Grubosz - Crassula cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Grubosz - Crassula cz.2

Post »

Oooo jaka dorodna i ładnie rozjaśniona!
Przypomniałam sobie, że też ma kilka, bo chciałam sobie w ogródku na lato zrobić poletko krasul podobne do tego:
Obrazek

Ale mi przeszło.
Awatar użytkownika
maqa
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ola to jest jedna roślina czy kilka?
One dość wolno rosną w porównaniu z resztą moich gruboszy :) i się wyginają bardzo :)
AleksandraBdg

Post »

Cieszę się,że roślina się Wam spodobała.

Iwonko,wiesz,że w pierwszej chwili myślałam,że doczekałaś się takich pięknych okazów w ogródku ;:224
Mam pytanie, to nie jest pierwsza moja Variegata,ale pomimo,że ma dość grube gałązki i tak są one mocno sprężyste i chwiejne.
Próbowałam już kiedyś je podwiązywać, tą nową musiałam oprzeć na drabince.
Wystarczy,że pozostawię tak jak jest,a np.same szczytowe listki będę podskubywać,aby gałązki nabrały wystarczającej grubości do utrzymania ciężkich liści?

Magdo, właśnie o tym zaczęłam pisać. W doniczce są 3 osobne rośliny, dodatkowo bardzo porozgałęziane. Ale właśnie to ich "wyginanie" strasznie mnie irytuje, ponieważ mam inne, o cieńszych gałązkach a bez problemu utrzymują ciężar liści.
Pisałaś,że wolno rosną, powiem Ci,że moja poprzednia Variegata rosła naprawdę pięknie. Zdecydowanie wolniej (przynajmniej u mnie) rośnie np.Crassula Blue Wave ( ogółem C.Arborescense)
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ola!
Bo ta Twoja piękność ma zbyt dużo ciężkich liści w porównaniu do niewielkiej wysokości i małej grubości pnia.
Przypuszczam, że ją tam gdzieś w hodowli nieźle podpędzili. Te moje kupowane do stworzenia ogrodowej rabatki też były takie, to znaczy są, tylko muszę je zlokalizować. A moja "stara" variegatka ma zupełnie inny pokrój. Mocny pień i słabo rozbudowaną koronę.
Pokażę, tylko już nie dziś.

Ola!
Ja bym skubała ale raczej dolne liście, nie szczytowe. Myślę, że wkrótce roślina się wzmocni.
Awatar użytkownika
maqa
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 21:24

Post »

Ja zostawiłam z trzech jedną sobie, skubię od dołu tak jak napisała Iwona :)
obaran
200p
200p
Od: 4 maja 2013, o 07:41

Post »

na All.... jest c. ovata variegata - na zdjęciu nawet ładna, tylko, że niecały miesiąc temu była aukcja gdzie zdjęcie jest identyczne - no niby pozytywny komentarz był, ale się waham.....no chyba, że ktoś tutaj ma variegatę na sprzedaż :)

do AleksandraBdg - nie mogę odpisać na PW bo mam za małą ilość postów :cry: podaję mail jeśli można - malywolus@interia.pl
AleksandraBdg

Post »

Agnieszko, odpisałam na maila. :wit
Awatar użytkownika
hanka101
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 09:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:7
Agnieszko -> hobbit w drodze, szczegóły w mailu
mam nadzieję, że będziesz zadowolona :D

Pozdrowienia dla wszystkich crassullomaniaków :D
Pozdrowienia Hania
Zapraszam do mojego wątku: Cz. 1 i Część 2
AleksandraBdg

Post »

Crassula Ovata "Red Horn Tree"
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
obaran
200p
200p

Post »

hanka101 pisze:;:7
Agnieszko -> hobbit w drodze, szczegóły w mailu
mam nadzieję, że będziesz zadowolona :D

Pozdrowienia dla wszystkich crassullomaniaków :D
na zdjęciach wygląda super ;:138 także jeśli nie przeżyje traumy podczas podróży to będę nawet bardzo zadowolona :lol:

