Reanimacja storczyków, w kamykach ,żwirku itp cz.1

Zablokowany
klovi
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 lut 2013, o 13:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Reanimacja storczyka w kamykach - żwirku

Post »

:oops: o pielegnacji okazuje sie ze nie wiem nic =/
tak jak pisalam w pl w domu mamy 13 roznych i wlasciwie mama wsadza je do wanny zrasza prysznicem - chwile czeka powiedzmy ok 30 minut aby woda splynela i wsadza je na miejsce
nigdy nie miala problemow - a te 2 male sa z jednego ze szczesliwej 13 stki

peczki maluchow wygladaja calkiem dobrze - tylko te listki zmarnialy

a ogolnie kwiatki prysznicowalam nie dalej jak 5/6 dni temu

czy system z kamyczkami jest dobry - tzn tutaj nie mam dostepu do tej kory - specjalnej ziemi do kwiatkow

jak pisalam za dwa dni wyjezdzam będę w izmirze tam na pewno znajde ziemie i odpowiednie doniczki - ogolnie nie chcialam ruszac kwiatkow za bardzo bo gdzies wyczytalam ze najlepiej przesadzac kwiatki w marcu i od tego czasu przez lato dawac odzywki

-- 7 lut 2013, o 17:40 --

aha zapytam o wode!

wygrzebie info o zanurzaniu w wodzie - tylko teraz pytanie - czy kupic mineralke i w niej moczyc - czy np. ta z kranu przegotowac i wtedy moczyc
my np. wody uzywamy tylko do "mycia" nie pijemy jej i nie "jemy"
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Najlepsza byłaby woda demineralizowana z niewielka ilością nawozu :) Jeśli nie jestes w stanie takiej zdobyć to przegotowana i odstana kilka dni :)

Listki keiki wyglądają po prostu jakby im brakowało wody.. myślałam, ze ten pojemnik to tymczasowe rozwiązanie aż roślina nie będzie większa, dlatego stwierdziłam, ze jest już gotowa na zupełne usamodzielnienie w doniczce :) Możesz zrobić po prostu otwory od dołu w tym pojemniku, który masz i w ten sposób moczyć roslinę razem z podłożem w jakims płaskim naczyniu.
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Woda odstana wystarczy. Korzenie storczyka którego pokazałaś widzę że w większości wyglądają na zasuszone , dotknij czy są jędrne i pełne czy suche? Jezeli puste suche odetnij , posyp cynamonem odcięte miejsca. Storczyki moczy się i najlepsza donica przeźroczysta bo korzenie muszą być widoczne zielone jędrne dużo wody, czekamy , coraz jaśniejsze czekamy srebrne tak jak na Twoich fotach zamaczamy. Ja moczę 3 -7 godzin. Nie prysznicuję, jak napisano mozna zalać stozek wzrostu i klapa. Ale pisałaś że zimno u Was więc storczyk w czasie transportu mogło przewiać dlatego Zrzucił kwiaty i to zasuszenie też zrobiło swoje.
Kamyki z plaży musisz wygotować bo zawierają sól !!
Młode keiki (te małe) tez widzę ze mają sucho, liście dlatego tracą turgor, najlepiej jeżeli normalnie kora wilgotna okładać liście nawilżonymi wacikami w wodzie i pozostawić na liściach parę godzin.
Nawozu nie podaje się roślinom mającym problemy , czyli reanimowanym.
Ps. najlepsze jak niczego nie masz pod ręką dla keiki byłyby pojemniki plastykowe po napojach odcięte i porobione w nich dużo dziurek, bo to w czym teraz rosną nie nadaje się za szerokie
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2011, o 13:50

Post »

Chciałabym zapytać czy dla takiego storczyka który właściwie nie ma korzeni,bo mu zgniły ,lepiej jest jeżeli obetnie się pędy kwiatowe?Kwiaty już mu prawie opadły,ale pęd jakby chciał się rozgałęziać,więc nie wiem czy obciąć czy zostawić...?
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pędy obetnij, zabierają niezbędne składniki pokarmowe dla reszty rośliny.
ewa-es
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 sty 2013, o 00:30

