Wandy ogródek pod dębami, część 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wandy ogródek pod dębami, część 2

Post »

MARZEC

Ano mamy kochani wreszcie ten upragniony marzec. Świeci pięknie klarowne słoneczko, jednak na ziemi wciąż leży pokrywa śniegu i mimo tego słońca wcale nie chce znikać. Na moim Czesławie siadają już różne ptaszyny i patrzą, patrzą.... Czekają, tęsknią - tak samo jak my. Ciekawe, o czym tak myślą...

Obrazek
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O wiośnie,o wiośnie myślą... :D
Witaj Wandziu,ze zdrówkiem chyba lepiej,to dobrze bo wiosna,taką mam nadzieje,już niedługo zapuka do ogrodu i trzeba będzie brać się za porządki...
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

To już zdecydowanie wiosenne zdjęcie, to światło... :heja O czym mogą myśleć ptaki? Pewnie o pełnym brzuszku.
Dzięki za wyjaśnienie z tym filarem, teraz rozumiem. Jest w słonecznym miejscu? Miałam Ci proponować hortensję pnącą np. 'Mirandę', o pstrych liściach. Wspaniale się wspina po murze (też taką mam). Nie jest oczywiście zimozielona, ale ma takie kolorowe pędy i tworzy ciekawy rysunek. 'Miranda' sprawdziłaby się bardziej w półcieniu.
Tak Wandziu...marzec, marzec :heja
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Mamy Wandziu marzec, ale pogoda wybitnie zimowa :( Miało być cieplej po 10 marca, prognozy zmieniły się na gorsze. Choć jak dzisiaj w południe słońce przygrzało to trochę czuć , że to już niedługo. ;:3
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit

W końcu marzec :heja luty jakoś okropnie mi się dłużył... ;:224 choć pod koniec lutego zakwitły mi pierwsze krokusy :lol:
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Hmmm... ta ptaszyna to chyba przyleciała kogoś zjeść.
No ale i tacy potrzebni w przyrodzie.
Czesio ma już dość nabrzmiałe pąki. I to wiosenne słoneczko ;:3
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

...Wandziu :wit zdjęcie Czesia świetne i jeszcze to ptaszysko ...
...ale jakie pąki ma Czesio ;:224 dziś szukałam u mnie wiosny... niestety też zimno i śniegowo...
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Małgoniu, Marylko, Tadziu, Aga - potwierdzacie więc, że u was wiosna także na razie tylko z nazwy. Na dworzu biało, mrozik, choć trzeba przyznać, jest bardzo pięknie i obiecująco. Musimy czekać dalej i póki co wystawiać buźkę ku słonecznym promieniom. :)

Dalu, wiciokrzew to bardzo dobry pomysł, tylko że ja mam już u siebie dwa różne wiciokrzewy i jestem z nich dość zadowolona. Wcale nie obsiadają ic mszyce, co uważam za rzecz dziwną, ponieważ nawet na przywieszce była informacja, że wiciokrzew przyciąga te szkodniki do siebie. No i ponieważ mam już wiciokrzew, chciałabym spróbowac z czymś innym. I właśnie ta akebia zaproponowana przez Kasię przypadła mi do gustu, A czy ty Dalu masz u siebie akebię?

Wiktorio, hortensja pnąca to także byłoby dobre rozwiązanie. U mnie w tym miejscu jest półcień, ziemie raczej kwaśna, więc wszystko by pasowało, poza tym, że hortensje lubią być podlane, a u mnie w całym ogrodzie jest strasznie sucho. Wszystką wodę wyciągają dęby, i na rośliny jest już jej trochę za mało. Myślę, że akebia jest może trochę mniej wymagająca. Tak przynajmniej informują w necie ;:108

Asiu i Misiu, a wiecie, że dopiero na zdjęciu zauważyłam te nabrzmiałe pąki. Rzeczywiście, zwiastują nadejście wiosny. A propos zdjęć, to w którymś wątku storczykowym ktoś zamieścił zdjęcie swojej rośliny i od razu inni zauważyli, że między liściami siedzi wełnowiec. W realu podobno nie było go widać :wink:

Izo. fajnie że się kiedyś poznamy osobiście. Bardzo bym sobie ceniła takie "zielone" znajomości. O szczegółach pogadamy na pw. Przypomniałaś mi o konieczności uzupełnienia moich ozdób wielkanocnych. Skoro już jest marzec, to i święta są coraz bliżej, a więc trzeba dekorować dziewczyny, dekorować...

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
katik
1000p
1000p
Od: 2 sty 2011, o 16:14

Post »

Wandziu Twoje ozdoby jak zwykle piękne ;:138
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

..Wandziu :wit przegapiłam pisałaś jak robić te ozdoby.... możesz podpowiedzieć proszę... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
x-d-a

Post »

Wandziu, chociaż mam sporo pnaczy w ogrodzie i bardzo je lubię, to akebii -niestety- nie mam :( Niewiele mogę Ci więc na jej temat napisać.
Widzę, że już powolutku zaczyna się tematyka ozdób światecznych, chociaż święta w tym roku są bardzo późno. Może to i dobrze, bo będą prawdziwie wiosenne - przynajmniej mam taką nadzieję!
Pozdrawiam Cię Wandziu cieplutko, bo u mnie nadal w dzień jest bardzo dużo słoneczka i stosunkowo wysoka temperatura ;:3 Dzisiaj nawet wypatrzyłam w ogrodzie pierwsze kwiatki malutkich irysków :heja
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Wandziu, Twoje własnoręczne prace jak zwykle zachwycają ;:63 . Kiedy Ty na to znajdujesz czas. :?:
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Cieszę się Wandziu że już jesteś na chodzie ;:138 Wiosna, Święta piękne są te ozdóbki ;:138 Na Czesławie ptaszyna i pączki już widać, śliczne słoneczko ;:63
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Ptaszysko, które cię odwiedziło fajne. Czy to krogulec? Nie rozróżniam tych prasich drapieżników. Ozdóbki świąteczne wesolutkie :D Ale nie odpowiedziałaś mi na temat liliowców. Pytałam:

"Uwielbiasz liliowce, a ja nie mam żadnego i w tym roku chciałabym kilka kupić. Jednego sie tylko boję.. podobno każdy kwiatek liliowca żyje jeden dzień i należy codziennie przekwitłe kwiaty usuwać. Czy to konieczne? Mi chyba trudno byłoby to robić ze względu na czas."
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

"... a tymczasem przenoś moją duszę utęsknioną
do tych pagórków leśnych, do tych łąk zielonych...
do tych pól malowanych zbożem rozmaitem
pozłacanych pszenicą, posrebrzanych żytem"

Chcę was dzisiaj zachęcić do odwiedzenia pięknego zakątka naszej ojczyzny. Tomaszów Mazowiecki. W dolinie Pilicy znajduje się rezerwat, a w nim są tak zwane Niebieskie Źródła. Woda wybija z dna piasku i przez taflę widać zielono-niebieską barwę, w zależności od tego, jaki jest kąt padania promieni słonecznych.
Spacer po parku to naprawdę relaksujące przeżycie. Tu jest tak jakoś przejrzyście, świetliście. Można spotkać nieznane roślinki. Ludzie snują się zauroczeni jak w bajce. Klimat jest niepowtarzalny. Jeśli w lecie znajdzie ktoś z was trochę czasu, aby zobaczyć to miejsce, na pewno tego nie pożałuje.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”