Wreszcie prawdziwy (a nie tylko balkonowy) ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wreszcie prawdziwy (a nie tylko balkonowy) ogród

Post »

U Ciebie to w ogóle jest dużo cieplej.
U mnie chyba za dwa tygodnie ten śnieg zejdzie, zakładając że temperatura będzie dodatnia.
Jeśli to aktualne fotki to ja chcę do Francji....... ;:145
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U CiebieLoki już wiosna , u nas chyba w końcu też już będzie , dziś wyszłam na troszkę do ogrodu i tam gdzie śnieg już zginął pięknie wychodzą wiosenne kwiaty .
U mnie jeszcze ze dwa , trzy dni i będzie po śniegu .
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

@ Renzal ? W zasadzie mogę powiedzieć, że wiosna przyszła dziś. Podobno w nocy był ostatni przymrozek, co oznacza, że mogę rozpoczynać wiosenne prace ogrodowe. Dzisiaj mam w planie sadzenie cebulkowych ? a za tydzień masowe siewy.

@ Sweety ? We Francji zawsze jest nieco szybciej ciepło niż w Polsce ? niemniej jednak i tak w tym roku wiosna dała na siebie czekać. Dwa lata temu ostatni przymrozek miałem w pierwszych dniach marca. W tym roku ? dopiero ostatniej nocy (a i to przy optymistycznym założeniu, że się prognozy znowu nie pozmieniają). Zawsze dzikie narcyzy (rosną sobie choćby przy torach kolejowych ? więc widuję je codziennie z pociągu, którym jadę do laboratorium) kwitły pod koniec lutego. W tym roku zaczęły kwitnąć z początkiem kwietnia. Itede itepe...

@ Kogra ? Aktualne fotki, aktualne. Aż zaraz się biorę do roboty ? i idę wkopywać mieczyki, dalie, dziwaczki i inne takie. Ostatni przymrozek był tej nocy i od dziś chyba wreszcie powinienem mieć już wiosnę pełną gębą.

@ E-Genia ? Innymi słowem niebawem uraczysz nas bajecznymi fotkami ze swojego ogrodu. :-D

A to co mi dziś zakwitło:
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 11:35
Kontakt:

Post »

Loki! Dzięki ze mogę u Ciebie obejrzeć moje ulubione śnieżniki.Czekam na dalsze zdjęcia narcyzów.
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U Ciebie już pierwsze tulipany botaniczne .
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Jak tam wiosna ?
Ja dzisiaj zaliczyłam pierwsze prace szklarniowe.
Słonko świeciło pięknie, ale śniegu jeszcze sporo.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Kontakt:

Post »

Loki u Ciebie tak wszystko kwitnie, a u nas ledwo krokusy i podbiały zakwitły
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Super zdjęcia :!: Co prawda przymrozki u nas jeszcze będą ale też wiosna już się zadomowiła. Ponakładały się kwitnienia wielu roślin przez to opóźnienie i grubą pokrywę śnieżną.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Peonia ? Śnieżniki trochę niefortunnie posadziłem pomiędzy irysami holenderskimi a czosnkami ? nie myślałem, że te ostatnie tak szybko zaczną rosnąć ? i teraz w efekcie mi giną pomiędzy roślinami większymi od siebie... No cóż... Błędy początkującego. A jeśli czekasz na fotki narcyzów, to nie będziesz zawiedziona, hihihi.

@ E-Genia ? I nie tylko botaniczne, por. fotki poniżej.

@ Kogra ? Wiosna wreszcie raczyła nadejść. W ogrodzie wiosenne rośliny kwitną jak najęte (por. fotki poniżej), inne już w pąkach, a dziś będę wysiewał moją kolekcję dwustu kilkudziesięciu opakowań nasion już do gruntu. ;:138

@ Przemo ? We Francji zawsze wiosna przychodzi trochę wcześniej. Aczkolwiek w tym roku też się spóźniła o jakieś półtora miesiąca. Zupełnie jak w Polsce.

