Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3456
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wojkowice 6B

Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate

Post »

Zastanawiałam się gdzie ten przepis wstawić czy tutaj, czy w http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=69009 .
W końcu piszę tu, bo mimo że chodzi o konfiturę w słoiku to ja ją traktuję jako deser lub półfabrykat do zrobienia deseru.
Konfitura nibyananasowa z Dyni Figolistnej:
Dynie rozkroić na kawałki jak arbuz, wybrać nasiona i watowaty miąższ je okalający, kawałki obrać ze skóry ( jest dość twarda ), biały miąższ poszatkować w dowolny sposób.
Do miąższu dodać od 1,5 - 2 szklanek dowolnego cukru oraz całą laske wanilii i zostawić by dynia puściła sok.
Dodać sok wyciśnięty z 2 cytryn, 2 pomarańczy.
Wyjąć laskę wanilii, całą resztę przełożyć do rondla i gotować aż sok się zredukuje i otrzymamy zadowalającą konsystencję konfitury.
Z laski waniliowej wyjąć zawartość, wymieszać z konfiturą, nałożyć do słoików.
Na dłuższe przechowanie trzeba pasteryzować.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Robiłam też dzisiaj puree dyniowe do słoików, które służy mi przez cały tydzień do dodawania do dań przeróżnych: zup, sosów ( świetnie je zagęszcza), klusek w tym makaronów, ciast i deserów i szejków owocowych. Może komuś się przyda:
Dynie (dzisiaj to były piżmowe Trąby z Albengi) pokroić wybrać nasiona i upiec w piekarniku do miękkości. Z reguły wystarcza 30 minut ale Trąby są dość twarde więc piekły się 1 godzinę. Obrać ze skóry, zmiksować, przetrzeć przez sito, nałożyć do słoików i zapasteryzować ( koniecznie bo takie puree szybko potrafi zfermentować ).
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4512
Od: 21 mar 2010, o 16:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate

Post »

Wypróbowane przeze mnie wersje dżemów z dynią w roli głównej:

Dżem dyniowy z pomarańczą:

1 kg dyni (obranej, bez pestek)*
2 duże pomarańcze
1 cytryna
1 saszetka żelfiksu
330 g cukru

Dynię obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę. Zalać niewielką ilością wody i gotować do miękkości przez ok. 20 min.
Następnie zmiksować, dodać sok z pomarańczy, cytryny oraz żelfiks. Całość zagotować, dodać cukier i gotować przez 3 min. Gorącym dżemem napełniać wyparzone słoiki i zakręcać.
W przepisie nie ma mowy o pasteryzacji, ale ja wolałam nie ryzykować i zapasteryzowałam.

* Dżem robiłam dwa razy, w pierwszym przypadku użyłam odmiany Australian Butter (łagodny smak, jasnożółty miąższ). Kolor dżemu trochę przypomina miód... Za drugim rzem użyłam różnych odmian o ciemnożółtym miąższu i bardziej wyrazistym smaku. Tu kolor i smak dżemu był bardziej wyrazisty. Obie wersje wyszły przepyszne. :D

Dżem z dyni i jabłek:

1 kg dyni
50 dag kwaśnych jabłek
70 dag cukru
kilka goździków
szczypta mielonego cynamonu

Obrać dynię i jabłka, pokroić je na kawałki. Włożyć do rondla i rozprażyć pod przykryciem, a później dusić w odkrytym rondlu ok. 20 min. Przetrzeć przez sito, dodać cukier i przyprawy, podgrzewać aż dżem nieco zgęstnieje.
Przełożyć dżem do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do wystudzenia (ten również zapasteryzowałam).
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Posty: 1242
Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate

Post »

Mroziliście surową dynię ? Zostały mi 2 duże - około 6-7kg, na balkonie zaraz przymarzną i zgniją, w domu znowu nie mam gdzie ich trzymać.
W planie mam obranie, pokrojenie w kostkę i zamrożenie - nie wiem tylko jak to będzie smakowało po pobycie w zamrażarce...
dziadek22
ZBANOWANY
Posty: 1574
Od: 30 gru 2010, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate

