Tunel foliowy (konstrukcja,budowa,mocowania,problemy)
Re: Tunel foliowy ...
ja przymierzam sie do renowacji stare tunelu, fotki wrzucę za jakieś 2 tyg, wymiary 4,5 na 2,2 na 1,9 zamierzam dołączy jeszcze 1 metr długości
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Budowa tunelu
Kantówki miałem za darmo z odzysku... ale pierwsza opcja była własnie z rureksqter1971 pisze:nie taniej byłoby z rurek?
I Ty tą pokazaną konstrukcję chcesz przykryć ?? nie wiem czy folią czy czymś innym.
- zenmach
- 200p
_fox_ pisze:I Ty tą pokazaną konstrukcję chcesz przykryć ?? nie wiem czy folią czy czymś innym.
Docelowo bedzie przykryta folią....
- zenmach
- 200p
Widze że masz jakieś wątpliwości, może napisz konkretnie o co Ci chodzi? Czy wolisz nabijać posty?_fox_ pisze:Ale to chyba dopiero na wiosnę będzie kryta i na zimę zdejmowana ??
Właśnie mam wątpliwości i dlatego pytam
A postów ci u mnie dostatek
Chodzi mi konkretnie o zimę
śnieżną zimę 

Chodzi mi konkretnie o zimę

- zenmach
- 200p
_fox_ pisze:Właśnie mam wątpliwości i dlatego pytamA postów ci u mnie dostatek
![]()
Chodzi mi konkretnie o zimęśnieżną zimę
Masz racje, może być problem... ale wziąłem to pod uwage jak stawiałem szkielet foliaka i powiem że nic z tym nie moge zrobić. Musi stać jak stoi, spady też muszą zostać takie jakie są, nic nie wykombinuje.
Budowa tunelu
Witam ponownie... Niedługo (czyt. na wiosnę) chcę postawić tunel i chciałbym was prosić o pomoc... mam kilka pytań i chciałbym poznać zdanie innych a tu na forum jest nas dosyć dużo... na początek może kilka zdjęć projektu :
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/379 ... 2e8e3.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/770 ... e2b5e.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/919 ... 10009.html
i kilka pytań:
1. foto nr 1 : czy przy takich wymiarach tunelu wystarczą drzwi do wietrzenia czy warto zastosować wariant z wietrzeniem bocznym lub górnym ?? i który wariant jest lepszy góra czy boki ??
2.rozstaw poszczególnych elementów dachu na foto jest to 130 cm... wystarczy czy warto dodać jeszcze pomiędzy po jednym elemencie tak żeby rozstaw wyniósł około 65 cm ??
jak mi jeszcze wpadną jakieś pytanka to dopiszę... będę wdzięczny za każdą odpowiedź
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/379 ... 2e8e3.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/770 ... e2b5e.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/919 ... 10009.html
i kilka pytań:
1. foto nr 1 : czy przy takich wymiarach tunelu wystarczą drzwi do wietrzenia czy warto zastosować wariant z wietrzeniem bocznym lub górnym ?? i który wariant jest lepszy góra czy boki ??
2.rozstaw poszczególnych elementów dachu na foto jest to 130 cm... wystarczy czy warto dodać jeszcze pomiędzy po jednym elemencie tak żeby rozstaw wyniósł około 65 cm ??
jak mi jeszcze wpadną jakieś pytanka to dopiszę... będę wdzięczny za każdą odpowiedź

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Re: budowa tunelu
Niedokładnie rozumiem , czy chcesz stawiać tunele foliowe pojedyncze, czy zblokowane, w tym drugim wariancie nie ma mowy o wietrzeniu bocznym. Ja stawiłem folie o szerokości 11,6m na 30m, a rozstaw przęseł 150cm

pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
no właśnie zdecydowałem że postawię na razie 1 tunel 30x6m na przygotowanie rozsady... a ten Twój tunel miał aż 11,6m szerokości ?? co to za konstrukcja ?? mógłbyś dodać więcej zdjęć ??
Szklarnie blokową to rozumie, ale tunel
To co pokazujesz na fotkach, a jak myślisz rozwiązać sprawy odpływu opadów ?

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 paź 2012, o 14:19
Tunele zblokowane są dużo tańsze od szklarni dlatego ogrodnicy je stosują. Ponadto możliwość zastosowania podwójnej folii pompowanej znacznie ogranicza koszty ogrzewania a w szklarni trzeba by zastosować podwójne szyby co kosztuje niebotyczną kasę. Tunel jest szczelniejszy od szklarni i ma mniejsze straty ciepła. Co do odprowadzania wody to nic prostszego. Przecież tuneli zblokowanych nie przykrywa się jedną płachtą folii tylko normalnie łączy się folie specjalnymi listwami które pełni ą funkcję rynien odpływowych. Tunel zblokowany to profesjonalna konstrukcja dla poważnych, dużych producentów więc na początek lepiej postawić pojedyncze tunele a dopiero później inwestować w bloki_fox_ pisze:Szklarnie blokową to rozumie, ale tunelTo co pokazujesz na fotkach, a jak myślisz rozwiązać sprawy odpływu opadów ?

No właśnie to Ty wiesz i ja wiem, a z tego co pisze Grand203 wnioskuje że nie ma doświadczenia.
no właśnie nie do końca nie mam doświadczenia... pracowałem na farmie gdzie 46ha było pokrytych tunelami zblokowanymi.... ale to były bardzo duże kompleksy na skalę wielkotowarową a ja aż tyle nie potrzebuję... i sam już doszedłem do wniosku że na razie postawię pojedyncze tunele... z czasem zapewne postawię ich więcej ale najpierw muszę spróbować z jednym... na razie na więcej nie mam po prostu czasu.. a co do odprowadzania wody to żadnego problemu nie ma... u nas w miejscach łączenia dwóch spadów była zrobiona z blachy ocynkowanej rynna która dawała sobie radę nawet z dużymi ulewami... doświadczenia brakuje mi w budowaniu takiego tunelu a jako że jestem na etapie projektowania zapytałem was o zdanie