Ogród Ani :)
- gardener1987
- 500p
- Od: 10 lip 2010, o 21:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród Ani :)
Jeszcze nie teraz w sierpniu ale niektóre rzeczy trzeba wcześniej załatwić:)ale dziękuję za życzenia 

Dawno mnie tu nie było
a tu piękne zdjęcia z wycieczki i fajne fotki kwitnących i jakoś tak makowo się zrobiło
Aniu też życzę powodzenia w załatwianiu spraw 

- gardener1987
- 500p
tija dziękuję sprawy na razie pozałatwiane te najważniejsze:) a zdjęcia z wymarzonych wakacji są szkoda ze tak szybko minęły:( teraz czekam na zlot w czerwcu:)
witam
) też w tym roku byłam w Dobrzycy !!!! w lipcu jak byłam nad morzem na wczasach
))

- gardener1987
- 500p
anushka dziękuje za odwiedziny
mam nadzieję że twój pobyt w Dobrzycy był tak udany jak mój:)
anabuko1 witam w moich skromnych progach
i zapraszam częściej
bina12, TerDob, Zabeczka101059, gajowa dziękuje za odwiedziny i cieszy mnie fakt że ktoś o mnie jeszcze pamięta, rzadko coś piszę bo mam chory nadgarstek i właśnie dziś wybieram się na operację po której mam nadzieję że ból i inne dolegliwości miną. Trudno pisze się jedną ręką:( czeka mnie jeszcze rehabilitacja więc do marca (mam taką nadzieję) moja ręka będzie zdrowa bo jak na maniaka roślin to już zamówienia złożone
Pozdrawiam serdecznie i obiecuję wkrótce się odezwać

anabuko1 witam w moich skromnych progach

bina12, TerDob, Zabeczka101059, gajowa dziękuje za odwiedziny i cieszy mnie fakt że ktoś o mnie jeszcze pamięta, rzadko coś piszę bo mam chory nadgarstek i właśnie dziś wybieram się na operację po której mam nadzieję że ból i inne dolegliwości miną. Trudno pisze się jedną ręką:( czeka mnie jeszcze rehabilitacja więc do marca (mam taką nadzieję) moja ręka będzie zdrowa bo jak na maniaka roślin to już zamówienia złożone

Pozdrawiam serdecznie i obiecuję wkrótce się odezwać

- TerDob
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniu
Dużo , dużo zdrówka życzę i udanej operacji
Czekam na wiadomości - ale tylko dobre

Czekam na wiadomości - ale tylko dobre

- gardener1987
- 500p
Dziękuję wszystkim za odwiedziny i życzenia
Ostatnio mam dużo czasu aby planować nasadzenia w ogrodzie i tak sobie wymyśliłam małą rabatę (zdjęcie poniżej), realizacja nie wiem kiedy bo to uzależnione jest od "panów z koparką", którzy zrównają mi podjazd z ziemią i zostawią bałagan:( kolor czerwony na zdjęciu to planowany chodnik (przepraszam ze go nie przypomina ale tyle udało mi się narysować jedną ręką
) natomiast fioletowy to planowana rabata. Wstępny zamysł był taki żeby posadzić jakieś rośliny do cienia typu: hosty, żurawki może paprocie ale jeszcze tak myślę czy będzie to dobrze wyglądało i tu proszę o radę
te małe krzewy to migdałek (nie wiem czy tam zostanie ale na razie jest), krzewuszki i pęcherznica.

Ostatnio mam dużo czasu aby planować nasadzenia w ogrodzie i tak sobie wymyśliłam małą rabatę (zdjęcie poniżej), realizacja nie wiem kiedy bo to uzależnione jest od "panów z koparką", którzy zrównają mi podjazd z ziemią i zostawią bałagan:( kolor czerwony na zdjęciu to planowany chodnik (przepraszam ze go nie przypomina ale tyle udało mi się narysować jedną ręką

