Moja familokowa oaza spokoju cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To tez fakt . Zreszta ja też młodziez tylko starsza :lol: jeszcze nie ma chyba konkretnego terminu . . Muszę konkretnie zajrzec na tę stronkę . Chyba do Gorzaty
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Jadziu-astry, czyli już początek jesieni.Ja też robię po trochę przetwory.Nie ma to jak własne.
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jadziu,
twoj Secret to jak bukiet ułozony przez dobra florystke :shock:
i czy dobrze widzę z lewej taki wielki ped wyrasta???
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam EWY wieczorowa porą

EWO-JANINKO nie ma to jak swoje przetwory . będę musiała zerwac wszystkie zielone pomidory gdyż znowu idzie nawałnica ,a nie chce mi się już pryskać . Muszę poszukać jakiegoś przepisu na sałatke z zielonych pomidorów ,zeby je zagospodarować.

EWUNIU pisałam ,że ona ma już 1 m. to właśnie jest ten badylek . Kwiaty sa na dole i u góry . W tej chwili płatki przebarwiają się na różowo ale tylko z dolnych partii. Kwiat zostaje w całosci nawet za bardzo nie schną płatki tylko robią się stare bez koloru . Naprawdę krzak prezentuje się SUPER jestem z niego bardzo zadowolona
Awatar użytkownika
onka37
1000p
1000p
Od: 13 sie 2007, o 20:58

Post »

O Jadziu ja mam też marne sztuki zielonych pomidorów.. jakbyś znalazła fajny przepis to poproszę, chętnie skorzystam :D

i ja Ci dam emerytkę (chciałam wstawić gostka grożacyego paluchem ale go nie widze) ty... ty...
a o tym spotkaniu jest tu:

Spotkanie Forumków za Śląska i okolic (
kurcze też mi nie wyszło skopiowanie)
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No a jak nie a co sie mam czaic . Póżniej wszyscy będa szukać laski a tu :evil: . Ten link jest chyba u Gorzaty jak się nie mylę . Teraz przyszłam z ogródka i :evil: no i muszę cos z nimi zrobic . Może Kogra coś tam ma
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu-Zielone pomidory-ja robię sałatkę z cebulą w zalewie octowej i dżem na dwa sposoby-tradycyjny na kg pomidorów,kg cukru,1/4 l.wody i 1 duża cytryna.Pomidory pokrojone wrzucam do wrzątku,następnie na sitko by ociekły, układam warstwami w misce przesypując cukrem.Na to wyciskam cytrynę.Zostawiam na noc.Rano gotuję syrop z reszty cukru, wrzucam pomidory i patrzę czy już są szkliste. Jeśli tak to wkładam do słoików.Drugi sposób to dżem pikantny z ostrą papryczką i kawałkiem startego na tarce imbiru.Ja zielone pomidory kupuję bo swoich nie mam.
Zapowiedzieli gwałtowne burze na Śląsku i upał.
Dziś kupiłam języczkę tungucką,zupełnie inna niż pomarańczowa, liście jak u ostróżki,niedługo zakwitnie.Będzie rano sadzona.
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Jadziu-słyszę że przetwory robisz.....a podaj jakiś na dobre brzoskwinie w syropie :wink: :lol:
płotek widzę nie gotowy....to tak jak mój daszek nad tarasem :(
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko niestety czegoś takiego nie robię ja tylko konkrety . Brzoskwinie w syropie kupuję w sklepie . Niestety płotek jeszcze stary chociaż wszystko już jest oprócz wykonawcy . Zawsze czegoś brak .
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na życzenie sałatka zimowa z zielonych pomidorów:pomidorów 2 kg,1/2 szklanki octu 10%,3 duże cebule,2 ł.soli,1ł.cukru, gałązka estragonu(nie koniecznie), kilka ziaren gorczycy, ziela ang, liść bobkowy jeśli ktoś lubi. Pomidory i cebulę pokroić, posolić,wymieszać, odstawić na noc.Rano przygotować zalewę, pomidory z cebulą odcisnąć,zalać ciepłą zalewą,ja daję na wierzch parę kropli oliwy. Zakręcić. Pasteryzować 10 minut(słoiki dżemowe mniejsze).My lubimy zielone pomidory i zawsze w komórce jakieś muszą być.
Zapasów trzeba pilnować. Kot stróżujący.

Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

EWUNIU serdeczne dzięki . Zaraz jutro muszę ją wypróbować ,a jeszcze do tego papryczka :lol:
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Dawno,dawno jak miałam swoje pomidory to robiłam sałatkę z zielonych i jest pycha :D.

Róże kwitną Ci cudnie,moje też dadzą po oczach niebawem ,te co są w pąkach :wink:
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko dają po oczach. Znowu wszystkie kwitną . Jedne lepiej inne tak sobie . Zakwitł Lincolni niedługo znowu zakwitnie Kristalperle ,walzertraum i blue parfum . Oby tylko pogoda dopisała . Pomidory jak chcę uratowac to muszę je pozrywać ,gdyż znowu atak a nie będe już pryskać . Choroba została tylko uśpiona ale nie wyleczona inaczej by znów nie zaatakowała Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
onka37
1000p
1000p
Od: 13 sie 2007, o 20:58

Post »

Ewa Janina Sadowska pisze:Na życzenie sałatka zimowa z zielonych pomidorów:pomidorów 2 kg,1/2 szklanki octu 10%,3 duże cebule,2 ł.soli,1ł.cukru, gałązka estragonu(nie koniecznie), kilka ziaren gorczycy, ziela ang, liść bobkowy jeśli ktoś lubi. Pomidory i cebulę pokroić, posolić,wymieszać, odstawić na noc.Rano przygotować zalewę, pomidory z cebulą odcisnąć,zalać ciepłą zalewą,ja daję na wierzch parę kropli oliwy. Zakręcić. Pasteryzować 10 minut(słoiki dżemowe mniejsze).My lubimy zielone pomidory i zawsze w komórce jakieś muszą być.
zobaczymy czy uda mi się z tych kilku sztuk zrobic... chyba że mi wcześniej zgniją :evil:

o i jakie śliczne zdjęcia Jadziu dodałas
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

ale u Ciebie apetyczne przepisy :) Ja zaprawiałam ogórki na 2 sposoby, czeka mnie jeszcze papryka i trochę kiszenia ogórasów, na bieżąco jak rosną. I nic więcej w tym roku nie robię, mam lenia :) Tym bardziej, że u mnie nie bardzo ma to kto jeść, dużo zostało mi z tamtego roku i rozdawałam jak się zbliżała wiosna.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”