Swojski bałagan

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Swojski bałagan

Post »

Ja mam zaliczone obozy harcerskie, wojskowe, instruktazowe, spływy kajakowe i namiot w ogrodzie , który załatwił mi zeszłoroczny grad. A teraz lubie wygody- stara jestem i wolę nie mieć mrówek i piachu w śpiworze ;:306 . Za to lubię powspominać. Szkoda, że kiedys aparatów fotograficznych było mało :wink:
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p
Od: 27 kwie 2010, o 15:50

Post »

Aguś jaka tam stara! Nie pisz takich rzeczy, z awatara spoglądasz bardzo młodo. A spanie w namiocie łatwo nadrobić, niech ni tylko śnieg zejdzie.

Maryś To chyba jesteśmy rówieśniczkami... bo też spałam :D

Tadziu nad San z największą przyjemnością! Piszę serio - serio. Tylko bardziej turystycznie niż wędkarsko :wink:
Sierpy i motyka, zawsze lepsze niż inne narzędzia z sierpami.

Jolu Już mi rodzinka powiedziała, że szklarnię z domu robię. A 21 marca w ramach czarowania wiosny wysiałam jeszcze po kilka nasionek. Z heliotropem to jakoś dziwnie jest. Pamiętam, że jak siałam go pierwszy raz udał się bardzo ładnie i siewek miałam sporo. Z każdym następnym razem było gorzej, a teraz kupuję jedną roślinkę w maju i na zapach wystarcza :) Pomidory do gruntu, czy masz tunel?

Ewo witam :wit chciałabym mieć tyle wypraw namiotowych co Ty. Średnio raz w roku przez dwa tygodnie sobie biwakuję w różnych miejscach i raczej częściej mi się nie uda.

Dziś mamy piękny, słoneczny dzień, chyba dość mroźny, ale to się okaże jak wyściubię nos z łóżka ;:19 A tymczasem zmykam na Rok w ogrodzie.
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

_oleander_ dobijając mojego wieku będziesz tez wymieniać gdzie byłaś :wink: w mojej młodości mozna było tylko po Polsce a teraz świat stoi otworem ;:63
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Olgo pomarańcze i cytryny ekologiczne zakupione będzie mazurek pomarańczowy i chyba sobie wcześniej przygotuję marmoladkę, a potem podgrzeję i posmaruję spód. Zauważyłam, ze niektóre siewki ładnie startują w ciepłym pokoju, a potem jakby rozwój się hamował i dopiero po wyniesieniu do zimnego pokoju ruszają i nabierają zieloności tak było z lewkonią, myślałam że ją stracę ale w porę wpadłam na taki pomysł i chyba coś jednak będzie. Miłego dnia!
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p

Post »

Ewo mam nadzieję, że tak będzie :) Powoli planuję wakacje, choć nie mam pewności czy będę je miała. Ale co tam, planowanie jest nawet samo w sobie przyjemne. Polskie zakątki też są urocze, mam plan połazić po różnych okolicach, bo w wielu miejscach jeszcze nie byłam.

Marysiu jak najbardziej możesz wcześniej przygotować marmoladę i zrobić tak jak napisałaś. Zawsze to zaoszczędzona chwilka w tym najgorętszym okresie. A odnośnie lewkonii to super, że się udało ją uratować. Chłód jednak sprzyja wielu siewkom. Niestety zostałam zmuszona do wyniesienia moich rozsad znów w cieplejsze miejsce :(

Posiane 21.03. dalie od Ciebie już pięknie wschodzą :tan nie wytrzymałam w pierwszy dzień "wiosny" i wysiałam po odrobince nasion rozwaru, dalii, funkii, jeżówek, rudbekii, wielosiłu, orlików i aksamitek :)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Czyli mimo braku komina masz cieplejsze pomieszczenia :;230 to pocieszające przy panującym mrozie i wietrze. Ale będzie kolorowo przypominają mi się Twoje pierwsze zdjęcia z ukwieconym chyba balkonem (o ile pamiętam?)
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Olu , hej :wit
W paczkach jest sporo nasion , można kilka poświęcić i ''pobawić się''. Byliny lepiej póżniej siać, nie ma potrzeby śpieszyć się , i tak w drugim roku zakwitną . Nawet niewskazane , by kwitły w tym samym.
Miłego dzionka :D ;:3
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Kochana jestem ciekawa jaka radzicie sobie besy ogrzewania w takie mrozy :?:
;:168
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam OLGĘ Gospodynię :wit
A ja nic nie sieję :!: Na razie ...
Ze spania pod namiotem zapamiętałem jedno.Noce w lipcu są zimne a deszcze padają wtedy jak my wyjeżdżamy
na kamping.Tak było za każdym razem ...
Pozdrowienia ;:215
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p

