Tunel foliowy (konstrukcja,budowa,mocowania,problemy)

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tunel foliowy ...

Post »

ja przymierzam sie do renowacji stare tunelu, fotki wrzucę za jakieś 2 tyg, wymiary 4,5 na 2,2 na 1,9 zamierzam dołączy jeszcze 1 metr długości
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p
Od: 11 lip 2011, o 23:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Budowa tunelu

Post »

sqter1971 pisze:nie taniej byłoby z rurek?
Kantówki miałem za darmo z odzysku... ale pierwsza opcja była własnie z rurek
_fox_

Post »

I Ty tą pokazaną konstrukcję chcesz przykryć ?? nie wiem czy folią czy czymś innym.
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p

Post »

_fox_ pisze:I Ty tą pokazaną konstrukcję chcesz przykryć ?? nie wiem czy folią czy czymś innym.

Docelowo bedzie przykryta folią....
_fox_

Post »

Ale to chyba dopiero na wiosnę będzie kryta i na zimę zdejmowana ??
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p

Post »

_fox_ pisze:Ale to chyba dopiero na wiosnę będzie kryta i na zimę zdejmowana ??
Widze że masz jakieś wątpliwości, może napisz konkretnie o co Ci chodzi? Czy wolisz nabijać posty?
_fox_

Post »

Właśnie mam wątpliwości i dlatego pytam ;:108 A postów ci u mnie dostatek :;230

Chodzi mi konkretnie o zimę ;:131 śnieżną zimę ;:222
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p

Post »

_fox_ pisze:Właśnie mam wątpliwości i dlatego pytam ;:108 A postów ci u mnie dostatek :;230

Chodzi mi konkretnie o zimę ;:131 śnieżną zimę ;:222

Masz racje, może być problem... ale wziąłem to pod uwage jak stawiałem szkielet foliaka i powiem że nic z tym nie moge zrobić. Musi stać jak stoi, spady też muszą zostać takie jakie są, nic nie wykombinuje.
grand203
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 wrz 2012, o 16:54

Budowa tunelu

Post »

Witam ponownie... Niedługo (czyt. na wiosnę) chcę postawić tunel i chciałbym was prosić o pomoc... mam kilka pytań i chciałbym poznać zdanie innych a tu na forum jest nas dosyć dużo... na początek może kilka zdjęć projektu :

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/379 ... 2e8e3.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/770 ... e2b5e.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/919 ... 10009.html

i kilka pytań:
1. foto nr 1 : czy przy takich wymiarach tunelu wystarczą drzwi do wietrzenia czy warto zastosować wariant z wietrzeniem bocznym lub górnym ?? i który wariant jest lepszy góra czy boki ??
2.rozstaw poszczególnych elementów dachu na foto jest to 130 cm... wystarczy czy warto dodać jeszcze pomiędzy po jednym elemencie tak żeby rozstaw wyniósł około 65 cm ??
jak mi jeszcze wpadną jakieś pytanka to dopiszę... będę wdzięczny za każdą odpowiedź ;:172
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Re: budowa tunelu

Post »

Niedokładnie rozumiem , czy chcesz stawiać tunele foliowe pojedyncze, czy zblokowane, w tym drugim wariancie nie ma mowy o wietrzeniu bocznym. Ja stawiłem folie o szerokości 11,6m na 30m, a rozstaw przęseł 150cm
Obrazek
grand203
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

no właśnie zdecydowałem że postawię na razie 1 tunel 30x6m na przygotowanie rozsady... a ten Twój tunel miał aż 11,6m szerokości ?? co to za konstrukcja ?? mógłbyś dodać więcej zdjęć ??
_fox_

Post »

Szklarnie blokową to rozumie, ale tunel :( To co pokazujesz na fotkach, a jak myślisz rozwiązać sprawy odpływu opadów ?
jaszczur438
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 paź 2012, o 14:19

Post »

_fox_ pisze:Szklarnie blokową to rozumie, ale tunel :( To co pokazujesz na fotkach, a jak myślisz rozwiązać sprawy odpływu opadów ?
Tunele zblokowane są dużo tańsze od szklarni dlatego ogrodnicy je stosują. Ponadto możliwość zastosowania podwójnej folii pompowanej znacznie ogranicza koszty ogrzewania a w szklarni trzeba by zastosować podwójne szyby co kosztuje niebotyczną kasę. Tunel jest szczelniejszy od szklarni i ma mniejsze straty ciepła. Co do odprowadzania wody to nic prostszego. Przecież tuneli zblokowanych nie przykrywa się jedną płachtą folii tylko normalnie łączy się folie specjalnymi listwami które pełni ą funkcję rynien odpływowych. Tunel zblokowany to profesjonalna konstrukcja dla poważnych, dużych producentów więc na początek lepiej postawić pojedyncze tunele a dopiero później inwestować w bloki :)
_fox_

Post »

No właśnie to Ty wiesz i ja wiem, a z tego co pisze Grand203 wnioskuje że nie ma doświadczenia.
grand203
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

no właśnie nie do końca nie mam doświadczenia... pracowałem na farmie gdzie 46ha było pokrytych tunelami zblokowanymi.... ale to były bardzo duże kompleksy na skalę wielkotowarową a ja aż tyle nie potrzebuję... i sam już doszedłem do wniosku że na razie postawię pojedyncze tunele... z czasem zapewne postawię ich więcej ale najpierw muszę spróbować z jednym... na razie na więcej nie mam po prostu czasu.. a co do odprowadzania wody to żadnego problemu nie ma... u nas w miejscach łączenia dwóch spadów była zrobiona z blachy ocynkowanej rynna która dawała sobie radę nawet z dużymi ulewami... doświadczenia brakuje mi w budowaniu takiego tunelu a jako że jestem na etapie projektowania zapytałem was o zdanie ;:172
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”