Adenium - Róża pustyni cz.3

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
ArkadiuS
200p
200p
Od: 25 lut 2011, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róża pustyni cz.3

Post »

galaxy pisze:ArkadiuS masz naprawdę "zielone ręce" chyba byś wyhodował ze starego patyka cudo piękne
Hahahaha .. no bez przesady ... czasem się coś uda. Owszem wysiew wychodzi mi całkiem ładnie ale potem jakoś tak stopują na okres 1-2 miesięcy i dopiero po tym czasie rosną dalej. Domyślam się, a potwierdzeniem są zdjęcia 1234samnie, że ma olbrzymi związek z tym iż moje siewki w momencie jak mają 2-3 pary listków są przesadzane z wielodoniczki w której kiełkują do większych doniczek. Nie jest to złe rozwiązanie, bo są już wystarczająco silne aby sobie z tym poradzić, ale jednak jest to dla nich tzw. "szok" i stopują na pewien okres.

1234samnie - różyczki piękne, szczególnie pierwsza z lewej na 1 zdjęciu. Mega grubasek jak na ten wiek. Ona ma chyba z 10 cm w obwodzie ^^
Awatar użytkownika
effcia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 kwie 2011, o 17:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

kurczę mój pierwszy siew był w maju i nawet w połowie nie są tak rozwinięte jak Twoje... tylko pozazdrościć 8-)

Gratuluję i życzę duuużżżżoooo ;:3 ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
ArkadiuS
200p
200p

Post »

Ten kiełek plumeri to mi wygląda na kiełkujące Adenium ^^ Jakoś tak dziwnie oddalony jest od nasionka.

Postanowiłem dzisiaj zmienić podłoże w 1,5 rocznych różach i przy okazji wyciągnąć je nieco w górę. Mam ich 4 szt., a zdjęcia najciekawszej poniżej ^^
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Stare liście niestety zaczynają już usychać przed zimowym spoczynkiem rośliny, ale młodsze mają się nadal doskonale.
Awatar użytkownika
sylwia28
100p
100p
Od: 30 mar 2011, o 21:05

Post »

Wiecie ja naprawdę się zastanawiam czy nasze rośliny nie wariują. Jednocześnie siedzę na temacie passiflor i ta sama przygoda. Żółkną liście. Myślę, że to jesień.. w sierpniu. :roll:
Zielono mi ...
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie na razie usychanie zastopowało. W zamian pojawia się kolejny problem - marszczą się kaudeksy u młodziaków :( Z barku wody to raczej nie, ponieważ po podlaniu stan się nie zmienia. Z nadmiaru? Substrat jest wysuszony. Ziemiórek brak.
Jak nie urok to....
Awatar użytkownika
ArkadiuS
200p
200p

Post »

sokolica pisze:Substrat jest wysuszony
Zamiast podlewania (mam tu na myśli dostarczanie wody od góry), wstaw pojemnik z młodziakami do naczynia z wodą. Odczekaj aż podłoże całkowicie się namoczy + 5-10 minut (niech się dobrze napiją), odstaw w miej nasłonecznione miejsce na kilka godzin, a potem już normalnie traktuj.
Jeśli po tym zabiegu nic się nie zmieni będziemy szukać przyczyny gdzie indziej ^^.
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ArkadiuS, zrobiłam, jak pisałeś. Jedna z trzech nieco doszła do siebie, pozostałe dwie z tych marszczących się róży, nadal mają kaudeks jak flak. Mam nadzieję, że coś tu widać...
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2008, o 14:51
Kontakt:

Post »

Arkadius, bardzo ładny kaudeks na tym adenium. Ciekawie go wyeksponowałeś.
Sokolico, obawiam się, że temu kiełkowi na zdjęciu już nie pomożesz...
flichoo
200p
200p
Od: 28 kwie 2011, o 07:30

Post »

Czy one są pczymś przykryte? Jeżeli tak to już pora to zdjąć. Może było za wilgotno właśnie i korzonki pogniły.Może. ;:136
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=43405" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=43707" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ArkadiuS
200p
200p

Post »

Patrząc na zdjęcia, podłoże to w zasadzie sam torf kokosowy, który jest jałowy tzn. sam w sobie nie zawiera składników odżywczych. Wilgoć trzyma ładnie ale nic poza tym. Należałoby zmienić im podłoże, ewentualnie (jeśli jeszcze nie są a raczej nie) podać nieco nawozu.
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To może być złudzenie poprzez wieczorne światło. Substrat to mieszanka ziemi do kaktusów Substral, włókna i perlitu. Z czego dwa pierwsze tak mniej więcej w stosunku 1:1. Ale i tak czas już na przesadzanie, więc najwyżej zmieszam z większą ilością ziemi. Nawożone były raz, ok 2 tyg temu.

Flichoo przykryte nie są. Tylko od wysiewu, czyli miesiąc, rosną w wysokim plastykowym pojemniku. Ale bez wieczka od dłuższego czasu. Przy okazji przesadzania sprawdzę korzenie, choć raczej zbyt wilgotno nie miały nigdy. Raczej za sucho.
W każdym razie dziękuję. Może ich wola przetrwania (to są 2 na 8) okaże się silniejsza.
Awatar użytkownika
babuszka1
50p
50p
Od: 1 lip 2011, o 13:28

Post »

Witajcie!
Mam kilka adenium z mix-u nasion i mam pytanie- czy wszystkie adenium obesum mają zielone kaudeksy i nerwy liściowe? Bo mam kilka sztuk w takim ciemniejszym- wpadającym w bordo odcieniu. Czy to po prostu inna odmiana- np. będą miały czerwone albo różowe kwiaty?
Awatar użytkownika
Iga123ana
100p
100p
Od: 19 maja 2011, o 17:11

Post »

Chciałam się pochwalić. Miesiąc na słonecznym miejscu i moja różyczka ma nowe rozgałęzienia:-)
był taki
Obrazek
a jest
Obrazek

Liście przed zima tez ciut odpadają, ale nie jest najgorzej;-)
Pozdrawiam wszystkich hodujących
Moje różne : storczyki, adenium , dziwadła i inne:-) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=87910" onclick="window.open(this.href);return false;
myszor81
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 sie 2009, o 18:42

Post »

Właśnie przytargałem do domu nowy nabytek :D .... Adenium
Mam w domu ok 10 szt adenium ale nigdy nie miałem i nie widziałem takiego dziwoląga-jakieś dziwne no i dosyć spore,ocencie sami
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ArkadiuS
200p
200p

Post »

Mi to nie wygląda na "nasze" adenium. Mam tu na myśli adenium o jakim rozmawiamy na forum. Nie jest to obesum, arabicum, socotranum czy somalense. To na zdjęciach ma włochate łodygi i liście. Adenium nie ma włosków na kaudeksie a tym bardziej na liściach ^^. Pierwsza moja myśli jak spojrzałem to że ta roślinka wygląda jakby adenium zostało zaszczepione na innej i powstało to "coś". Z łodyg przypomina mi Datura Stramonium (Bieluń) ^^

Co by nie mówić ładna roślinka i na pewno ciekawa.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”