http://shop.ebay.pl/kakteen-schweiger_d ... op=1&_sc=1
Byle do wiosny... Wtedy MOŻE...rozpoczęła się rzeź na eBay
A pleśń wyrosła wewnątrz, wytworzyło się dużo dwutlenku węgla, wzrosło ciśnienie i wybuchł.Artur89 pisze:Nie dawno usłyszałem pewną historię o wybuchającym kaktusie. Otóż pewnego dnia, właścicielka rośliny drzemała na kanapie gdy nagle zbudziło ją głośne 'pufff' i w pokoju zrobiło się szaro. Okazało się, że sporej wielkości kaktus eksplodował!Co mogło być powodem eksplozji rośliny? Najpewniej wcześniej kaktus zgnił, po czym wysechł (stąd 'szary pył' - najpewniej pleśń)...
Hmm mając na uwadze, że na All nie ma hybryd bo kiedyś tam nie było na nie popytu to gdybyś np. miał monopol na tym serwisie bo nikt nie kwapiłby się wystawiać tu tych roślin to Polacy, którzy do tej pory szarżowali na eBay'u pewnie skorzystaliby z okazji (o wiele niższe koszta wysyłki). Tu jednak jest haczyk. Mniej licytantów może oznaczać niższą cenę jaką osiągnie dana hybryda. Poza tym na All raczej nie zapuszczają się ci, którzy za przeproszeniem podcierają się kasą tylko siedzą na globalnym serwisie. Stąd nie ma co liczyć na ceny rzędu kilkudziesięciu euro w przeliczeniu. Kiedyś tam agWładek wystawił echinopsisa kwitnącego na pomarańczowo. Wówczas jeszcze nie siedziałem w temacie hybryd choć licytowałem tą roślinę. Poszła po bodajże 20-25zł. Roślina już dorosła i duża.banditoo pisze:Artur dobrze mówisz, tylko czemu w Polsce tak nie robią, jakbym miał gdzie rozwinąć hodowlę już dawno bym tak zrobił. Niedawno na all ktoś wykupywał wszystkie kultywary astro, pewnie wydał na nie pare tyśączków. Wystarczy je podchodować i na beyu mągą pójść za sporą kasę. Tak samo z hybrydami, kupujesz dorosłe rośliny rozmnażasz i sprzedajesz, jeżeli można to robić na świecie, to czemu nie w Polsce. Nikt nie mówi że trzeba te rośliny rozprowadzać w Polsce, można póścić na beja i zarabiasz(niemiec wiecej zarabia to i więcej zapłaci).