Olu (jeśli mogę tak pisać) - Ty coś robiłaś, że są takie powyginane gałązki u tej crassuli czy tylko poprzez uszczykiwanie taki efekt osiągnęłaś ? :)
obaran
200p
200p

Post »

przepraszam, że tak post pod postem, ale nie mogę tamtego już edytować, ale chciałam pokazać hobbita który przyszedł wczoraj po południu od Hani ;:138 Obrazek
Obrazek
Obrazekno i teraz mam pytanie - wsadziłam go wczoraj do doniczki, podsypałam ziemi i teraz - bryłę korzeniową miał lekko wilgotną - nie podlewałam go - po przesadzaniu podobno nie powinno się od razu podlewać, zwłaszcza, że Hania pisała iż musiała mu troszke korzenie przyciąć - to kiedy można go podlać ? z tydzień poczekać ?
Awatar użytkownika
kotolin21
200p
200p
Od: 25 paź 2012, o 20:14

Post »

Agnieszko, jeśli ziemia-bryła korzeniowa była wilgotna to spokojnie mozesz poczekać i dwa tygodnie. w tym czasie przeschnie i zacznie wydłuzac korzenie. Nie ustawiaj na razie w ostrym słońcu, jednakże w słonecznym :)
ps. w jaka ziemie Ty go posadziłaś? ogrodową?

Piekny hobbit :)

Oleńko, Twój Red Horn jest bajeczny :) moje rosna powolutku i jeszcze im troszke zejdzie zanim rozmiarem dogonia Twoje :) Variegata też sliczna podobna do mojej :) Tylko Twojej więcej :) Ja swoja popodpieralam wykałaczkami, aby sie nie przewracała. Lekko mi sie wzmocniły pieńki, gdy poobrywałam listki od dołu i wystawiłam na słoneczko :)

pozdrowionka. Ciesze sie, że po krótkiej przerwie znowu tu jestem :) Piękne te Nasze Crasule ;:167 - wszystkie bez wyjatku :) ;:3 ;:138 ;:172 ;:215 ;:306
obaran
200p
200p

Post »

kotolin21 pisze:Agnieszko, jeśli ziemia-bryła korzeniowa była wilgotna to spokojnie mozesz poczekać i dwa tygodnie. w tym czasie przeschnie i zacznie wydłuzac korzenie. Nie ustawiaj na razie w ostrym słońcu, jednakże w słonecznym :)
ps. w jaka ziemie Ty go posadziłaś? ogrodową?

Piekny hobbit :)
w ogrodową ;) zmieszana z piaskiem i drobnymi kamyczkami, na dno grubsze jako drenaż ;)
Awatar użytkownika
kotolin21
200p
200p
Od: 25 paź 2012, o 20:14

Post »

Agnieszko, więc będzie pięknie rosło :)

A ja zapraszam do lekko odświeżonego mego wątku :) Gdzie pochwalilam się moimi crassulami lekko muśnietymi wiosennym słoneczkiem, a tutaj zapowiedź :)

Crassula red horn tree
Obrazek

crassula humel's
Obrazek

niebawem i inne odmiany :)
pozdrawiam ciepło wszystkich miłosników Gruboszy :)
Kasia
obaran
200p
200p

Post »

kotolin21 pisze:Agnieszko, więc będzie pięknie rosło :)
no mam taką nadzieję :D dziś przybyły hummel's sunset :)
poszły w taką samą ziemię jak hobbit tylko, że jak to takie młode sadzonki - korzenie są dość małe - tak samo zaczekać parę dni z podlewaniem( tylko może troche krócej niż w przypadku hobbita) ? podłoże w które są wsadzone jest niemal suche jak pieprz :wink:Obrazekwstawiam tylko jedną fotkę bo coś mi się forum rozjeżdża :shock: ale pozostałe dwie sadzonki są niemal identyczne ;)
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”