Balkonowe Rosarium
Re: Balkonowe Rosarium
Bardzo ładnie napisałaś Allhambra 

- alexia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2011, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak,Allhambra,napisalas to bardzo ladnie
.
Zdjecia beda,ale panny musza sie wziac do roboty i kwitnac,sa na razie leniwe.
Wczoraj mialam "rozany dzien"
Zakwitla Souvenir de la Malmaison.Przezylam szok,bo sadzonka marniutka,od dolu czernieje,spisalam ja juz na straty.

Dostalam nowy Katalog Tantau`a,jest pare nowosci,ale nic mnie nie powalilo na kolana.
Bylam na "dniach rozy".nalazilam sie jak chora.U Dräger`a morze roz,ludzie kupowali noesamowite ilosci.Wszystko dopieszczone,z odmiam tylko "klasyka".

cdn.
Pan Hildebrandt(szef Rosenpark Dräger)mowil o cieciu,nawozeniu,opryskach.Prawdziwy rozano-ogrodnik nie boi sie sekatora.Na pytanie "jak to robia,ze roze w pokazowym ogrodzie kwitna bez przerwy".odp;"tniemy w maju czesc pakow".Tlumaczyl sie ,dlaczege stosuja niesamowite ilosci chemii.
bylam tez w rozanym muzeum.Na goscinnych wystepach bylo Europa Rosarium w Sangerhausen.Mieli duzo roz,na pewno perelki,wszystkie z certyfikatami,ale jeszcze bez kwiatow,a nazwy mi malo mowia.Kupilam rozane landrynki(pychotka)i rozany miod.Nie wiedzialam,ze w Rosarium Stoja ule.Spodziewaja sie kwitnienia dopiero za tydz.10 dni.

Sofa zaprasza do wypoczynku
.

Zdjecia beda,ale panny musza sie wziac do roboty i kwitnac,sa na razie leniwe.
Wczoraj mialam "rozany dzien"

Zakwitla Souvenir de la Malmaison.Przezylam szok,bo sadzonka marniutka,od dolu czernieje,spisalam ja juz na straty.

Dostalam nowy Katalog Tantau`a,jest pare nowosci,ale nic mnie nie powalilo na kolana.
Bylam na "dniach rozy".nalazilam sie jak chora.U Dräger`a morze roz,ludzie kupowali noesamowite ilosci.Wszystko dopieszczone,z odmiam tylko "klasyka".

cdn.
Pan Hildebrandt(szef Rosenpark Dräger)mowil o cieciu,nawozeniu,opryskach.Prawdziwy rozano-ogrodnik nie boi sie sekatora.Na pytanie "jak to robia,ze roze w pokazowym ogrodzie kwitna bez przerwy".odp;"tniemy w maju czesc pakow".Tlumaczyl sie ,dlaczege stosuja niesamowite ilosci chemii.
bylam tez w rozanym muzeum.Na goscinnych wystepach bylo Europa Rosarium w Sangerhausen.Mieli duzo roz,na pewno perelki,wszystkie z certyfikatami,ale jeszcze bez kwiatow,a nazwy mi malo mowia.Kupilam rozane landrynki(pychotka)i rozany miod.Nie wiedzialam,ze w Rosarium Stoja ule.Spodziewaja sie kwitnienia dopiero za tydz.10 dni.

Sofa zaprasza do wypoczynku

https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

ja również się cieszę, że jesteś z nami.

Souvenir de la Malmaison jest piękna. Widzisz roże sobie poradzą.

Sofa fantastyczna, a kupiłaś jakąś panienkę.
Co mówił ten facecik o stosowaniu dużej ilości chemii.
- alexia
Majko,nie kupilam zadnych roz,chociaz ciezko bylo sie opanowac,jak zobaczylam takie "cudo"
.

To bylo "od zaplecza",ale dla publiki dostepne i "do kupienia".
Co do chemi u Drägera,to,jak twierdza,maja "zmeczona"ziemie bo od 80 lat jest monokultura.Nasadzenia maja bardzo geste,po kilkadziesiat sztuk kazdej odmiany,wiec duzo nawozow,nie koniecznie naturalnych,no i opryski ok15 razy w sezonie,koktaile naturalnych wzmacniaczy i ciezka chemia.
uroczego pobytu na dzialeczce,jak dlugo tam zostajesz?

To bylo "od zaplecza",ale dla publiki dostepne i "do kupienia".
Co do chemi u Drägera,to,jak twierdza,maja "zmeczona"ziemie bo od 80 lat jest monokultura.Nasadzenia maja bardzo geste,po kilkadziesiat sztuk kazdej odmiany,wiec duzo nawozow,nie koniecznie naturalnych,no i opryski ok15 razy w sezonie,koktaile naturalnych wzmacniaczy i ciezka chemia.
uroczego pobytu na dzialeczce,jak dlugo tam zostajesz?

https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- justi177
- Od: 22 wrz 2011, o 17:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Alexia,
Bardzo mnie ucieszyło twoje pojawienie się
nie smuć się, proszę
Dziękuję za zdjęcia z terenu potentatów rózanych.
Informacje o stosowanych przez nich zabiegach jednak z lekka mnie oszołomiły. No cóż.....
Chwaścik - u mnie: "wścieklizna"
rozciąga swoje macki, równo i naokoło.... 
Bardzo mnie ucieszyło twoje pojawienie się

Dziękuję za zdjęcia z terenu potentatów rózanych.
Informacje o stosowanych przez nich zabiegach jednak z lekka mnie oszołomiły. No cóż.....