Post »

ponownie proszę o pomoc
zajrzałam dzisiaj do jednego reanimka w kamieniach i zobaczyłam, że ma dużo pleśni wokół trzonu
co zrobiłam żle i co teraz zrobić Obrazek Obrazek

z drugim jest lepiej tzn. nic się nie dzieje Obrazek Obrazek

a trzeciemu pare korzonków, które zostały strasznie zczarniały. Może wina tego, że były pod kamieniami Obrazek Obrazek

bardzo proszę o jakieś podpowiedzi, przede wszystkim co zrobić z tą pleśnią, czy z niego jeszcze coś będzie?
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p
Od: 21 mar 2012, o 20:31

Post »

Czy korzonki nie dotykały przypadkiem wody? Trzon nie powinien być w kamieniach, tylko na nich. A dno podlane wodą powinno stymulować storczyka do wypuszczania nowych korzonków i nawilżać pozostałe. Dodatkowo zraszanie kamyczków.

Ja bym zastosowała nomolt, do rozcieńczenia z wodą, do przemycia trzonu.

Ale poczekaj na rady innych :wink:

Btw ten drugi w sumie nie musi siedzieć w kamykach, ja bym go wsadziła już do małej doniczki, na wierzch trochę sphagnum :)
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nomolt? A czy nomolt nie jest czasem na ziemiórki i inne insekty? na grzyba chyba użyłabym Topsin - na grzyba i pleśń :)

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p

Post »

Kurcze chyba się pomyliłam :lol: nie jestem już pewna, co ja tam mam w swoim zbiorze.. :wink:
Pozdrawiam! Ewelina
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wydaje mi się, ze miałaś jednak na myśli Topsin ;) w każdym razie nomolt i tak jest już wycofany :)

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p

Post »

To dobrze, że ktoś tu mnie jednak nadzoruje, bo czasem mogę coś palnąć :lol: ;:196
Pozdrawiam! Ewelina
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, Topsin , :) za duży kontakt z wodą, tajemnica w tym, woda jest stale ale na dnie, nie dotyka korzeni ani trzonu za to PODSTAWA zraszanie codzienne kamyków z góry tzw mgiełką czyli bardzo drobnym spryskiwaczem
ewa-es
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 sty 2013, o 00:30

Post »

Tak właśnie stąd moje zdziwienie bo trzon nie dotykał wody a tak właśnie zareagował na siedzenie w tych kamieniach i codziennie był zraszany. Wcześniej przeczytałam cały wątek i mocno zwróciłam na to uwagę, zresztą był sąsiadem tego, któremu nic się nie dzieje. Muszę kupić ten topsin i jeszcze spróbuję.
A propos tego trzeciego co ma teraz takie czarne korzenie to właśnie ja wcześniej po odcięciu wszystkich zgniłych korzeni wsadziłam go od razu do podłoża a po jakichś dwóch tygodniach zobaczyłam pleśń na patyku , który go podtrzymywał. Wyjęłam z podłoża a tam było więcej pleśni. Poodcinałam spleśniałe części ale bez użycia żadnego środka dałam do kamieni i dłużsże znajdowały się pod kamieniami. Boję się dawać odrazu w podłoże, gdyż nie widząc korzeni łatwo znowu przelać. Wiem, kupię topsin, potraktuje go też tym środkiem i co dalej? przykryć te korzenie kamieniami aby tak szybko mu nie przesychały?
Tak bardzo się staram, czasami myślę, że może za bardzo chcę a mi nie wychodzi. Chciałabym bardzo mieć też taką radochę jak się uda, bo kupić jest najprościej
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo a może przesadziłaś go wówczas do za dużej doniczki? weź pod uwagę fakt, że obcięłaś część korzeni i doniczka powinna być mniejsza od poprzedniej :) Ważne jest to aby doniczka była mała bo w przeciwnym wypadku w doniczce jest za dużo podłoża i nie przesycha tak jak powinno. Jeśli nie masz mniejszej to zrób grubą warstwę drenażu np. z kamieni albo keramzytu i dopiero uzupełnij podłożem :) Co do reanimacji nie pomogę, bo nie miałam do czynienia z takową ;)

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo ja się staram żeby korzenie były przykryte, ale nie dotykały dna, tylko sypie do połowy kamienie, na to kładę korzenie storczyka , resztę zasypuje. co do plesni czy trzon był czysty czy zawierał pozostałości po pędach i starych opadłych liściach? bo to lubi gnić. Ja czyszczę cały trzon ze starych liści itp.
Zablokowany

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”