Ogród Idy 74 cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Idy 74 cz.3

Post »

Ida ja też dziś planowałam obsadzenie tunelu.
Czy za gęsto?
Powiem tak..w ubiegłym roku miałam posadzone co 40 cm i było stanowczo za gęsto.
Teraz zaplanowałam rzędy co 80 cm i odległość między roślinami w rzędzie 50-60 cm przy prowadzeniu na dwa pędy.
Mam tunel takiej samej długości jak Twój tj. 10m.ale 4, 5m szerokości.
Z moich obliczeń i wydumań wyszło 10 rzędów po 4 szt pomidorów na jednej połowie. (posadzę po 4 pomidory z każdej z 10 odmian które z trudem wybrałam z ilości posiadanych :( ) To chyba było najcięższe zadanie-wybrać te odmiany :D
Zdecydowanie nie uda mi się posadzić wszystkiego co bym chciała.
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Ankha dobra coś wybiorę ,daj namiary na pw.
Judyto nad odpowiedzią dla Ciebie muszę pomyśleć ...kurcze chyba masz rację ... :roll: :? W zeszłym roku sadziłam 50na50 i było w miarę .Będę miała jeszcze cięższy wybór .Dobrze ,że mam jeszcze jedną folię i szklarenkę (malutką ).W jednej będę miała same malinówki od kozuli ,a w tej niby nowej wynalazki kolorowe ...i papryki .
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W ubiegłym roku upychałam 25 odmian na całej powierzchni tunelu.
W połowie sezonu czułam się w nim jak słoń w składzie porcelany.
Jeśli nie wyściółkujesz podłoża matą albo czymś tam to pielenie będzie istną męką i pokutą.
Tego się nie da upchnąć :lol:
No chyba, że zrobisz drugi rzut ozimy-wiesz w poplonie :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
hafciarz
200p
200p
Od: 20 lut 2007, o 09:59

Post »

jak to się mówi 15 rocznica to kryształowa
W rocznice ślubu życzę Wam, Aby płomień Waszej miłości ;:167 nigdy nie słabnął.

Mój tata mawia ,że najgorsze jest pierwsze 30 lat małżeństwa potem ludzie się przyzwyczajają :wink: .
Anna Guba
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 23 lut 2008, o 23:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ido jak ty ambitnie podchodzisz do sprawy , planujesz , rysujesz ja tam zawsze sadzę jak wychodzi.Ta pompa twoja to dobry pomysł też chyba wcześniej czy później pomyślę. ;:85 ;:85
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

hafciarz pisze: Mój tata mawia ,że najgorsze jest pierwsze 30 lat małżeństwa potem ludzie się przyzwyczajają :wink: .
Czemu zaraz najgorsze, ja wierzę, że będą najlepsze :)

A Iduś, jestem pełna podziwu... ale sobie poczynasz... tylko pamiętaj, to ma być przyjemność a nie męczarnia :)
U mnie śnieg topnieje w błyskawicznym tempie... muszę szybko tunel zamawiać... :roll:
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

A jakaż może być przyjemność bez tzw.męczarni???
Planuj Ido, męcz się...odpoczniesz w zimie, przyszłego roku :heja
Jak wspomina Judyta, za mała odległość pomiędzy pomidorami w foliaku, to bardzo utrudnia plewienie i pielęgnację.
Ja w tym roku posadzę mniej (bo wiem już które!) ale odległości na pewno zachowam większe co najmniej 60x 50.
A! Wysłałam Ci dzisiaj nasiona bazylii sałatowej. W oryginalnym opakowaniu :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ida74 pisze:Wyszło mi 19 pomidorów w rzędzie ...
To oznacza, że dwa brzegowe (pierwszy i ostatni) będą zasadzone przy samej folii przy odstępach 50cm między roślinami i długości rzędu 10m. :roll:
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

To będzie pomidorowy raj. Malinówki ;:167 W warzywniku sadzę 6-8 gotowych sadzonek pomidorków i nie mogę nad nimi zapanować i będę się dopraszać korepetycji.
ida74
---

