ANALIZA gleby.Pobieranie i badanie próbek,interpretacja wyników

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Analizy chemiczne ziemi i zalecenia

Post »

Dzięki za opinię. Nie mam dostępu do obornika, ale może coś od sąsiada uproszę...
Tam ma być sad jabłoniowy, mała winnica i warzywnik - w sumie ok. 0,3 ha.

Czyli dobrze policzyłam :) ...niestety. Oj, będzie drogo :(
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Lepiej poczekać z rok z posadzeniem drzew, niż po posadzeniu korygować i poprawiać żyzność gleby. Można najpierw posiać przedplon, jak łubin, czy jakąś inną roślinę motylkową, a jeśli ma się mało kasy, to nawet gorczyca będzie dobra. Także trzeba zwrócić uwagę na zlikwidowanie chwastów.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ekopom, dzięki :)

W zeszłym roku poszły 2 razy mieszanki nawozów zielonych + wiosną 50 kg Azofoski na start na 0,3 ha. Sądząc po wzroście roślin, to trochę mnie zaskoczyły taki braki składników, bo na oko nie było tego widać. Jesienią miało pójść wapno, ale nie dowieźli. Straszny problem był z wapnem wolno działającym. W marcu, 1-2 tyg. przed siewem planuję 1t kredy na 0,3 ha, a potem bobik z peluszką. W czerwcu uzupełnienie NPK - jakieś 300 kg Polifoski6, a potem rzodkiew oleistą i coś jeszcze. Jesienią ponownie kontrola zasobności i sadzenie drzew, albo korekta składników. Posadzić mogę też wiosną 2023 w ostateczności. Jeszcze musimy zdążyć z budową budynku gospodarczego i ogrodzić teren, żeby sarny z zającami znów sobie stołówki nie urządziły :;230

Będzie dobrze, bo zielony nawóz będzie w sumie 2 sezony. :)

Jestem uzależniona od życzliwości sąsiada z pracami polowymi, bo jeszcze nie mam tam domu, ani sprzętu. Mam nadzieję, że wyjdzie to, co sobie zaplanowałam, bo drzewka zaszczepione na zamówienie już rosną w szkółce. :)
andrzej1967
50p
50p
Od: 23 cze 2020, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

wyniki badan gleby pod warzywa

Post »

Hej!

Pierwszy raz zrobiłem badanie gleby w ośrodku chemiczno-rolniczym i chciałem się nimi podzielić i poprosić o Wasze opinie - co powinienem robić (im naturalniej tym lepiej) żeby wszystko pięknie rosło :)

Oto wyniki:

pH w H2O - 7,59
Azot azotanowy N-NO3 - 8
Azot amonowy N-NH4 - 14
Fosfor P - 83
Potas K - 129
Wapń Ca - 1818
Magnez Mg - 161
Chlorki Cl - < 20 n
Zasolenie w gKCI/l - 0,15

Wydaje mi się, że przede wszystkim musze sypnąć wapnem kredowym jak najszybciej, żeby na wiosne obniżyć pH, prawda?

Ale inne rzeczy? Planowałem wszystkie warzywa podlewać raz w tygodniu 1:10 gnojówką z pokrzywy i na początku sezonu dać trochę kurzego obornika przekompostowanego. Czy to wystarczy?

Bardzo proszę o porady i pomysły :)
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Re: wyniki badan gleby pod warzywa

Post »

Wapń podnosi pH, a więc jeśli go dasz, to jeszcze bardziej będzie odczyn zasadowy, a jest go wystarczająco, w normie. Bardzo niekorzystna jest proporcja potasu do magnezu. Przydałaby się do zasilenia saletra potasowa i minimalnie, chociaż nie koniecznie dać fosforu. Do obniżenia pH można zastosować nawozy siarczanowe jak: siarczan amonu, potasu zamiast saletry potasowej, ale trzeba wykonać wcześniej i wpłynie na smak płodów.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

:wit Ludwiku , czy to znaczy , że siarczan amonu i potasu wpływa niekorzystnie na
smak np. pomidorów ? Pytam bo w ubiegłym sezonie podlewałam pomidory rozpuszczonym
siarczanem potasu . Dzięki temu pomidory lepiej się wybarwiały .
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Chodziło mi o formę azotu, NO3 jest korzystniejsza dla rozwoju owoców, zaś siarka w nadmiarze nie jest im aż tak korzystna.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki .
Kuneg , a myślałaś o podłożu po pieczarkach . U mnie jest powszechnie dostępny , tylko
transport trzeba zorganizować . W dodatku ma sporo wapnia . A rośnie na tym wszystko jak na drożdżach .
Wiem , że są przeciwnicy , ale jak dla mnie wszystko ma swoje plusy i minusy .
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jakie koszty z tym podłożem po pieczarkowym by mogły wyjść, oprócz transportu?

W sumie, to ja myślałam również o miale z węgla brunatnego - całą wywrotkę wziąć na 0,3 ha sadu, winnicy i warzywnika przyszłego. Tylko znów te koszty...
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Małgorzato, jeśli będziesz mogła tanio kupić obornik, to warto go kupić, czasem mi się udaje okazyjnie kupić z transportem za przysłowiowe grosze. A jeśli są problemy, to możesz dać nawożenie mineralne punktowo tylko pod drzewka, nie przekraczając 50 g na 1 m2.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam dwie pieczarkarnie w odległości 3-4 kilometra . Praktycznie nie płacę . Dzwonię i pytam kiedy
mogę przyjechać , za 2 przyczepki płacę 50 zł. za grzeczność . Składam to na pryzmę i przez
sezon kompostuję . Dodaję praparaty mikrobiologiczne , w tym bacillus laterosporus , która redukuje
pozostałości między innymi pestycydów .
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety, najbliższą pieczarkarnię (a nawet kilka) mam ok. 50 km od mojej działki :(
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szkoda , że tak daleko , przestaje się opłacać .
Tak mi się wydawało , że u nas to zagłębie pieczarkowe .
Teraz te pieczarkarnie to nowoczesne , podłoże wyjeżdża na taśmociągu , wyparowane .
Cressi
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 18 maja 2017, o 20:13

Re: ANALIZA gleby.Pobieranie i badanie próbek,interpretacja wyników

Post »

Ja dziś odebrałem wyniki analizy gleby z mojej działki. ( w nawiasach zakresy podane jako referencyjne)
pH 6,5 (6-7,5)
N - 20 (50-100)
P - 56 (40-80)
K - 232 (150-250)
Ca - 770 (600-2000)
Mg 45 (50-70)
Zasolenie 0,3 (do1)

Widać, ze biedniutko w azot, wapń w dolnym zakresie, Magnez w zasadzie tez. Laboratorium sugeruje nawożenie HYdrokomplexem w ilości 4gk /100m^2. No niby fajnie, ale wapnia to raczej od tego nie przybedzie. pH w normie wiec klasyczne wapnowanie nie konieczne.
Na tej ziemi wegetują derenie białe. Pisze wegetują bo są bardzo podatne na choroby. Czy szanowne grono może mi polecić jakieś nawożenie? Tak myślałem o Saletrze wapniowej na początek - pytanie tylko w jakiej ilości.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Re: ANALIZA gleby.Pobieranie i badanie próbek,interpretacja wyników

Post »

Na początku Hydrokomplex zaspokoi zapotrzebowanie na składniki pokarmowe. Saletra wapniowa szybko reaguje i zalecałbym ją dać już po rozpoczęciu wegetacji na koniec maja w ilości około 20g na 1m2 zależnie od gatunku rośliny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”