Schlumbergera, Grudnik . Kaktus Bożonarodzeniowy- uprawa,problemy cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Grudnik - schlumbergera

Post »

Zaglądam codziennie i podziwiam Wasze grudniki są cudowne.
Dlaczego tak trudno kupić grudnika w kolorze żółtym?
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
carmen83
100p
100p
Od: 18 mar 2010, o 10:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam,
ja też mam pięknego grudnika który rok rocznie pięknie i długo kwitnie. W tym roku już ma pączki ale tylko od strony szyby (stoi na parapecie tam gdzie już od wielu lat). Od strony szyby pączki się już powoli rozwijają natomiast od mieszkania nawet nie widać jeszcze pączków. Wiem że nie wolno grudnika odwracać więc tego nie zrobiłam.
Jaka może być przyczyna takich kwiatowych kaprysów??
carmen83 - kolejne podejście do ogródka warzywno-kwiatowego :)
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sie 2009, o 10:43

Post »

Może ma chłodniej?
Awatar użytkownika
basiabar
500p
500p
Od: 24 mar 2012, o 09:03

Post »

Mój Grudnik zaczyna kwitnąć,niestety zgubił kilka pąków, a od strony okna najmniejsze,ledwo widoczne zaczynają obsychać,nie wiem dlaczego.Wiec pewnie te duże tylko sie rozwiną,ale i tak się ciesze bo tyle kwiatów jeszcze nie miał.
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam,Basia
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44

Post »

basiabar pisze:Mój Grudnik zaczyna kwitnąć,niestety zgubił kilka pąków, a od strony okna najmniejsze,ledwo widoczne zaczynają obsychać,nie wiem dlaczego.Wiec pewnie te duże tylko sie rozwiną,ale i tak się ciesze bo tyle kwiatów jeszcze nie miał.
Bardzo ładny grudnik, widzę że ze starej już dzisiaj rzadko spotykanej odmiany. A spadaniem pąków nie martwiłbym się. To często się zdarza. Widać, że roślina nie jest stara, więc wszystko przed nią :D . Życzę powodzenia :wink:
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
basiabar
500p
500p

Post »

Bardzo ładny grudnik, widzę że ze starej już dzisiaj rzadko spotykanej odmiany. A spadaniem pąków nie martwiłbym się. To często się zdarza. Widać, że roślina nie jest stara, więc wszystko przed nią :D . Życzę powodzenia :wink:[/quote]

Dziękuję.Zawsze się zastanawiałam widząc grudniki w sklepach różnią się od tych w domu.Różnią się kolorem i budową liści,te w sklepie są małe i pełne pąków.Udało się komuś wychodować takiego w domu z naszczepki ,małego a całego w kwiatach?
Pozdrawiam,Basia
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44

Post »

basiabar pisze:...Udało się komuś wychodować takiego w domu z naszczepki ,małego a całego w kwiatach?
Ostatnio wnuk odłamał mi całkiem dużą gałązkę z grudnika :( Odnóżka została wsadzona do wody i czeka co będzie dalej. Mam nadzieję, że za jakiś czas będzie ukorzeniacz i do ziemi :roll: Sądzę, że tak najłatwiej rozmnożyć roślinę. Kwiaty być może będą w przyszłym sezonie, pewniej za dwa.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
basiabar
500p
500p

Post »

Ja rok temu ukorzeniałam do jednej doniczki kilka sztuk i wyszło super,bez problemu się przyjęły,zostawiłam w domu rodzinnym i rośnie,ale kwitnie normalnie czyli mniej obficie niż te hipermarketowe.Zawsze mam obawy przed kupnem takiego,że zgubi pąki i cały efekt trafi...Za to podziwiam Wasze :wink: i są piękne.
Pozdrawiam,Basia
Awatar użytkownika
basiabar
500p
500p

Post »

Pięknie kwitnie,tylko szkoda,że tak krótko,chyba za ciepło mu.
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam,Basia
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Grudniki "starych" odmian są dla mnie najbardziej "grudnikami", przypominają mi moje dziecięce lata :wink: .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Arabika13
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 gru 2012, o 20:09

Rozmnażanie grudnika

Post »

Hej, Witajcie ;:138

Urwałem kilka liści grudnika żeby go wsadzić do ziemi, podlewać co 3 dni----------------- po to by zapuściła korzonki malutka roślinka. Po 2 tygodniach wyciągnąłem lekko liścia żeby zobaczyć czy ma już malutkie korzenie było tylko zaczerwienione i brązowe. Po 3 tygodniach w połowie rośliny wyszły małe korzenie o takie:

http://imageshack.us/photo/my-images/203/p1030945g.jpg/

Tak jakby te korzonki dzieliły roślinę na 2 części górna jest omdlała, zwiędnięta

Moje pytanie brzmi te korzonki same sobie pójdą do ziemi? Czy to w ogóle korzenie? Jeśli nie pójdą same co mam zrobić? PROSZĘ O SZYBKIE INFO!!!!
Arabika13
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Re: Rozmnażanie grudnika

Post »

Odpowie ktoś ?
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Kontakt:

Re: Rozmnażanie grudnika

Post »

Kolor brązowy oznacza, że sadzonka zaczyna gnić od dołu od pływania w tym bagienku. Korzonki między segmentami to korzenie powietrzne - roślina sobie rekompensuje brak korzeni, którymi może pobrać wodę z podłoża i pobiera wilgoć z powietrza (normalnie te korzonki usychają, ale radzę na tej wysokości skrócić sadzonki powinny przekształcić się w prawdziwe korzenie tym bardziej, że dół już gnije). To że górne segmenty się marszczą jest normalnym objawem utraty wilgoci przez roślinę i nie jest groźne. Trudno mi ocenić czy podłoże jest dobre, ale z tym podlewaniem to na pewno przesada (czy ta doniczka ma w ogóle odpływ?).
Arabika13
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Nie ma ale to było swieżo po podlewaniu.

Czyli, żeby się przyjeła to co musze zrobić co odciąć? Górna cześć czy dolną? I wsadzić do ziemi?
Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 15:47

Post »

Odetnij segment z korzeniami i po przesuszeniu wsadź do doniczki z odpływem. Piach, żwir i troszkę ziemi. Na początek spryskuj podłoże, nie podlewaj.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”