Post »

...tak tylko na chwilę ...
Śnieg zanika ;:138 ,ale czy to prawda ,że zima wraca :?: ja się nie zgadzam ...kategorycznie ...
Jutro tne wszystko co znajduje się w zasięgu mojej ręki ...pryskam brzoskwinie ,morele i nektaryny ...sieję rzodkiewkę-w folii,koperek ...budujemy mały inspekcik w folii ...
...muszęjeszcze kilim wieprzka :pogon ,bo w zamrażalce tylko kukurydza ,a ptaszęta dziobki otwierają do mięsiwa ...

Judyto -pierwszy rząd to papryka .Według moich obliczeń ma rosnąć 50cm od ściany .Pielenie w tym roku mi odpada...mam nadzieję...bo sobie w pracy załatwiłam kilometry dosłownie maty tzn materiału WIGOFIL i w to wsadzę pomidory i paprykę . ;:224
Oj pieliłam w zeszłym roku ,pieliłam te pomidory z gipsem na nodze :evil: oj co ja wtedy do siebie gadałam ...tak niecenzuralnie ...oj gadałam ...
...a teraz będę gość,bo mat to mi wystarczy ...fiu,fiu

Hafciarz płomień na razie nie słabnie :oops:

VITA -jak Ci dobrze ,że wiesz co i jak .Ja ;:223 ,bo zima kolejna mnie zastanie na tym planowaniu.
...bazylia sałatowa ...-zielonego w tym sezonie muszę mieć dużo ,bo to moje pożywienie na jakiś czas będzie ...dieta ... :evil:
Awatar użytkownika
Iwcia&Patyrek
500p
500p
Od: 5 sie 2007, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zima rzeczywiście nie ma zamieru odpuścic... Ja już z sekatorem biegałam dziś i wczoraj..., a co do tego zielonego... to ja właśnie od dziś jem chleb kukurydziany i popijam sobie sokiem pomidorowym, kurację wiosenną czas zacząc ;:223 :?
do szczęscia dużo nie potrzeba
Iwcia&Patyrek zapraszają
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17

Post »

Już się nie mogę doczekać Twoich zdjęć tej dużej folii od środka, oczywiście z nasadzeniami.
To będzie piękny widok :wit
Tyle jeszcze do przyswojenia... a i tak głupia umrę
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Witaj IDO, pospacerowałem trochę po Twoim ogrodzie, widzę że dokładnie się przygotowujesz się do uprawy pomidorów, zaplanowałaś już nawet rozmiary w nasadzeniach. Moje pomidorki już od wczoraj rosną- posiane w kuwetach, paprykę też już przepikowałem do wielodoniczek.
ida74
---

Post »

Witam sobotnio :)

Dzisiejszy dzień okazał się bardzo pracowity ogrodowo jak i domowo ...
Zamrażarka napełniona :pogon ,głodomory nakarmione ...szyneczki przygotowane do wędzenia ...moczą się ...

Słoneczko leniwie zaświeciło ,a to mimo dużej jeszcze powłoki śnieżnej dało mi kopa do działania w ogrodzie ;:3
...opryskałam brzoskwinie ,morele ,naktaryny i gruszki przeciwko kędzierzawości liści -oprysk powtórzę za 10dni ...
...clematisa skróciłam o połowę ...hortensje też.
W foli posiałam rzodkiewkę ,koper i wsadziłam cebulę na szczypior ...
Nad kompostem w południem unosiła się chmara komarów :shock: -czyżby to był zwiastun wiosny :lol:
Krokusy wyłażą z ziemi ,a przebiśniegi pokazały pierwsze kwiatki ;:138 :shock: Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekPor kolejny ,który dzisiaj zostanie skrócony ...póżniej się odezwę
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54

Post »

Chciałam zapytać w co wysiewacie pomidory i do czego potem pikujecie? pojemniki, doniczki czy jeszcze coś innego? Jak sobie radzicie przy dużej ilości odmian?
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”