Metamorfoza mojego ogrodu
- ilona2715
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Metamorfoza mojego ogrodu
Kasiu ładnie i czyściutko u Ciebie, ta żwirowa rabatka robi naprawdę wrażenie, super też wygląda ten biały bez (bo to lilak prawda?) i te dwa płożaki koło niego, no, no coś mi zaświtało, muszę to dobrze przemyśleć 

Olu witaj, dziękuje za słowa uznania
Ilonko jak coś podpowiesz będę wdzięczna. To drzewko to oczywiście bez tylko jakoś w tym roku na mniej liści a obsypał się kwiatami
Uf ! Znalazłam po generalnych porządkach w garażu swoje cebulki mieczyków sprzed roku i chyba je wysadzę - jak myślicie nie jest jeszcze za późno?

Ilonko jak coś podpowiesz będę wdzięczna. To drzewko to oczywiście bez tylko jakoś w tym roku na mniej liści a obsypał się kwiatami

Uf ! Znalazłam po generalnych porządkach w garażu swoje cebulki mieczyków sprzed roku i chyba je wysadzę - jak myślicie nie jest jeszcze za późno?

Zastanawiam się jak ciąć te forsycje żeby zakwitły nie tylko na dolnych gałązkach - może nie przycinać ich wcale w tym roku ?
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Piękny domek, wiele dorodnych roślin, bajeczne kwiaty (te IRYSY !), ciekawe dodatki i elementy małej architektury ogrodowej ( kamionkowa beczka, wiklinowe kosze, pergola...). Masz tak wielkie "pole" do popisu,że pokusiłabym się o jedno wielkie drzewo na środku trawnika ! Mam na myśli KLON, LIPĘ, a może po prostu grupę trzech BRZÓZ ? Można kupić dorodne drzewo 10-12 letnie i po kilku kolejnych latach zyskałabyś miejsce na ładny zakątek, odrobinę cienia na upalne dni i odizolowałabyś się od drogi , sąsiadów itp. Mając tyle miejsca nie wahałabym się ani chwili...
Zazdroszczę ilości miejsca do realizowania ogrodowych wizji
FORSYCJE najobficiej kwitną w 2-4 roku. Dla zagęszczenia krzewu warto go oczywiście przycinać , ale lepiej raz na kilka lat solidnie , niż co roku po trochu.
Zazdroszczę ilości miejsca do realizowania ogrodowych wizji

FORSYCJE najobficiej kwitną w 2-4 roku. Dla zagęszczenia krzewu warto go oczywiście przycinać , ale lepiej raz na kilka lat solidnie , niż co roku po trochu.
Dzięki Ewelinko,
to drzewo o którym mówisz rośnie z przodu ale to klon palmowy i jakiś taki chyba nie za wysoki mi urośnie teraz nie wiem czy nie głupio będzie wyglądać jak coś koło niego posadzę. Brzózki mam w planach obok tarasu przy zakupionej w tym roku "płaczce".
Forsycję za Twoją radą zostawię w tym roku i tak jest gęsta.
Oczywiście wróciłam z zakupów z ziołami bo urzekł mnie twój zakątek na tarasie. Nie znalazłam podobnych pojemników ale coś wykombinuję. Jak masz jakieś wizje co do ulepszenia mojego ogrodu to chętnie skorzystam

Forsycję za Twoją radą zostawię w tym roku i tak jest gęsta.
Oczywiście wróciłam z zakupów z ziołami bo urzekł mnie twój zakątek na tarasie. Nie znalazłam podobnych pojemników ale coś wykombinuję. Jak masz jakieś wizje co do ulepszenia mojego ogrodu to chętnie skorzystam

- gatita
- 500p
- Od: 15 kwie 2011, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Kasiu, ależ się zmienia Twój ogródek
. Jestem pod wrażeniem !
Moje ziółka też posadzone

Moje ziółka też posadzone

- lulka
- Od: 31 mar 2011, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Właśnie zauważyłam, że masz takie obrzeża jak moje tylko ciemniejsze
W jaki sposób sadzicie truskawki na foli?

W jaki sposób sadzicie truskawki na foli?
Madzia obrzeża mam z cegły (pomysł zaczerpnięty od Agi) - tanim kosztem. Z truskawkami było tak, że zaczynało mnie męczyć ciągłe plewienie i gracowanie, więc rozłożyłam folię, wycięłam otwory, posadziłam truskawki i mam spokój już 3ci rok.
Idę sadzić cebulki lilii, były na targu po 2 zł więc kupić musiałam
. Nie wiem tylko co z tego wyrośnie bo są bez etykiet. Jak zakwitną to poproszę o identyfikację 

Idę sadzić cebulki lilii, były na targu po 2 zł więc kupić musiałam

Będę czekać z większą niecierpliwością 

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ziółka smakowite
od razu mam ochotę na jakąś aromatyczną sałatę z odrobiną oliwy ...
Co do drzewa jeszcze - KLON PALMOWY , nawet po wielu latach nie będzie gigantem . Ja bym go przeniosła , np. w pobliże tarasu, a tam , na środku"pola golfowego" dałabym jednak jakieś wieeeelkie (w przyszłości) drzewo... No, ale Twój ogród - Ty rządzisz . Ja tylko tak podpowiadam. Jestem fanką dużych drzew,i właśnie ich obecność zdecydowała przed laty o wyborze działki, na której stoi dziś nasz dom. Z sosnami i brzozami mam sporo pracy , bo jesienią śmiecą , ale ... nie pozbyłabym się ich za żadne skarby, bo to właśnie te wysokie drzewa tworzą mój ogród.

Co do drzewa jeszcze - KLON PALMOWY , nawet po wielu latach nie będzie gigantem . Ja bym go przeniosła , np. w pobliże tarasu, a tam , na środku"pola golfowego" dałabym jednak jakieś wieeeelkie (w przyszłości) drzewo... No, ale Twój ogród - Ty rządzisz . Ja tylko tak podpowiadam. Jestem fanką dużych drzew,i właśnie ich obecność zdecydowała przed laty o wyborze działki, na której stoi dziś nasz dom. Z sosnami i brzozami mam sporo pracy , bo jesienią śmiecą , ale ... nie pozbyłabym się ich za żadne skarby, bo to właśnie te wysokie drzewa tworzą mój ogród.
Przemyślę Ewelinko, bo rzeczywiście jakoś tak łyso przed domem. Kiedy najlepiej go przesadzić na jesieni czy na wiosnę?
-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kasiu ale dużo się u Ciebie zmienia, ten bez tak pięknie obsypany kwieciem i serduszka bujnie kwitnąca. Moja nie ma jeszcze ani kwiateczka.
Fajny klonik na rabatce, jaki to jest? czy to ten sadzony po wierzbie?
April pisze:Kasiu ale dużo się u Ciebie zmienia, ten bez tak pięknie obsypany kwieciem i serduszka bujnie kwitnąca. Moja nie ma jeszcze ani kwiateczka.