Kochani, dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.
Dzisiaj pierwszy od dłuższego czasu dzień bez deszczu.
Monia, wysieję swojego maczka gdzieś pod murem, ciekawa jestem czy zobaczę go w przyszłym roku.
Aga, fajnie że bodziszek się pozbierał i rośnie. Taka większa barwna plama to dopiero będzie widok.
Iza, jeśli masz słabą glebę w ogrodzie, to może w tym miejscu gdzie chcesz aksamitki sypnij trochę dobrej ziemi. Moje aksamitki rosną u stóp powojników, którym dałam do dołków pulchną ziemię z worka. Wysiałam nasiona aksamitek i lekko przysypałam ziemią, nie uklepywałam, podlałam solidnie i przykryłam korą, a potem tylko podlewałam codziennie. Każdy powojnik zasiliłam po jakimś czasie pałeczką nawozu dla pomidorów i od czasu do czasu podlewam nawozem w płynie dla kwitnących, aksamitki pewnie też na tym skorzystały. W zeszłym roku wysiałam aksamitki w ziemi która była w ogrodzie (gliniasta, dość jałowa) i były dwa razy mniejsze niż teraz, kwitnienie też nie było tak obfite.
Jolu, nagietki rosną teraz na grządce warzywnej /bo tam miałam miejsce), więc wolałabym żeby się nie wysiały same. Będę próbwała zebrać nasiona i wysiać w innym oznaczonym miejscu, inaczej je wypielę.
Aniu, te moje zawilce... lubię je coraz bardziej, jeszcze jeden szykuje się do kwitnięcia.
Anpio7 Witaj
Z tym pamiętaniem nazw roślin to u mnie różnie, dlatego podpisuję zdjęcia żeby wiedzieć co jest co
Z M zachwycamy się wspólnie warzywkami, kwiatkami zwykle zachwycam się sama. Dla niego jak kwiatki są to dobrze, jak nie ma, to jeszcze lepiej

Białe (kremowe) aksamitki warto mieć, można je zestawiać ze wszystkimi kwiatami, a pomarańczowe nie zawsze do wszystkiego pasują kolorystycznie. Jak spotkam to się zaopatrzę.
Moje ogórki 'po przejściach' wreszcie zawiązują ogóraski.
Największy ma... całe3 cm
ponownie zakwitł dzwonek dalmatyński
w przednim otworze dzbanka miała rosnąć lobelia, ale została pożarta przez ślimaki
sytuację wykorzystał dzwonek
posadzona wiosną passiflora 'Victoria' ma pąk
miła niespodzianka, bo rośnie w cieniu i nie liczyłam za bardzo na kwitnienie
wśród nasion roślin 'których nie lubią ślimaki' była czarnuszka damasceńska