Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4

Post »

Hej,hej!
Wstyd się przyznać, ale w niedzielę pojechałam znów do Starego Pola :oops: Nie obyło się bez kolejnych zakupów :oops: To już choroba i to chyba mocno zaawansowane stadium - nieuleczalne...Tym razem moim łupem padły trzmieliny(2), osmantus, fiołek Mars (piękny!), kolejne skalniaczki, goździki, dzwonki i hosty oraz języczka Przewalskiego.

Ogis - miejsca u mnie jeszcze sporo - tylko trzeba je przygotować pod rośliny :;230
Witaj giguś! Cieszę się, że znalazłaś chwilkę by do mnie zajrzeć. Kochana Twój basen jest nowy i piękny. Pewnie jeszcze Wam posłuży. Ten u mnie to był zabytek z czasów PRL-u i tylko straszył. Jego dni od początku były policzone.
Jolu - żurawki od dawna mi się podobały. Mam ich kilkanaście ( bez tych nowych). Czy to żurawkomania?! Chyba jeszcze nie...Kupowałam tylko to co spotkałam, nie szukałam nic na siłę. Na tych targach po raz pierwszy widziałam tak bogata ofertę, ale i tak nie kupiłam wszystkich odmian jakie były. W planach mam nową rabatkę m. in. na żurawki. Muszę tylko zabrać się za nią, bo rośliny już czekają. Część i tak pewnie wyląduje na leśnej...
Miiriam - jakby dobrze policzył to ze 2-3 skrzyneczki roślin przywiozłam :;230
Janeczko - no właśnie...żurawki wiele osób zamawia u Igi...czytałam w kilku wątkach, ale nigdy jakoś nie skorzystałam. Muszę chyba poznać szczegóły tej akcji :D
Krysiu - ta hortensja dębolistna była duża i ładna - przyznam, że zrobiła na mnie wrażenie. Tylko ta cena :shock: Była też jakaś hortensja "Zorro". O niezliczonej ilości ogrodowych nawet nie wspominam. Mało za to było bukietowych i krzewiastych. Na moje szczęście następne targi dopiero w połowie września.
Witaj Asssiko w moich skromnych progach! Żurawki były chyba hitem tegorocznych targów :roll: Zapraszam częściej i obiecuję obejrzeć Twój wątek.

Gdy ja spędzałam czas na targach na działce cichaczem zakwitła mi ismena i pierwsza lilia.
Obrazek Obrazek

Nie wiem co mam zrobić ze swoim clematisem. Przerósł pergolę. Czy mogę go zapleść w poziomie na tym łuku? Nie mam pojęcia dlaczego tak wystrzelił w górę...
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Wrzucisz zdjęcia paproci, które kupiłaś?
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izo skręcaj i zaplataj tego klematiska nic mu nie będzie :wit A ja dzisiaj na pocieszenie że nie byłam w SP kupiłam parę roślinek :lol: ale same drobiazgi raczej na skalniak. Zaraz ruszam robić rewolucje :heja
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Boże - na widok Ismeny zabiło mocniej serce.... odkryłam ją w zeszłym roku ( dostałam cebulkę od Forumowicza) .. zrobiłam setki fotek .. i ukradli mi aparat.

W tym roku kupiłam dużo cebulek - białej i żółtej. Jedna żółta mi zakwitała - 2 białe mają liście .. ale żadnego pączka ... resztę zaatakował grzyb.. nie udało się uratować ...

Tak bardzo chcę mieć tę roślinkę w ogrodzie .. i ... :cry: :cry: :cry:

Za to pooglądam u Ciebie i już serduszko będzie mniej bolało...
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

pięknie rośnie do góry twój powojnik poprowadź go na okrągło na drugą stronę pergoli ,tylko czy będzie chciał rosnąć do dołu .... moje ismeny tez wypadły i dałam sobie z nimi spokój , w tym roku nawet lilie wyglądają u mnie mizernie za zimno i mokro ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Izo, zakupy pierwsza klasa ;:138 Bardzo ciekawią mnie dzwonki, jakie kupiłaś.
Hortensja dębolistna u nas ponad metrowe krzaki po 45 zeta więc przesadzili na targach.
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

