Moje orchidaria - Anaka
- marlenka78
- 500p
- Od: 7 maja 2009, o 20:38
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki
Dendr. densiflorum jest całkowicie bezproblemowe - łatwe w uprawie i łatwo zakwita.

Dendr. densiflorum jest całkowicie bezproblemowe - łatwe w uprawie i łatwo zakwita.
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- Anusska
- 1000p
- Od: 10 paź 2008, o 15:59
Aniu, Dendrobium piękne, przypomina mi jakąś kaczuszkę z pomarańczowym dziobem 
A Gastrochillus calceolaris prześliczny
Uwielbiam takie maluszki :P
Powiedz, masz może Dendrobium laevifolium? Bo ostatnio zauroczyło mnie to cudeńko i chciałam sobie je sprawić, a o hodowli niewiele wiem

A Gastrochillus calceolaris prześliczny

Powiedz, masz może Dendrobium laevifolium? Bo ostatnio zauroczyło mnie to cudeńko i chciałam sobie je sprawić, a o hodowli niewiele wiem

-
Aniu, D.laevifolium nie miałam i nie mam. Ale z pewnością informacje o jego uprawie znajdziesz w sieci bez trudu 

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
Po pierwsze to wcale nie jest kłopotliwy sposób- uprawiam tak kilka storczyków. Wlewasz tylko wodę do środka i masz z głowy, a storczyk ma stały dostęp do wody, co w przypadku dendrobium jest istotne. Doniczka mchem obrośnie sama i to szybko
Po drugie- można to dendrobium z powodzeniem uprawiać w klasycznej doniczce, jak i na podkładce. Chodzi tylko o regularne dostarczanie wilgoci :P

Po drugie- można to dendrobium z powodzeniem uprawiać w klasycznej doniczce, jak i na podkładce. Chodzi tylko o regularne dostarczanie wilgoci :P
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- Anusska
- 1000p
- Od: 10 paź 2008, o 15:59
Dla mnie kłopotliwy, bo nie za bardzo wiem, gdzie takie coś postawić w mieszkaniu - ale jak będzie storczyk, to znajdzie się i sposób 
A co do mchu, to wystarczy zwykłe sphagnum i ono zzielenieje, czy ma być taki żywy mech?
Przepraszam, ze Ciebie tak zamęczam, ale tak bardzo podoba mi się ta roślinka...

A co do mchu, to wystarczy zwykłe sphagnum i ono zzielenieje, czy ma być taki żywy mech?

Przepraszam, ze Ciebie tak zamęczam, ale tak bardzo podoba mi się ta roślinka...

-
Taką doniczkę możesz po prostu postawić na parapecie na podstawce. Mech sam urośnie , jak w doniczce będzie woda. Storczyk sadzi się bezpośrednio na doniczce, można tylko z wierzchu przykryć korzenie sphagnum.
Jutro zrobię Ci fotki moich storczyków, które w ten sposób rosną
Jutro zrobię Ci fotki moich storczyków, które w ten sposób rosną

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- dorotakol
- Od: 30 maja 2009, o 20:03
Gastrochillus calceolaris - przecudny!!! otoczony koronką kwiatów ;:13
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki