Ogród za borem cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: ogród za borem cz. 2

Post »

Dorotko tarasowa dekoracja przepiękna..... wspaniały jest ten..... sama nie wiem jak go nazwać....metalowy kosz??? stojak??? dynie i wrzosy prezentują się w nim naprawdę super ;:oj .... a w ogóle świetna odmiana dyń..... Dorotko, czy będziesz zbierała nasionka???
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44

Post »

Izo w tym roku starałam się chociaż wejście do domu dekorować roślinami sezonowymi. Wrzosy zasuszyły się nie zmieniając barwy, postoją do Świąt Bożego Narodzenia :D

Aguś mam jeszcze dekoracje dyniowe w domu i z tych osobników zbiorę nasiona. Dynie są ładnie wybarwione, więc mam nadzieję, że nasiona zdążyły dojrzeć, bo roślina bardzo późno zawiązała owoce, a ja spieszyłam się ze zbiorem przed przymrozkami. Jeśli będą wyglądały na dojrzałe, dam znać

Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W ogrodzie już prawie nic się nie dzieje, czekam tylko na większe chłody, żeby zacząć okrywać rośliny. Teraz najbardziej cieszą rośliny, które kwitną w domu

Moje storczyki, pozostałe na razie wypuściły pąki

Obrazek Obrazek

Krasnykwiat Katarzyny

Obrazek

A oto lektura na zimowe wieczory. Coś czuję, że w miarę czytania lista chciejstw będzie się błyskawicznie wydłużać :wink: :D

Obrazek
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Dorotko ;:196
Nie wiem co najpierw chwalić ;:oj Storczyki - śliczne ;:333 a krasnykwiat Katarzyny to cudo ;:215 ;:215
Literatura na zimowe wieczory w sam raz - zima szybo zleci , a ile wiadomości zdobędziesz ;:7 ;:138 ;:138
Pozdrawiam
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dorotko co to za kwiatki przy powojnikach dwa kolory niebieski i różowy- to jest szałwia? ale różowa?bardzo ładne też chcę takie kupic, szybko się rozrosły?
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Dorotko! Moje wrzosy (zasuszone ) stoją aż do wiosny w donicach na dworze. Nie wyglądają już na końcu najlepiej. A co Ty wkładasz do donic na zimę?
A książki pana Radziula to na pewno rzetelna i ciekawa lektura.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

To fajnie że ognisko wypaliło , takie ziemniaczki to niebo w gębie ;:oj ja lubię ogniska i grille , bo to co mogę zrobić na jednym nie zrobię na drugim co nie zmienia faktu , że ognisko późnym wieczorkiem a nawet w nocy jest niesamowitym przeżyciem :D
Piękna dekoracja bo i koszyczek piękny no i pomysł też się liczy ;:196
Wow ale żeś zakup poczyniła ;:oj pozazdrościć pozazdrościć ;:224
Bratek ładniutki , ciekawe czy dało by się zebrać nasionka jak nie w tym to w przyszłym roku ? jakoś ostatnimi czasy taka jakaś bratkowa się zrobiłam , odkąd dostałam co nie co a to się samo rozsiewa nie potrzebuje mojej pomocy , nic tylko siać :lol:
Miłego :wit
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

dorotka a do piwnicy to które hortensje ? ogrodowe ? . to jest sposób . ja już spasowałam z ogrodowymi ..tylko bukietowe i krzewiaste . nie daje rady . za mało miejsca już w garażu . tyle mam tarasowców że igły już nie wcisnę do garażu
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereniu mam nadzieję na krótką zimę - tak przynajmniej twierdzą starzy ludzie na wsi, gdzie pracuję ;:108 Zajęć na zimę mam aż nadto. Chcę trochę pohaftować, pouczyć się angielskiego no i oczywiście odwiedzić wirtualnie jak najwięcej ogrodów :lol:

Dorotko przy powojnikach kwitną przetaczniki kłosowe. Mam je 2 lata, rosną bezproblemowo i ładnie się rozrastają. Jeśli chcesz, mogę wiosną przysłać Ci sadzonki

Izo u mnie w tym roku zasuszone wrzosy zdobią również salon. Mam zamiar połączyć je z gałązkami sosny i szyszkami. Do tej pory parapety zdobiły mi cyklameny. Wczoraj było u nas -4 st, więc wniosłam je do piwnicy. Jeśli mróz odpuści jeszcze trochę pobędą na dworze.