Jaka miła niespodzianka po powrocie :D .
Izuś muszę ci napisać o osmanthusie-pisałam o nim z Ewą-Kocicą.
On nie za bardzo u nas zimuje :? .
Mi co prawda 2 zimy przetrzymał ale za każdym razem bardzo przemarza i zaczyna od 0.
Nie doczytałam jakie żurawki kupiłaś.... ;:224 .
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko - dzięki za info o tym osmanthusie. Pan mnie uprzedził, że trzeba przykrywać ( młode nawet dość mocno). Wypadł mi po zimie ostrokrzew variegata i to miał być taki zakup "zamiast". Żurawki chyba muszę dać do identyfikacji. Według sprzedawcy nabyłam: "Rave On", "Sashay", "Georgia Peach", "Blackberry Jam" i coś tam jeszcze...
Wiesz Jacku niektórzy chcą zrobić interes życia na samych targach. Byli też tacy co sprzedawali rośliny prosto z Holandii, nawet bez polskich nazw :evil: Kupiłam w sumie 3 rodzaje dzwonków. A właściwie 2 gatunki, w tym jeden w kolorze niebieskim i białym - to chyba dzwonek drobny.
Obrazek - biały taki sam, ale nie ma jeszcze fotki :oops:
Obrazek - to chyba jakaś odmiana dzwonka gargańskiego
Janeczko - u mnie na razie lilie zapowiadają się imponująco. Ismenę mam 3 rok, ale w pierwszym roku miała tylko liście.
Tak mi przykro Bernadetko. To właściwie kiepsko powinny Ci się kojarzyć te ismeny...Trzeba jednak przyznać, że to efektowny kwiat. Wart jest nawet tego zachodu z wykopywaniem i przechowywaniem. Nieziemsko musi wyglądać duża kępa. Może kiedyś się doczekam takiej.
Izuniu - dzięki! Powojnik już "przywiązany" do pergoli. Ciekawa jestem co kupiłaś ciekawego. Ja też kilka skalniaczków kupiłam. M.in. goździki i pięciornik.
Krzysiek - mówisz i masz. W zasadzie to są bardziej paprotki niż paprocie :;230 Niestety wszystkie NN i nawet nie wiem jakie stanowisko preferują - leśne czy naskalne :oops:
Obrazek - tu w komplecie
a pojedynczo prezentują się tak:
Obrazek Obrazek Obrazek

Kilka innych nabytków:
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Witaj Izuniu. Ten biały dzwonek wygląda jak dzwonek Poszarskiego. Mam taki fioletowy - liście wyglądają identycznie.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a nie dostałaś zakazu wchodzenia tera do ogrodniczego ????
piękne zakupy jakoś nie mam przekonania do paproci bo mojej nie mogę się pozbyć , opanowała mi całą rabatkę i ciągle wyłażą nowe sadzonki ... ...a w lesie nie chce rosnąc , chyba tam za sucho ...
Mój album
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

Witaj Izo,czy ten różowy to jaśminowiec?Mam taki sam tylko biały.
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19

Post »

tu.ja pisze:

Obrazek
ten nabytek mi się podoba :)
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mnie też się podoba , u mnie kwitnie biały.... to żylistek ...
Mój album
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Ado-Krysiu! Trudno się połapać w tych dzwonkach. Niektóre są bardzo podobne do siebie.
Janeczko - mój M na miesięcznym wyjeździe, więc mogłam zaszaleć. Masz rację - to żylistek. Ta paprocie raczej nie są ekspansywne.
Grażynko - to żylistek. Jaśminowiec jest chyba tylko biały...Mam młodziutkiego ( sama ukorzeniałam badylka w zeszłym roku), ale nie widać by chciał kwitnąć i pachnieć :roll:
Dziękuję Edytko! Mi też się podoba i to od dawna. Jest jeszcze inna odmiana żylistka też bardzo ciekawa. Kwiaty ma co prawda pojedyncze, ale bardziej różowe.

Nareszcie! Doczekałam się swoich maków. Zakwitł pierwszy w niesamowitym odcieniu czerwieni. Coś pięknego!
Obrazek - zdjęcie nie oddaje całej jego urody, bo mocno świeciło słońce i był porywisty wiatr - wybaczcie

A teraz działka podpatrzona okiem mojej córki:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

od dołu też ładnie wyglądają .. a piwonia śliczna .. lilie tez ładnie kwitną ..
Mój album
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”