Gnojówka z pokrzyw - zastosowanie

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jakie ma zastosowanie gnojówka z pokrzyw?

Post »

ilona58 pisze:Ja też zalałam pokrzywy wodą i jutro opryskam róże bo pojawiły się na nich mszyce.Pozdrawiam Ilona
Sądzę , że taka "gnojówka" jednodniowa na nic się zda. Przecież to musi się przefermentować.
To tak samo jakbyś herbatą z pokrzywy pryskała :roll:
Pozdrawiam Kaśka
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na oprysk nadaje się 24-godzinna zalewajka
Zacytuję:
"Preparat na wzmocnienie roślin, przeciwko przędziorkom i mszycom.
Wyciąg: 1 kg świeżych roślin nastawić w 1 l wody na 12 godzin. Opryskiwać pędy i liście roślin opanowanych przez mszyce, w okresie wegetacji."
tamara20
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 maja 2013, o 17:04

Post »

Witam wszystkich bardzo serdecznie :) .Dzisiaj właśnie pierwszy raz zastosowałam gnojówkę z pokrzyw z dodatkiem czosnku,zobaczę czy to faktycznie pomaga w walce z mszycami itp.
Zapach ma na prawdę nie ciekawy ale jeśli ma pomóc to czemu nie warto zaryzykować.
Ostatnio znalazłam informację,że do gnojówki warto dodać m.in:czosnek,wrotycz,skrzyp polny,wiadomo te ostanie dwie ostanie roślinki jeszcze nie rosną.Aby zmniejszyć zapach gnojówki wyczytałam że trzeba dodać "0,5 l EmFarmy Plus".
Czy ktoś może dodawał ten płyn?
Pozdrawiam wszystkich serdecznie :) Tamara.
Pozdrawiam Tamara
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam.

Czy dobrze jest zamiast czystych pokrzyw stosować gnojówkę mieszaną? W tej chwili mam beczkę 200 litrową napełnioną obornikiem, do tego zamierzam dodać pokrzyw i zastanawiam się nad dodaniem dolomitu. Czy jest to dobry pomysł? Gnojówkę będę używał do podlewania, nie do opryskiwania.
A poza tym można dorzucić do tej gnojówki jeszcze krwawnika?
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p

Post »

Dodać można tylko nasuwa się pytanie:Gnojówkę z obornika chyba też trzeba jakoś rozcieńczyć bo raczej taka saute popali rośliny.
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Mieszaj śmiało, im więcej ziół tym weselej. :D
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p

Post »

tamara20 pisze:W.Aby zmniejszyć zapach gnojówki wyczytałam że trzeba dodać "0,5 l EmFarmy Plus".
Też słyszałam i będę próbować,tylko 0,5l na ile gnojówki?EMy nie są tanie
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Nie słyszałam Tamaro o tym środku :roll:
W walce z mszycami posiłkuję się roztworem wody z octem, zdecydowanie przyjaźniej pachnie ;:215
1 litr dobrze ciepłej wody + 50 ml (kieliszek) octu + kilka kropli płynu do mycia naczyń
należy pryskać tym ciepłym roztworem bez obawy o poparzenie roślin :wink:

Alembik
przeczytałam, że gnojówkę z obornika stosuje się 1 raz w maju i 1 raz w czerwcu lub lipcu,

natomiast gnojówką z pokrzyw rośliny można podlewać co 7 dni. Więc tu pozostaje kwestia odpowiedniego dawkowania takiej mieszanki, żeby nie spalić roślin. :roll:
[...]Nie gorsza od gnojówki jest gnojowica, przygotowuje się ją z odchodów krowich, które można zebrać nawet na pastwiskach. Sporządza się ją w następujący sposób. Na 1 wiadro nawozu krowiego bierze się 4 wiadra wody, miesza i pozostawia na 10 dni, zakrytą, aby przefermentowała. Do podlewania roślin gotową (przefermentowaną) ciecz znowu się rozcieńcza, w proporcji 1 litr gnojowicy na 5 litrów wody dla roślin starszych, rozrośniętych, lub 1 litr gnojowicy na 10 litrów wody - dla roślin młodych i niewielkich. Zarówno gnojówką jak i gnojowicą podlewamy ziemię wokół roślin, uważając, aby nie lać na łodygi i liście. Gdy tylko płyny wsiąkną, przysypujemy je ziemią albo lekko spulchniamy glebę wokół roślin motyczką, aby zapobiegać ulatnianiu się amoniaku[...].
cyt.tekst żródłowy
tamara20
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 maja 2013, o 17:04