@ Jacek ? A co powiesz na to, co wklejam poniżej? :-D

Kamelia japońska (Camellia japonica):
Obrazek

Hiacynt wschodni (Hyacinthus orientalis):
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Narcyzy (Narcissus spp.):
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tulipany (Tulipa spp.):
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Oraz moja największa duma ? barwinek mniejszy (Vinca minor):
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Noooo proszę Pana, oto wiosna ;:180
U nas raptem kroskusy, przebiśniegi, ewentualnie hiacynty, ale czego sie dziwić skoro jeszcze trzy dni temu na całej połaci leżał śnieg. Tulipany bardzo eleganckie :uszy Reszta oczywiście także mi się podoba, bo narcyzy (czy też żonkile, jak się u nas mówiło na żółte odmiany) wręcz uwielbiam... Jak się domyślasz, albo nawet wiesz, jesienią dosadziłam 2 wiadra różnych cebulek i teraz czekam ;:65 Muszę się jeszcze rozglądnąć za przylaszczakmi, bo budowa kwiatu niezwykle mi się podoba.
A jak Twoi sąsiedzi? Także dbają o ogródki i u nich też jest kolorowo?
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Sweety:

Szkoda tylko, że mój aparat coś nie chce złapać ostrości na tych tulipanach... Walczyłem, walczyłem, w końcu poległem...

Co do narcyzów ? posadziłem też prawdziwe żonkile (czyli gatunek Narcissus jonquilla) ? i na razie mają dopiero pączki. Jak tylko zakwitną, chętnie się pochwalę.

Przylaszczek nie planuję, ale za to planuję sasanki... Tak czy siak, według niektórych ujęć taksonomicznych i przylaszczka i sasanka tak naprawdę jest... zawilcem. :-P

A u sąsiadów też kolorowo, aczkolwiek mam wrażenie, że zainwestowali w odmiany bardziej klasyczne niż ja. ;-)

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pocieszyłeś mnie ;:306 zawilce mam, a i sasanki całe dwie też :;230
Co do sąsiadów.. Każdy sadzi, sieje, co mu się podoba. Najważniejsze, że dbają. Mój od strony wschodniej miał przy płocie maliny i jak zaczął je wykopywać jesienią zeszłego roku miałam nadzieję choć na trawnik, ale nie - będę miała porzeczki. A ten od strony zachodniej przed oknem balkonowym ma grządki warzywne, a z odobnych tylko forsycję i magnolię. Róże wykopał, więc ją wzięłam.Jest tego jedna zasadnicza zaleta - wszystkie motyle, pszczoły, ptaki itp. pasą się u mnie ;:224 Jak się domyślasz, wcale mnie to nie martwi.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Locutus pisze:@ E-Genia ? Innymi słowem niebawem uraczysz nas bajecznymi fotkami ze swojego ogrodu. :-D

Pozdrawiam!
LOKI
Loki masz racje dziś piękna wiosna w ogrodzie , a nawet w domu zakwitł 2 liliowiec .

Genia
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Sweety ? Wczoraj sąsiadka zaszczyciła mnie i moją żonę podczas roboty z nasionami pytaniem: ?ale przynajmniej kwiaty siejecie??. I tak cały czas zastanawiam się, co przez to ?przynajmniej? miała na myśli. A jakbyśmy siali buraki czy kapustę, to co? :lol: Tak czy siak na razie wsiałem 30% tego, co miałem i dzisiaj czeka mnie pracowity dzień. Szczęśliwie mam piękne słoneczko, 23°C w cieniu, a w słońcu to już w ogóle lato pełną gębą. Aż się wierzyć nie chce, że tydzień temu były jeszcze przymrozki i o poranku witał mnie szron...

@ E-Genia ? Zaraz pędzę tę wiosnę oglądać w Twoim wąteczku.

A poniżej kilka tulipanków. Niestety mój nowy aparat ma wybitny problem z oddawaniem obiektów o barwie czerwonej, co widać słychać i czuć...
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uchwycenie rzeczywistego odcienia czewieni jest niezwykle trudna chyba w każdym aparacie. Myslę, że lepsze byłoby popołudniowe słonko, bo światło ma tu istotne znaczenie. Tacz, czy siak Twoje tulipany sa śliczne.
Nie mam pojęcia, co miała na myśli Wasza sąsiadka. Ja to bym ją zaraz o to zapytała. Oczywiście bardzo grzecznie, bo to interesujące... Może po prostu tylko tak niefortunnie sie wyraziła :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”