Chwaścik - u mnie: "wścieklizna"

Pozdrawiam
- alexia
Justi,ciesze sie,ze"dalas glos".Dla mnie to tez szok,ale w sumie moge ich zrozumiec,pokazowy ogrod to ich reklama.
bylam u Ciebie w ogrodowym,będę jeszcze nie raz i czasami postaram sie cos napisac.
.
Majka411,dzisiejsza Mary Ann
.

bylam u Ciebie w ogrodowym,będę jeszcze nie raz i czasami postaram sie cos napisac.

Majka411,dzisiejsza Mary Ann

- alexia
Ty u mnie,ja u Ciebie
.

- Allhambra
- 100p
- Od: 17 lip 2012, o 21:54
Alexia, Majka:)
Alexia.. zdjęcia ..cudne.a Mary Ann....sliczna...
Przecież ja wiem że już więcej nie mogę mieć róz.a tyle chciałabym....27 to za mało.
wzrosną mi też rachunki za wodę... to będzie aućk finansowy.Comte będzie faworytką.ale widzę też Cafe... w pąku cudna terakota...a rozkwitnięta...kawa z mlekiem a potem róż podbity beżem,piękna..... tylko Indigoletta i Souvenir de la Malmaision są slepe...nic tylko wiechy listków....
No i doszła mszyca do skoczków....a ja jej karate zeon.tzn mąż żebym się nie zmęczyła:):);)Wybił:):);)
Alexia.. zdjęcia ..cudne.a Mary Ann....sliczna...
Przecież ja wiem że już więcej nie mogę mieć róz.a tyle chciałabym....27 to za mało.
wzrosną mi też rachunki za wodę... to będzie aućk finansowy.Comte będzie faworytką.ale widzę też Cafe... w pąku cudna terakota...a rozkwitnięta...kawa z mlekiem a potem róż podbity beżem,piękna..... tylko Indigoletta i Souvenir de la Malmaision są slepe...nic tylko wiechy listków....
No i doszła mszyca do skoczków....a ja jej karate zeon.tzn mąż żebym się nie zmęczyła:):);)Wybił:):);)
Sylwia
- alexia
Allhambra,
27 roz w tak krotkim czasie i w "ciezkich" tarasowych warunkach to calkiem dobra kolekcja.Chciejstwa sobie zapisuj i obserwuj,bo na pewno(niestety)niektore roze Ci wypdna,bedziesz dobierac odmiany odpowiednie dla Twojego "mikroklimatu".Klimat niestety sie zmienil i niestety musimy sie liczyc z anomaliami.Jeszcze kilka lat temu nie mialam zadnych problemow z rozami ,a teraz........
Z rachunkami za wode.....znam ten bol.fajnie,ze twoj M dzieli z Toba Twoje Hobby. ;:

Leniwa pani Mozartowa (Constanze Mozart)

Z rachunkami za wode.....znam ten bol.fajnie,ze twoj M dzieli z Toba Twoje Hobby. ;:

Leniwa pani Mozartowa (Constanze Mozart)
- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Nic dziwnego, że one wypadają.

Constanze Mozart wygląda ślicznie i zdrowiutko. Mary Ann ładna, wiesz co! a może to dlatego, że to jej pierwsze kwiaty. Następne już będą większe i podobne do Mary Ann u Jule.

Jestem cały czas w rozjazdach, bo chcę być blisko róż, które teraz są najpiękniejsze.
Cykam foty, żeby było co wspominać.

- alexia
- justi177
- Od: 22 wrz 2011, o 17:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oszalałam na punkcie Mary Ann. I ją mam.
Jak ja jestem dumna, że ją mam. Jest piękniejsza chyba od Chippendale'a. Nie.......z pewnością jest piękniejsza
Jak ja jestem dumna, że ją mam. Jest piękniejsza chyba od Chippendale'a. Nie.......z pewnością jest piękniejsza

Pozdrawiam
- alexia
Jest piekna,mialam mieszane uczucia bo to wielkokwiatowa,buduje calkiem ladnie krzaczek.Wydaje mi sie,ze powinna pachniec,ale nie pachnie(jak na razie).Chippendale widzialam na zywo tylko raz,ma ogromne kwiaty i chyba dosc wiotkie pedy (nie jestem pewna).
Moja Mary Ann ma na jednej galazce 5 pakow,jak to rozkwitnie.....
Moja Mary Ann ma na jednej galazce 5 pakow,jak to rozkwitnie.....

- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
A jak radzi sobie Acropolis?
Byłam dziś u koleżanki - na jej krzaczku było chyba z 30 kwiatów.
Byłam dziś u koleżanki - na jej krzaczku było chyba z 30 kwiatów.