Mój zielony raj - cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój zielony raj - cz.2

Post »

Małgosiu, dziękuję za cudne fotki i rady. ;:196 Są obłędne, cudowne i olśniewające. ;:4
Już wiem gdzie znajdę glinę, kompost się robi, teraz tylko sadzić i może przesadzać. ;:138
Jedna z piwonii mnie oczarowała czyli Raspberry Clown. Jest prześliczna. Może pamiętasz gdzie ją kupowałaś, bo mi sen z oczu będzie spędzać?
Oj chyba złapałam nowe choróbstwo -piwoniomanię. :D
Awatar użytkownika
Ma-Do
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2010, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Martuś,to zależy w jaki sposób Twoja sadzonka była uzyskana -z podziału dorosłej ,czy z siewu.Te z podziału kwitną natychmiast.Ale 3 lata to także i dla siewki wystarczająco , by zakwitnąć.Więc spodziewaj się wiosną. :D

Izabelko,na tych stronkach to można dostać zawrotów głowy.Trzeba mieć silne hamulce.

Nelu,namawiam,do obydwu gatunków.Drzewiaste chociaż kwitną krótko ,są wyjątkowo piękne no i wczesne - majowe.
A bylinowe są mniejsze,więc łatwiejsze do upchnięcia. :;230

Majko,zapraszam zawsze.Trudno mi uwierzyć,że nie masz u siebie peonii,bo dla mnie to jedne z ważniejszych ogrodowych bylin.

Aniu,pogoda spłatała nam strasznego figla.Gleba golutka,a mrozy coraz większe.
Nie wiem jak to wszystko będzie wiosną wyglądało. ;:223
Trzymaj się,bo u Ciebie zawsze najzimniej. ;:196

Grażynko,o peonie jestem spokojna,za to róże na pewno dostaną w kość i będą kwitły przy ziemi. ;:145
Znowu kora i włóknina poszła w ruch.

Obrazek

Ewuniu
,cieszę się że mogłam podpowiedzieć.Peonie w ogrodzie .... jak najbardziej tak,bo to tylko radość. :heja
Reszta na pw.
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

Małgosiu, kolejne zachwycające. Też się już zakochałam.Gdzie je zdobywasz? Możesz zdradzić?
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Ma-Do
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adrianko,wszystkie peonie drzewiaste kupiłam w szczecińskich centrach ogrodniczych lub na kiermaszach.
A bylinowe ,które też są piękne,kupuję bez opamiętania :oops: gdy tylko gdzieś spotykam ,nie zrażając się nazwami typu czerwona,różowa-bo też można w ten sposób zdobyć ciekawą odmianę.
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki, ;:167 w wysyłkowych nie znalazłam, a o zaopatrzeniu Wrocławia lepiej nie mówić. I tak się cieszę, że udało mi się kupić 1,
choć miała być inna. Mam jeszcze od pewnej forumowiczki jakieś sieweczki, ale chyba długo trzeba będzie czekać na kwiaty, prawda? Dopiero u Ciebie zobaczyłam
piękne bylinowe, moje mnie nie zachwycają. Ale nie będę szukać. Twoja p.delikatna to rarytas.
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Małgosiu ;:167 Och !!! Ach !!! Ale cudne fotki ;:138
Koncert piwoniowy - POEZJA !!!
Piwonie, to moja bajka, moje je podziwiać bez końca ;:196
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Szukam miejsca w swoim ogrodzie, gdzieby tu wsadzić choć jedną drzewiastą. Na razie nie znajduję. Czy one u Ciebie dużo słońca w ciągu dnia mają?
Awatar użytkownika
Ma-Do
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adrianko,będę o Tobie pamiętać. ;:196
Nie wiem po ilu latach kwitną siewki.Sama siałam tamtej wiosny i teraz niecierpliwie czekam na pojawienie się roślinek.
Nawet te szczepione peonie nieraz zaczynają kwitnąc po 2,3 latach,więc siewki pewno jeszcze póżniej.