Post »

Sąsiadce zza miedzy zostało dużo przemrożonych dyń olbrzymich i dyń zwyczajnych na grządkach. Żeby się nie zmarnowały dała mi je.
Trzymałem je w stanie zamrożonym na działce i brałem do domu tyle ile wrzucałem od razu do garnka. Na zupy i lecza nadawały się idealnie. W surówce czuło się już, że były przemrożone. Ostatnie dotrwały do przedwiosennego ocieplenia.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3456
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wojkowice 6B

Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate

Post »

SandraABC pisze:Mroziliście surową dynię ? Zostały mi 2 duże - około 6-7kg, na balkonie zaraz przymarzną i zgniją, w domu znowu nie mam gdzie ich trzymać.
W planie mam obranie, pokrojenie w kostkę i zamrożenie - nie wiem tylko jak to będzie smakowało po pobycie w zamrażarce...
Ja tak robię, część dyń zamrażam w kostkach i służą mi jako dodatek do gulaszów i zup, mięsnych lub wegetariańskich. Wszędzie tam gdzie potrzebne są ich kawałki a nie pulpa.
Nie polecam jedynie mrożenia na frytki ( bo to też zrobiłam któregoś roku). Nie są smaczne i po rozmrożeniu robią się niefajne.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
orlik755
200p
200p
Posty: 340
Od: 30 paź 2012, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate

Post »

Pasztet z dyni, ciecierzycy i jabłek
Przepis z netu, z przepisów wegetariańskich, trochę zmieniłam.

Obrazek
0,5 kg Hokkaido, 0,5 kg ciecierzycy
3 jabłka, 2 cebule, 5 łyżek otrębów owsianych
łyżeczka ziół prowansalskich, łyżka zmielonego pieprzu, łyżeczka soli
garść posiekanej natki pietruszki
1 ząbek zmiażdżonego czosnku
Cieciorkę wieczorem przepłukać i namoczyć na noc w wodzie z łyżeczką sody. Rano osączyć, przepłukać, zalać wodą i pogotować 10 min. Odsączyć, przepłukać, zalać wodą i gotować 1 godz. Pozbawioną nasion dynię owinąć folią aluminiową i piec 1 godz. w temp. 180 st. Cebulę posiekać i smażyć na min. ilości oleju, żeby zmiękła. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki. Cieciorkę i dynię po wystudzeniu przepuścić przez maszynkę do mięsa razem z jabłkami. Dodać cebulę, czosnek, otręby, przyprawy, wymieszać i ugnieść w foremce do pieczenia. Ja piekłam ok. godziny, w temp. 180 st., góra-dół, w szklanej keksówce, leciutko posmarowanej olejem i podsypanej otrębami, na wierzch też dałam posypkę z otrębów. Pasztet jest smaczny ale dość luźny, następnym razem spróbuję dodać jajko, żeby był bardziej zwięzły.
Awatar użytkownika
rosa13
100p
100p
Posty: 196
Od: 17 lip 2015, o 11:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate

Post »

A jak smakuje taki pasztet, nie jest za słodki?
orlik755
200p
200p
Posty: 340
Od: 30 paź 2012, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate

Post »

Dla mnie smakuje OK, nie jest za słodki.
orlik755
200p
200p
Posty: 340
Od: 30 paź 2012, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate

Post »

Sałatka z dyni, jabłek i papryki
1 kg dyni pokroić w kostkę
2 czerwone papryki i 1 żółtą pokroić w kostkę
1 czerwoną cebulę pokroić w kostkę
1 duże jabłko pokroić w kostkę
Wymieszać z sokiem z 1 cytryny, łyżeczką papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki soli i łyżką oleju. Piec w naczyniu żaroodpornym w temp. ok. 200 st. W międzyczasie przemieszać. Po upieczeniu można posypać uprażonymi ziarnami dyni.