Post »

Marysiu okazało się, że na razie palić się da. Ściana w jednym pomieszczeniu zaklejona jakimś silikonem do kominów. Zainstalowany czujnik czadu i drzwi zamknięte. Tam mam przeniesione roślinki, bo to był mój pokój i z racji awarii komina musiałam się przenieść do innego pokoju (tego gdzie miałam siewki, ale jest tak mało miejsca, że z siewkami się nie zmieściłam - stół mi jednak potrzebny). Tak więc ogrzewanie jest, wietrzenie też, no i jeden pokój, odwiedzany tylko w celu podlania roślinek :wink:
Balkon w tym roku zamierzam mieć błękitno-biały. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Skoro siedzę w domu to mogę roślin znów przypilnować. Właśnie zamierzam zrobić te parawany z folii aluminiowej, żeby doświetlić rozsadę.

Tadziu wiem, że powinno się siać byliny w lecie, ale wtedy jest tyle innych rzeczy do zrobienia, że o nich zapominam :oops: I albo wcale nie wysieję, albo nie podleję, albo mi rodzinka gada, że ogród cały zastawiony doniczkami. A tak jak pilnuję jednorocznych to i bylinki będą dopieszczone, więc nawet letnie niepowodzenia nie pozbawią mnie sadzonek. Kwitnąć im nie pozwolę, obiecuję!

Aguś nie jest tak źle jak się wydawało. Remont i tak nieodzowny, ale doczeka do końca sezonu grzewczego. Zamknęliśmy jeden pokój i wietrzymy resztę chałupy :wink:

Sławku witaj!
Ty nawet bez siania masz zapewnione mnóstwo koloru dzięki tym wszystkim irysom :)
A co do namiotu - raz na jakiś czas typowo turystyczne warunki sprawiają przyjemność. Chyba, że w środku nocy obudzi człowieka deszcz przeciekający przez nieszczelny namiot... oj zdarzyło się kilka razy! Raz to sobie strasznie plułam w brodę, bo miałam w plecaku folię, żeby w razie czego przykryć namiot od góry. I co? I nie chciało mi się w nocy wyjść ze śpiwora, żeby ją rozłożyć. Skończyło się całodziennym suszeniem wszystkiego w przydrożnej toalecie :;230

Dwa irysy dla Sławka :)
Obrazek

Obrazek

Maskowanie ziemi, żeby się kicia nie interesowała
Obrazek

I kawałek wiosny w tym białym szaleństwie.
Obrazek
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Olgo uważajście na siebie ;:168
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pięknie dziękuję ;:108 ;:167
Może u mnie chociaż jednego zamieścisz :?:
SŁA
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Olgo moja koteczka kamyczki wyrzuca na zewnątrz tak zresztą jak papierki z kosza koło kominka, Takich ozdobników mam w całym domu pełno :;230 , bo poturla i jej przechodzi .... i następne! Będziesz miała dzidziusia .... hiacyntowego :;230 Pomysł na tegoroczny balkon ;:215
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p

Post »

Kamyczki już kilka dni leżą i na razie jest ok. Wtyczka ich nie rusza, choć obawiałam się, że pomyśli że to nowa kuweta ze żwirkiem. Wcześniej mieliśmy tekturowe krążki położone na doniczkach, ale estetyka cierpiała :;230
Koty mają wspaniałą zdolność znajdowania zabawek wszędzie i ze wszystkiego. Nasza też tak robi z różnymi znalezionymi rzeczami. A potem właścicielki chodzą i sprzątają :)

Hiacynty na jesieni pójdą do ogrodu. Ten maluch w doniczce już w sklepie wpadł mi w oko. Czekam niecierpliwie na wiosnę, bo w ubiegłym sezonie też wysadziłam świąteczne hiacynty i powinna się uzbierać mała kępka. Czekam też na sasanki i pierwiosnki w gruncie - sadzonki z letniego siewu, może po jednym kwiatku będzie?
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój kot również wykradał kamienie i to po kryjomu bo go goniłam, chował się za donicę i tylko łapkę wystawiał jak peryskop i zgarniał kamyczek :D ubawiliśmy się się bardzo przy obserwacji tych kradziezy....
Powtarzam za Agnieszką - pilnujcie się z tym nieszczelnym kominem-dobrze, ze juz niedługo kończy sie okres grzewczy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”