Halinko,ja też lubię na nie patrzeć. :D

Gosiu
,moje rosną w miejscach o różnym nasłonecznieniu.Najbardziej zadowolone są te,które mają po południu cień.
Koniecznie znajdż miejsce i sadż jak najprędzej,bo warto! :D

Bardzo mi już brak kolorów w ogrodzie,więc dla przypomnienia różyczka obficie kwitnąca przez całe lato
Pirouette

Obrazek
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgosiu, ta piwonia Nippon to ma to jest koloru koralowego :wink: albo łososiowego? Na zdjęciu tak wygląda ale ze zdjęciami to różnie bywa 8-)
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, ;:196 właśnie dowiedziałam się, że w pewnym centrum na drugim końcu miasta bywają. Czekam na wiosnę.
Jak się doczekam z siewek - super, ale chciałabym choć jedną kupić szczepioną.
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Małgosiu, zachwycający ten orlik.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Najpierw znalazłam Twoje róże, teraz ogród, który może być spełnieniem marzeń :D Podoba mi się u Ciebie różnorodność roślin i bujność nasadzeń. Polubiłam piwonie, ale dopiero w tym roku mogłam sobie pozwolić na zakup kilku odmian. Jak myślisz, czy piwonie i trawy pasowałyby do siebie? Mam zamiar posadzić przy dróżce do do domu pas piwonii, a za nimi wysokie, ale nieekspansywne trawy. Pod piwoniami, przy samej dróżce mogłyby pojawić się jakieś niskie byliny lub jednoroczne, nie myślałam jeszcze nad tym. Co myślisz o takim sadzeniu? Stanowisko raczej suche, słońce od południa do zachodu, długość rabaty ok. 13 m.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Ma-Do
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo,ta koralowa peonia,to Coral Hawaiian i rzeczywiście jest taka jak na foto. ;:108

Adrianko ;:196 ,rozumiem Cię,a najlepiej kupić kwitnącą.

Aniu,sam się zasiał,ja takiego nie sadziłam. :heja

Ewo
witaj :wit ,pomysł z trawami dobry ,a przed peoniami koniecznie jakieś kwiatuszki kwitnące przez całe lato,by rabata nie była smutna po przekwitnięciu peonii.Peoniowe liście są dekoracyjne i będą dobrym tłem dla np jednorocznych,które kwitną obficiej i dłużej niż byliny ,no i koszty nie będą zbyt duże ,jeśli sama wysiejesz je na rabacie .
Zazdroszczę Ci tych 13 metrów do obsadzenia . Dużo roślinek tam zmieścisz. ;:224 Ciekawi mnie na jakie jednoroczne się zdecydujesz.Wybór kwiatów zależy także i od koloru jaki lubisz.Żółcie i pomarańcze - to aksamitki.Niebieski -lobelia.Biały i fioletowy smagliczka i ubiorek baldaszkowy.
Ale są i wielokolorowe - astry,cynie,lwie paszcze,lewkonie.Rozmarzyłam się...a u mnie przecież miejsca brak ;:223
Chociaż można sadzić i w donicach. :D :D

Czyściec wielkokwiatowy

Obrazek

Baptysja

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Upewniłaś mnie, że to może dobrze wyglądać. Nad drobnymi roślinami muszę się zastanowić. Przyszło mi teraz do głowy, że za piwoniami mogłabym posiać onętki, które bardzo lubię, a brakuje dla nich miejsca na innych rabatach. Ostatnio wyrosły do olbrzymich rozmiarów i zagłuszyły część roślin. Jeśli będzie to źle wyglądać przy trawach-w przyszłym roku nie wysieję. Wyższość jednorocznych nad bylinami.
Ogród mam całkiem duży, ale brakuje w nim starych drzew. Rosną owocowe, ale trzeba jeszcze poczekać, zanim staną się naprawdę widoczne.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, Twoja baptysja wywołała niepokój, czy moja siewka przeżyje. Zdaje mi się, że i tak traci część naziemną?
Jest pod butlą plastikową, ale bez zakrętki, bo bałam się, że się udusi.Jestem ciekawa, co z tego będzie. :|
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”