Sałatka z dyni, pęczaku i jarmużu
1,5 szklanki ugotowanego pęczaku
0,5 kg dyni utartej na grubych oczkach
3 posiekane ząbki czosnku
garść suszonej żurawiny
1 łyżeczka mielonej kolendry
kilka liści jarmużu
Poodrywać listki jarmużu od grubego nerwu, posiekać i poddusić z czosnkiem na łyżeczce masła, dodać kolendrę. Wymieszać z pęczakiem, żurawiną i dynią oraz 1/3 szklanki oleju, doprawić do smaku solą i pieprzem, piec ok. 1 godz. w 200 st. Pieczemy w zakrytym naczyniu, żeby nam nie podsuszył się i nie stwardniał pęczak.
Awatar użytkownika
borowa
200p
200p
Posty: 339
Od: 3 lis 2015, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate

Post »

Orlik 755, czyli to są takie bardziej zapiekanki. Ta z pęczakiem jest ciekawa. na pewno je wypróbuję. Mogłabyś powiedzieć jaka dynia będzie do niech odpowiednia? Jak wiemy dynie tak bardzo mogą się różnić od siebie i nie każda nadaje się do każdej potrawy.

Ja kilka dni temu robiłam zapiekankę z Blue Kuri +por +ziemniaki + ser żółty  - pierwsza jaką kiedykolwiek zrobiłam - i na zachętę wyszła bardzo dobra :tan. Jak zrobię ją kolejny raz to wrzucę przepis razem ze zdjęciami. Mnie samą bardziej przekonują przepisy ze zdjęciami, a na pewno Was chciałabym zachęcić do takiego dania.
Pozdrawiam!
Jagoda
orlik755
200p
200p
Posty: 340
Od: 30 paź 2012, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate

Post »

Te sałatki traktuję jako dodatek do drugiego dania, mogą być również samodzielnym daniem, są dobre również na zimno.
Myślę, że do nich każda dynia się nada, oprócz tych miękkich, soczystych, które się rozpadają przy pieczeniu i puszczają za dużo soku. Ja robiłam z Hokkaido, Gomeza, Lungi, Acorna. Te miękkie jak Rouge czy Muscat ścieram na tarce na grube wiórki i dodaję do surówek, czasem do innych sałatek.
vikii
200p
200p
Posty: 220
Od: 15 wrz 2013, o 21:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate

Post »

Przeczytałam wątek ... i chyba nigdzie nie było "lecza" z dyni piżmowej.
Miałam 1małą dynię piżmową i nie wiedziałam jak ją w "cudowny sposób rozmnożyć" żeby starczyło dla 3 żarłocznych mężczyzn i 1 kobitki :roll:
Dynię piżmową robiłam po raz pierwszy (szczerze...to w tym roku rozpoczęłam "przygodę" z dynią i jadłam tylko hokkaido, makaronową i jakąś nn) i nie wiedziałam jak będzie, ale b.dobrze się sprawdziła.
Ale wracając do tematu to zrobiłam coś ala'leczo - starczyło dla wszystkich i wszystkim smakowało dlatego dzielę się przepisem ;:108

Polecam robić dzień wcześniej - smaki się fajnie przegryzą :D

"LECZO" Z DYNI PIŻMOWEJ
podawałam z ryżem z wody gotowanym ze szczyptą curry ;:173
składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża cebula
- 1 szt dynia piżmowa (ok 2kg)
- 1 szt czerwona słodka papryka (teraz dałabym 2szt, ale 1 czerwona i 1 zielona dla kontrastu, bo w daniu brakowała "zieleni")
- 1 puszka pomidorów w całości
- mały koncentrat pomidorowy (80-100g)
- 2-3 liście laurowe
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżka domowej roboty "vegety" (może być kupna, może być sól + łyżka warzyw suszonych lub ominąć ten punkt)
- do smaku : sól, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz lub chili (coś ostrego co kto lubi lub jak nie lubi to ominąć :lol: )
- 2-3 łyżki oleju

wykonanie

* Ryż gotujemy na sypko (ja oprócz soli dodałam szczyptę curry) - też można ugotować dzień wcześniej i po ostudzeniu zamknąć w pojemniku i włożyć do lodówki

