ogród Agaty (sure) - cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: ogród Agaty (sure) - cz.2

Post »

Aga, te Twoje kloniki to cudeńka po prostu. Ja miałam jedną nieudaną próbę z klonem palmowym, ale jemu to bardziej jakaś zaraza zaszkodziła (mała sadzonka, zamówiona w necie - od razu była licha). Jak na twoje patrzę, to mnie znowu kusi, żeby spróbować! ;)
A jak je zabezpieczasz?

Jule, to się nadźwigasz przed zimą! Sprawdziłam moją Anabelkę, 5B to nie najgorzej, najwyżej ją zagrzebię w korze przed zimą. Inne odmiany bywają wrażliwsze.

Gosiu, w związku z tym, że rh jeszcze nie mam,. a mam na nie ochotę, chętnie skorzystam z doświadczeń przed zimą. Bo moje próby utrzymania przez zimę głogownika niestety nieudane... :roll:

Leszku, ja miałam podobnie, bo długo wyglądało, że większość wrzosów będzie do wyrzucenia, ale żal mi ich było. W końcu odżyły, podobnie jak inne suche badylki. Buk Mercedes na przykład wypuścił listki gdzieś po 20.06! Nawet wierzba hakuro długo była łysa. No to teraz będę bardziej cierpliwa... :roll:
i w ogóle mógłbyś pokazać kawałek tego Twojego wrzosowiska, co się tak tajniaczysz!

wróciłam od dentysty, a tymczasem przestało padać. Chciałoby się wyjść podłubać w ogrodzie, ale jesteśmy umówieni gdzieś... :?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wklejam parę zdjęć z dzisiaj, między innymi różyczki okrywowe celem rozpoznania, wszystko w deszczu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Su, dla mnie to Alba Meidiland. To ta wieksza okrywowka - kwiat ma podobny do Swany ale krzak inny i listki. Do tego Swany rosnie plasko i plozaco wypuszcza pedy, Alba wypuszcza tez w gore jak u Ciebie. Mam i jedna i druga, to moge mniej wiecej porownac.

ps moje proso z tych nizszych tez kwitnie ;:138
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Su, Julka na pewno ma rację co do identyfikacji róż - kto jak kto, ale ona się na białych zna ;)
własnie wyslalam M. po katalog róż Związku Szkółkarzy Polskich i też będę niedługo mądra ;)

zdjęcia super, zwłaszcza trawy mi się podobają :)

życzę lepszej pogody - u mnie o dziwo słońce :roll:
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Nie tak calkiem ale troche ... do tego w wioseczce po drugiej stronie autostrady mam wlasnie ogrodnictwo Zwiazku Szkolkarzy Polskich 8-) :wink:
jamles
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 lip 2007, o 12:54

Post »

Sure pisze:
i w ogóle mógłbyś pokazać kawałek tego Twojego wrzosowiska, co się tak tajniaczysz ...
ale mnie fotografowanie nie pasjonuje przecież i musiałbym jak kukułka gdzieś podrzucać fotki,
no chyba, że na FM kiedyś wrzucę
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agato, twoja okrywówka, taka jak moja. Jule ją nazwała :tan .
Przywrotniki już w pozycji pionowej, zuchy-będą rosły.
Co do klona palmowego. Mamy 2- a właściwe M ma. Przez 4 zimy były sobie okryte i na wiosnę pięknie się budziły. W tym roku czerwony mimo okrycia dostał w kość, maj doprawił. Z wielkiego krzaczka został pieniek. Myślałam, ze powędruje na kompost, ale odbija maleńkim przyrostem od korzeni. M się skutecznie z klonów wyleczył :twisted: Piękne, ale kapryśne i delikatne.
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Agato! Ładne portrety zrobiłaś swoim roślinom, szczególnie udane zdjęcie z trawami. Jaką fajną masz rabatę wrzosową i jaki idealny porządek.
A szpaler Annabelek bardzo dekoracyjny!
Dyskutowaliście o wrzosach - moje wrzosowisko w zasadzie całe przepadło w tym roku. Stało się tak, jak u Margo. I to przeze mnie - pierwszy raz nie okryłam go na zimę i mam za swoje. Zawsze okrywałam stroiszem ( dostawałam za darmo na placach z choinkami) albo przyrzucałam płachtami cieniówki.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 21:10

Post »

Witaj Agato, trochę mnie nie było a tu już nowy wątek :shock:
Pięknie ci się ogród rozwija, annabelki fajnie wyglądają, coraz bardziej mi się chce je mieć :;230
Spróbuję być bardziej na bieżąco ;:224
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jule, Aga, dzięki za identyfikację. Ciekawam, jak bardzo się rozrośnie taka okrywówka, posadziłam je w odległości jakieś 60-80 cm od siebie i reszty. I chyba podsypię korą, bo paćkają się strasznie w błocie. Może gdy urosną, będą trzymać się bardziej sztywno?

Leszku, zdjęcia może zrobić ktoś inny, Ty tylko je udostępnij, ok? Ja się nie obrażę jeśli od czasu do czasu podrzucisz! ;)

Justyno, a pokaż tę swoją, to porównamy?
Klony palmowe mnie stresują, jak mówiłam, ze swoim badylkiem miałam nieciekawe doświadczenia... tylko piękne są i kuszą! :roll:

Izo, z tym porządkiem to nie zasłużyłam, bo ostatnie dni się obijam, albo chodzę w gości, albo przyjmuję, a w wolnych chwilach deszcz pada! ;)
podrzuciłaś mi myśl z tym stroiszem, przed świętami jest trochę choinek przed marketami i na ryneczkach, oby nie było za późno?

Aniu, jak się masz. Już myślałam, że na dobre zarzuciłaś wątek, miło, że się znalazłaś!! :D
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Witaj Agato, przejrzałam Twoje oba wątki i dzięki temu, że oznaczasz rośliny mogłam sobie co nieco zapisać w notesiku.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aleksandro, witaj :wit
...i zapraszam częściej!
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Agato, wstawiłam fotki. Zajrzyj w wolnej chwilce , proszę.
jamles
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 lip 2007, o 12:54

Post »

Sure pisze:
Leszku, zdjęcia może zrobić ktoś inny, Ty tylko je udostępnij, ok? Ja się nie obrażę jeśli od czasu do czasu podrzucisz! ;)
sam zrobiłem 8-)
Obrazek

więcej tutaj ;:108
http://forum.muratordom.pl/showthread.p ... ost4828102

data powinna być dzisiejsza :oops:
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko, obejrzałam! :D

Leszku, no dzielny chłopak jesteś! Dzięki! :D
Ty to masz dopiero masę wrzosów, choć mówisz, że tyle wymarzło. Przydałoby się trochę pochwalić pięknym ogrodem, bo jest czym. A na razie zajrzę obejrzeć resztę... też z rzadka tam coś wrzucasz! :roll:

A ja wróciłam właśnie z wycieczki rowerowej po lesie. A że kondycja nie najlepsza i wolno pod górkę jadę, wypatrzyłam po drodze fajną trawkę, jakaś luzula chyba. Przyjmie się, jeśli przesadzę, jak myślicie?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”