusów przez cały rok to tez nie jest tak źle :D co prawda 97% kolekcji stoi w piwnicy i czeka na wiosnę ale na parapecie mam Adenium i mnóstwo sieweczek z tego roku 8-) a niedługo znowu się zaczną wysiewy więc będzie się działo :wink:
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

/ ... / ja zaś lubuję w dużych liściach :)
- również bardzo mi się podobają, ale ograniczony jestem miejscem, jakie mogę przeznaczyć dla tych roślin :( . Może zdecyduję się jedynie na H. kerri, żeby mieć jedną wyglądającą na "kulturystę" roślinę, dla "ochrony" moich miniaturek ;:134 . Bardzo podobają mi się jej "mięsiste" liście, a i kwiaty ma bardzo ładne.
Jak je zimujesz?
- stoją na południowym parapecie w "towarzystwie" moich haworsji. Od czasu do czasu spryskuję i delikatnie podlewam, ale bardzo umiarkowanie (delikatnie), temperatura przy samej szybie, 17 - 20 st C. w dni słoneczne znacznie wyższa. Sporadycznie podlewam, mała ilością wody.
/ ... / ale na parapecie mam Adenium
- no, no to ratują Twoją sytuację Adenium, bo byłyby "smutne" wieczory ;:224 .
Oglądałem w Twoim wątku Adenium, ładnie rosną. Ja już chyba kategorycznie "wygrałem" wojnę z przędziorkami, nie wiedziałem, że to takie uciążliwe pajęczaki. Najgorsze, że nie wiem skąd się na moich Adenium zadomowiły. Z nastaniem wiosny, to już profilaktycznie opryskam, żeby zabezpieczyć rośliny przed nawrotem tej plagi.
Musisz spróbować uprawy kilku sadzonek Adenium w hydroponice, bardzo ciekawa metoda i jak będzie "dopracowana" przez większą liczbę osób, może dać bardzo dobre wyniki we wzroście - formowaniu wyglądu różnych form tych roślin.
Mieczysław
Awatar użytkownika
maqa
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 21:24

Post »

Moje hoje również stoją na południowym parapecie, niestety podłoże tak szybko wysycha że szok :shock: podlewam wcale nie skąpo, przy szybie jest dość chłodno ale jak widzę grzejniki robią swoje, szkoda mi ich wynosić gdzie indziej bo tak naprawdę to nie mam miejsca.
Może zacznę spryskiwać albo wrzucę w keramzyt. Widziałam u Raflezji że sprzyja takie podłoże.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może zacznę spryskiwać / ... /
- ja codziennie spryskuję, mimo że mam jak do tej pory zakręcony kaloryfer, powietrze w pokoju jest dość suche. Byłoby szkoda już tak ładnie zapowiadających się roślin, które udało mi się wyhodować z małych sadzonek, żeby uległy zniszczeniu. Podłoże bardzo oszczędnie, czekam aż podłoże częściowo przeschnie. Temperatura przy hoyach, przed chwilą sprawdzałem wynosi 17 st C.
Mieczysław
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”