* Kurczak:
- Kroimy - dowolnie - w kostkę lub paski
- posypujemy odrobiną "vegety" (a jak nie "vegetą" to solą)
- wyciskamy czosnek
- polewamy 1 łyżeczką oleju
- mieszamy - odstawiamy w chłodne miejsce....

*Jak mięsko sobie odpoczywa ....przygotowujemy warzywa - wszystkie kroimy w mniej więcej równą - taką większą kostkę
- dynie obrałam - pokroiłam w kostkę
- paprykę - usunęłam gniazda -pokroiłam w kostkę
- 2\3 cebuli pokroiłam też w taką samą kostkę.... warzywa przygotowane... wracamy do mięska :)

- kroimy pozostałą - 1\3 cebuli w drobną kostkę
- rozgrzewamy patelnię, wlewamy 1 łyżkę oleju
- na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i od razu zmniejszamy gaz na minimum.... co chwilę mieszamy cebulkę i smażymy do zeszklenia
- podkręcamy gaz ... i na ostry ogień wrzucamy mięsko - po chwili mieszamy - staramy się by jak najmniej soków wypłynęło, a jednocześnie pilnujemy żeby kurczak się nie przypalił - on ma być blady
- jak już wszystkie kawałki są "białe" i odparowała woda - zdejmujemy mięso z patelni

- na tę samą patelnię wlewamy 1-2 łyżki oleju - rozgrzewamy
- wrzucamy cebulę - co chwilę mieszamy
- jak zaczną pokazywać się pojedyncze brązowe brzegi wrzucamy dynię,dodajemy ziele angielskie i liść laurowy - co chwilę mieszamy
- wrzucamy paprykę i też chwilę obsmażamy
- próbujemy dynię - ma być al'dente ale nie surowa! Jak uznamy że jest ok.
- wrzucamy pomidory z puszki, dolewamy trochę wody - zmniejszamy ogień na minimum
- wrzucamy kurczaka
- dodajemy koncentrat i przyprawiamy do smaku - próbować "sos" a nie warzywa - jak smak "sosu" będzie nam pasował to całość też będzie ok

Teraz kwestia kto co lubi :
My wolimy takie mniej "wodniste" sosy warzywne, a że nie zagęszczam ich niczym to tak zostawiam
Jak chcecie więcej sosu - dolewacie więcej wody + trochę więcej koncentratu + ewentualnie trochę ketchupu.

moje "leczo" wyglądało tak :D
Jak sami widzicie brakuje zielonej papryki :roll:
Obrazek

Było jedzone następnego dnia i.... zapomniałam zrobić zdjęcia jak wyglądało na talerzu..... było posypane pietruszką bo tej zieleni mi brakowało :;230 :;230
Pozdrawiam, Aneta:)
Awatar użytkownika
stefcia
500p
500p
Posty: 679
Od: 2 gru 2012, o 18:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Sudeckie

Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate

Post »

Apetycznie wygląda to Leczo ;:215
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4956
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia, gmina Długołęka

Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate

Post »

Wygląda pysznie, ja chętnie zrobię, bo muszę zużyć piżmowe i zwolnić parapet ;)
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
sofijapz
100p
100p
Posty: 186
Od: 11 sty 2015, o 15:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate

Post »

Wygląda smakowicie ;:333 , zaraz przetestuję . Możesz podać jeszcze parę takich ciekawych przepisów na wykorzystanie dyni, chętnie wypróbujemy ;:173 .
Pozdrawiam, Zosia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”