Elu z bratka na pewno uda się zebrać nasiona, ale wiosną. Jesienią staram się nie dopuszczać do zawiązywania nasion, żeby nie osłabić roślin. Moje obecne bratki to już 3 pokolenie samosiewek. Niektóre krzyżują się chyba z dzikimi i mają małe, ale kolorowe kwiaty. Bardzo lubię takie niespodzianki ;:108

Alinko na razie hortensje nie są zbyt duże i jeszcze się mieszczą w piwnicy. Jak będą za duże, będą sobie musiały radzić z mrozem / oczywiście pod przykryciem/ i wtedy nastąpi naturalna selekcja. Tarasowce zimują w nieużywanym pokoju córki - studentki, gdzie mocno przykręciłam kaloryfer
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przetaczniki - dla Dorotki :D Red Fox - różowy i Royal Candles - błękitny. Dodatkowo Hortensja You and Me Romance

Obrazek

Obrazek Obrazek

Rzut oka na zaczątek różanki z Paulownią na pierwszym planie. Nie jest zbyt okazała, bo mocno oberwała w czasie gradobicia. Jej wielkie liście były doskonałym celem i wyglądały jak sito

Obrazek
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko :wit :wit Cudne te przetaczniki ;:215 ;:215
U mnie paulownia też tak miała liście podziurawione przez grad ;:108
Ale kolorowo u Ciebie ;:180 kiedy tak będzie ????
Spokojnej nocy życzę ;:196
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko ;:196 mam do Ciebie pytanko - czy Ty okrywasz swoje ciemierniki ???? Twój/ mój zaczyna chyba kwitnąć i nie wiem co z nim teraz zrobić ;:185
Postaram się wstawić zdjęcie - może coś pomożesz ???? ;:180
Pozdrawiam
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Wielkie buziaki ;:196 za sadzonki- oby do wiosny, na pewno się przypomnę
sam a widzisz jak ja się znam a myslałam że to szałwia ;:124
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereniu, ile lat ma Twoja Paulownia? Jak zimuje? Bo moja to praktycznie co roku startuje od korzenia. W tym roku kupiłam piankę izolacyjną w Castoramie. Zobaczę, jak to zadziała.
Odnośnie ciemiernika odpowiedziałam u Ciebie :D

Dorotkono cóż z daleka przetacznik faktycznie przypomina szałwię. Zresztą tyle nowych odmian ciągle się pojawia, że trudno wszystko zapamiętać. Mam specjalny zeszyt, gdzie zapisuję nazwę rośliny oraz skąd mam, ale i tak nad wszystkim nie panuję.
Zapisuję przetacznik dla Ciebie, ale przypomnij się jeszcze :wit
Pozdrawiam Dorota
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko ;:167 bardzo Ci dziękuję ;:196
Paulownia moja też z nasionek , ma chyba cztery lata ,musiałabym sprawdzić w zapiskach .
Kupowałam nasionka dwa razy , za pierwszym razem wyrwałam siewki bo myślałam że to pokrzywa mi wyrosła ( takie podobne ;:306 ;:306 ). W pierwszym roku owinęłam włókniną - teraz jest tak wysoka że nie dostanę ;:108 przez rok odbijała od ziemi , teraz już stoją kikuty a na wiosnę puszcza piękne liście . Wstawię zdjęcie u mnie jak wygląda teraz , chyba mam . Jeszcze mi nie kwitła ;:185
Pozdrawiam

Ps. pisze się na nasionka przetacznika - plis ;:180
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”