Post »

danutka66 pisze:
tamara20 pisze:W.Aby zmniejszyć zapach gnojówki wyczytałam że trzeba dodać "0,5 l EmFarmy Plus".
Też słyszałam i będę próbować,tylko 0,5l na ile gnojówki?EMy nie są tanie

Udało mi się znaleść jak rozcieńczać EMy,
Warzywniaki i ogrody:
- do opryskiwania roślin: 1L rozcieńczony w 30L- 50L 9L do 18L wody (5 ? 10% roztwór)
- do podlewania roślin: 1L rozcieńczony w 50L-100L ? 200L wody. (0,5-1%)zgadzam się nie są tanie :oops:

Judytko dziękuję bardzo za info.warto wypróbować :)
Pozdrawiam Tamara
lublinianka
200p
200p
Od: 18 kwie 2013, o 20:28

Post »

o! oto skarbnica wiedzy dla mnie - leszczyka. dziękuję za temat. czytam z zapartym tchem /i zatkanym nosem ;)/
Awatar użytkownika
beti_h
200p
200p
Od: 7 mar 2012, o 10:37

Post »

Czy można robiąc gnojówkę z pokrzyw, zapakować pokrzywy w gazę, po to, abym nie musiała jej pózniej przecedzać. Naczytałam się, że można sobie rozsiać ją po całym ogrodzie...
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

beti_h pisze:Naczytałam się, że można sobie rozsiać ją po całym ogrodzie...
Dlatego zbiera się młode pokrzywy które nie mają jeszcze nasion- nic się nie rozsiewa
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

I do tego co już napisała mewa dodam, że wcale nie ma potrzeby cedzenia.
Teraz trzeba zrobić sobie zapas pokrzywy -dopóki nie kwitnie-na następne nastawy gnojówki czy na ściółkę np. do pomidorów.

Myślę, że gaza nie zda egzaminu, być może nawet porozłazi się podczas fermentacji gnojówki...toż to bawełna :roll:
Awatar użytkownika
edysqa
200p
200p
Od: 18 lut 2013, o 21:14
Kontakt:

Post »

Witam,
moja gnojówka już się chyba przefermentowała bo przestałą się burzyć. Mam więc pytanie z nią związane :-) Czy rozcieńczacie od razu całość czy dodajecie do podlewania po trochu do konewki?
W jakich warunkach przechowywać nierozcieńczoną? W chłodzie, zamkniętą, czy jest to jej obojętne? I ostatnie, czy mogę teraz podlać nią pomidory, w momencie kiedy mają pączki kwiatów (niektóre zaraz się rozwiną)? Pomidory mam pod folią jakieś 3 tygodnie, jeszcze ich nie zasilałam niczym, a chyba już powinnam.
Awatar użytkownika
Violunia
200p
200p
Od: 30 sie 2012, o 12:38

Post »

Moja gnojówka w wiadrze jeszcze sie burzy ale dzisiaj byłam na spacerze z psiakami i nie mogłam obojętnie przejść obok takiej pięknej pokrzywy i skrzypu i przytargałam dwie pełne reklamówki :D .Zrobiłam nowy nastaw do beczki i oprócz pokrzywy i skrzypu dodałam ćwierć wiaderka nawozu od gołębi z racji tego, że zrobiły sobie gniazdko na strychu i tyle udało mi sie nazbierać, do tego wszystkiego wrzuciłam pokruszone skorupki jajek....ale będzie bomba azotowa dla moich roślinek :tan
EDYSGA możesz rozrobić wszystko ale musiałabyś mieć baaardzo duży pojemnik i lepiej rozrabiać na bieżąco, trzymaj w ustronnym miejscu w cieniu nadal i podlewaj pomidorki niech rosną :wit
pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”