Ślimaki - to nasz wielki problem
- stasia109
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
canner, tylko uważaj, bo te substancje ślimakobójcze niszczą pożyteczne stworki jak np. żaby, ptaki. Ja tak niestety straciłam dużą ropuchę, która mieszkała u mnie na ogrodzie. Musiała zjeść podtrutego ślimora i sama padła. Najlepiej zbierać do słoika, trochę soli, zakręcić, wyrzucić do śmieci i nie myśleć.... Ja wyrzucam pojedyncze sztuki na ulicę, a że jest ruchliwa, to i po .... ślimorach.
Teraz robię tak: zbieram skorupki po jajkach, suszę np. w zimie na kaloryferach, potem miażdżę i zbieram dalej. Na koniec "lecą" przez maszynkę do mięsa. A w okresie wegetacji roślinek obsypuję je naokoło. Ślimak nie może przejść takiej przeszkody. A skorupka zostaje w glebie i też się przydaje jako nawóz.
Pozdrawiam, zyczę wytrwałości w walce że ślimakami, cześć ;:54
Teraz robię tak: zbieram skorupki po jajkach, suszę np. w zimie na kaloryferach, potem miażdżę i zbieram dalej. Na koniec "lecą" przez maszynkę do mięsa. A w okresie wegetacji roślinek obsypuję je naokoło. Ślimak nie może przejść takiej przeszkody. A skorupka zostaje w glebie i też się przydaje jako nawóz.
Pozdrawiam, zyczę wytrwałości w walce że ślimakami, cześć ;:54
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
- nocny_drwal
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Tutaj to ich było jeszcze mało. Momentami wszystko pełzało i nie było widać już tego, co jedzą
Już 3 rok tępię to ślimax'em. Bardzo dobry środek.

mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
Będe walczył na śmierć i życie z tymi "Zjadaczami Kwiatków"
. Postaram się oszczędzić inne istoty 8) .

Kupię Aturi i Dzbanecznik - najlepiej nasiona, chociaż nie pogardzę sadzonką 
Moje Roślinki Doniczkowe

Moje Roślinki Doniczkowe
- stasia109
Re: Ślimaki cz.I
Teraz dobra pora rozglądać się za jajkami ślimaków. Szczególnie są wśród kory, pod kamieniami. Ja, zaopatrzona w rekawice, wybieram i rozrzucam na trawę. Nawet jak ptaki ich nie zjedzą, to i tak zginą z zimna. Powodzenia. Brrrr, co za paskudna robota!
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Szczerze mówiąc nie wiem jak wyglądaja jaja ślimaków. Czy to taka biała zbita kula podobna do kulek styropianu? Coś takiego u siebie widziałam. Nie śmiejcie się, ale nie kojarzę a boje się ich jak .....choć w tym roku jakoś nie były zbyt agresywne.
- stasia109
Jajeczka slimaków podobne sa do ... ikry.
Malutkie, okrągłe, przezroczyste i najczęściej razem kolo siebie.
na pewno nie gryzą. Nie bój się tylko walcz. Powodzenia
Malutkie, okrągłe, przezroczyste i najczęściej razem kolo siebie.
na pewno nie gryzą. Nie bój się tylko walcz. Powodzenia
- aga128
- 50p
- Od: 21 paź 2009, o 11:45

pozdrawiam Aga i

Nieszczęścia innych są nam obojętne, chyba że sprawiają nam przyjemność.
Aguś, nie załamuj się ! Ślimaki teraz będą zimować a Wy pewnie przekopywać działkę. Wybierajcie co się da.Usuwajcie liście, aby nie miały się gdzie zakopywać. Wiosną uzbrój się w granulki , liście dębu i wiadro ze słoną wodą. Kiedyś w końcu dasz radę.
Słoneczka Ci życzę
Słoneczka Ci życzę

- stasia109
Ago128, Pola ma rację. Wracać do miasta? (przepraszam za słowa: to poroniony pomysł), toby sie slimaki z Ciebie śmiały. Ja mieszkam na wsi od kwietnia2007r. W zeszłym roku miałam plagę ślimaków, w tym roku już mniej, choć rok był bardziej mokry i "śliski". Walczę z nimi jak się da: solą, skorubkami od jajek, granulkami. Już nawet biorę je do ręki i won z mojej działki. A nawet potrafie je rozdeptać. Ochuda!!! Ale: albo ja albo one. Wybramy z nimi. Glowa do góry, pierś na przód i do boju. Pamietaj tylko aby nie wstawiać pułapek z piwem, ściągniesz ślimaki z całej okolicy. No to trzymaj się, pozdrawiam, pa 

Adresy do moich wątków
- aga128
- 50p
- Od: 21 paź 2009, o 11:45

Aga
Nieszczęścia innych są nam obojętne, chyba że sprawiają nam przyjemność.
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie w tym roku oby nie zachwalić jakoś ślimaki nie były zbyt aktywne ale dostały już na starcie granulki.
Polu granulki, liście dębu i sól to taka mieszanka i polewać gdzie, na rośliny to sól szkodzi, nie wiedziałam o tym sposobie a warto zawsze być przygotowanym.
Polu granulki, liście dębu i sól to taka mieszanka i polewać gdzie, na rośliny to sól szkodzi, nie wiedziałam o tym sposobie a warto zawsze być przygotowanym.
- Karolina__
- Od: 22 lip 2009, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wyczytałam w książce ogrodniczej, że ślimaki nie znoszą zapachu mięty... Macie może jakieś pomysły/doświadczenia?
- Karolina__
- Od: 22 lip 2009, o 19:37
To bujda, podłożyłam jednemu listek pod gębę i zajadał tak, aż mu się rogi trzęsły 

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Jedyna skuteczna moim zdaniem metoda to zbieranie ich ,
więc każdego dnia mam ich litrowy słoik ...
są śliczne ale jednocześnie okropne...

więc każdego dnia mam ich litrowy słoik ...
są śliczne ale jednocześnie okropne...

- Liriope
- 200p
- Od: 30 wrz 2008, o 14:29
zbieranie owszem ale jak się ma duży ogród to dnia i nocy nie starczy
w tym roku wypróbowałam nemaslug na ślimaki i skutkuje.
W maju jak lało było ich zatrzęsienie nie do wyzbierania, po 3 dniach od zastosowania nicieni różnica była kolosalna. Zbieram sporadycznie i nie truję środowiska, a wczoraj zerwałam 2 wiaderka truskawek

w tym roku wypróbowałam nemaslug na ślimaki i skutkuje.
W maju jak lało było ich zatrzęsienie nie do wyzbierania, po 3 dniach od zastosowania nicieni różnica była kolosalna. Zbieram sporadycznie i nie truję środowiska, a wczoraj zerwałam 2 wiaderka truskawek

Pozdrawiam.
Ola
Ola