-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Bożykwiat nie wymaga specjalnego podłoża,kilka garści ziemi do kwiatów z worka zmieszaj z ziemią,którą masz w ogrodzie i rośnie.Po przekwitnięciu cała roślina zanika więc ja nie ścinam suchych przekwitłych łodyg kwiatowych żeby nie uszkodzić rośliny bo w ogóle jej nie widać.Marta
- ilona2715
- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Aniu, jeśli mogę coś zasugerować, to ja bym zrobiła bardziej "pofalowane", to wszystko, chyba, że chodnik musi być prosty to nie ma wyjścia, ale rabatkę na pewno pociągęłabym od samego narożnika, w taką ala "łezkę" lub "nerkę" poszerzając ją i zwężając w odpowiednich miejscach. Mam nadzieję, że rehabilitacja pomoże Ci jak najszybciej wrócić do zdrowia (czego Ci serdecznie życzę), a wiosną do ogródka.
- gardener1987
- 500p
koziorozec dziękuję za informację, Bożykwiat jest na mojej liście zakupów:)
ilona też myślałam żeby zrobić takie falowane tylko właśnie się nie da bo ogólnie ta część to wjazd na posesję i musi zostać miejsce na wjazd dla samochodu i chodnik a miejsca nie ma za dużo chyba że panowie przestawią tą koparka płot grodzący posesję z sąsiadami to będzie więcej miejsca
muszę sobie to jeszcze pomierzyć tylko jak trochę śnieg stopnieje może jeszcze coś wspólnie wymyślimy:) szukałam zdjęcia tej części działki ale nie mam niestety:( a co myślisz o doborze roślinach w tym miejscu?
Dziękuję za życzenia
ilona też myślałam żeby zrobić takie falowane tylko właśnie się nie da bo ogólnie ta część to wjazd na posesję i musi zostać miejsce na wjazd dla samochodu i chodnik a miejsca nie ma za dużo chyba że panowie przestawią tą koparka płot grodzący posesję z sąsiadami to będzie więcej miejsca

Dziękuję za życzenia

- gajowa
- Od: 11 maja 2011, o 07:34
A ja bym też poszerzyła rabatę na całą tę część między chodnikiem a płotkiem, po co Ci taki wąski pasek trawy do koszenia
Co do roślin - ja rozumiem, że chodzi o niskie rośliny, bo wysokie już są? Bo w pierwszej chwili pomyślałam o rododendronach i azaliach...są też miniaturowe. Ja myślę, że dobrze byłoby, żeby coś tam dłużej kwitło, bo pęcherznica i migdałek szybko przekwitną. Nie widzę na zdjęciu, jaką masz pęcherznicę i krzewuszkę, bo jeśli przypadkiem te o ciemnych liściach, to widziałabym coś, co kwitnie na biało, zwłaszcza że rabata jest w cieniu. Może tawułki? Może biały powojnik płożący np. Clematis alba?
Ale też mogłoby być coś o większych talerzowatych liściach. Ze względu na pokrój to może pasowałyby brunery, ale to z kwitnących wcześniej; są też takie o białych kwiatach. A, i jeszcze fiołek biały, cudny
Oczywiście hosty na pewno zawsze
A może do host żurawki? Można wybrać takie, które wprowadzą kolor i rozjaśnią.

Co do roślin - ja rozumiem, że chodzi o niskie rośliny, bo wysokie już są? Bo w pierwszej chwili pomyślałam o rododendronach i azaliach...są też miniaturowe. Ja myślę, że dobrze byłoby, żeby coś tam dłużej kwitło, bo pęcherznica i migdałek szybko przekwitną. Nie widzę na zdjęciu, jaką masz pęcherznicę i krzewuszkę, bo jeśli przypadkiem te o ciemnych liściach, to widziałabym coś, co kwitnie na biało, zwłaszcza że rabata jest w cieniu. Może tawułki? Może biały powojnik płożący np. Clematis alba?
Ale też mogłoby być coś o większych talerzowatych liściach. Ze względu na pokrój to może pasowałyby brunery, ale to z kwitnących wcześniej; są też takie o białych kwiatach. A, i jeszcze fiołek biały, cudny

Oczywiście hosty na pewno zawsze

A może do host żurawki? Można wybrać takie, które wprowadzą kolor i rozjaśnią.
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Moje wątki
- gardener1987
- 500p
No to teraz Ewa dałaś mi do myślenia
szczerze to nie lubię kosić trawy
więc na pewno jej tam nie będzie:) teraz będę siedziała i szukała fajnych roślin i tym sposobem moje zamówienie troszkę się zwiększy
a fiołka ci u mnie dostatek tak się rozsiewa ale lubię go bo ma takie kropki na płatkach dostałam go kiedyś od naszego Igora z forum
jak zrobię zdjęcie to wstawię bo zostaje mi jeszcze miejsce pod tym nieszczęsnym płotem sąsiadów i chciałam tak zrobić żeby wszystko ładnie się ze sobą komponowało.

- bina12
- 1000p
- Od: 17 mar 2011, o 13:15

- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa
Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2