Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

IRENKO i po co ja znowu do Ciebie zaglądałam och,ach och ach. Miłej niedzieli .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Grażko prawie zielono, chciałam pokazać, że ogród z przewagą zieleni też może być ciekawy, tym bardziej gdy posadzi się różne gatunki o różnym odcieniu i wzroście. Ten o który pytasz to cyprysik nutkajski - Variegata, mam go około 8 lat, wysoki około 1 m.

Jolu miło, że odwiedziłaś mnie, pytasz o iglaczki, więc pierwszy to cyprysik lawsona - Alba Kastelli, jest wysoki, ja go przycinam, następny cyprysik o kształcie kuli nazywa się Bawtchensis i jest wysoki i szeroki około 80 cm, następne powtarzają się, na końcu jest tuja Winterpink, też ją przycinam. Sadziłam je około 9 lat temu.

Agusiu jak zwykle z miłymi słowami, dziękuję. Wspominasz o chryzantemkach, miałam ten sam problem, gdy podlewałam a właściwie lałam zimną wodą po krzaczkach też pleśniały a liście usychały. Czy ty też nie popełniłaś tego błędu?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Irenko ja zawsze przy podlewaniu staram się lać w podstawę rośliny, w korzenie, bez moczenia liści, ale niestety nie zawsze się to udaje, pewnie nie raz i po listeczkach poleciało :? A woda z węża , więc i zimna :? może to faktycznie szkodziło, nigdy nie pomyślałam, że to może być przyczyna. Pewnie spróbuję z nimi znowu, bardzo dziękuję Ci za podpowiedź ;:196
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu widzę, że wczoraj rozminęłyśmy się w pisaniu postów. Jesteś jak zwykle przemiła, dziękuję i również udanej niedzieli.

Agusiu myślę, że takie błędy nie tylko my popełniamy, trzeba samemu doświadczyć, że źle się robi a potem tego unikać. Miłego popołudnia.
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00

Post »

Ireno pięknie utrzymane i zadbane iglaki, a trawa to marzenie. ;:138 ;:138 ;:138
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Irenko dziękuję za nazwy iglaków...Często niestety w sklepach spotykam nazwy roślin bez konkretnych odmian :evil:
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Nie jestem pewna ,czy przyczyną usychania listków jest podlewanie zimną wodą po nich .Ja podlewam wodą ze stawu ,a ona jest o wiele cieplejsza ,a listki od dołu też obsychają .
Może te chryzantemki mają tak jak clematisy ,muszą mieć główkę w słońcu ,a nóżki w cieniu . :?
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zenku dziękuję za odwiedziny, iglaki dość dobrze u nas rosną i żadne nie były nigdy nawożone nawozami, są tylko podlewane, co do trawników to są nawożone dwa razy, wiosną i teraz w sierpniu nawozami do trawników i przeciw mchowi, jak widać służą te zabiegi.

Jolami cieszę się, że przydadzą ci się nazwy iglaków. Kupowałam widząc te rośliny oraz które podobały mi się, do nazw nie przywiązywałam uwagi, ponieważ nie zawsze to było zgodne z prawdą.

Jolu wspominasz, że podlewasz wodą ze stawu i mimo to listki obsychają. Przyszła mi taka myśl, że chryzantem jest kilka gatunków, są wysokie, średnie i niskie, u mnie wysokie i średnie mają zawsze listki od dołu uschnięte natomiast te niskie są zielone. Co do podlewania to staram sie podlewać rośliny przy ziemi, przynajmniej unikam pleśni.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Irenko, tym razem zachwyciły mnie zestawienia różnych kolorów i kształtów. Może robisz to podświadomie ale efekt imponujący :shock: I fuksja rosnąca w gruncie - super pomysł :!:
No to wstawiam lobelię wielką, niebieską.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

A ja właśnie się zaczęłam zastanawiać czym podsadzić od dołu wysokie chryzantemki by nie było widać obsychających liści
i pomyślałam o rozchodnikach okazałych....
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Jacku ogromnie się ucieszyłam gdy zobaczyłam te zdjęcia, to co widać, to rzeczywiście jest kolor niebieski, gdy w pełni kwitnie to musi być niezwykle piękna. Widzę, że lobelia ma uszkodzone listki, na pewno tegoroczna pogoda nie sprzyja roślinom, kwiatostany ma piękne, wysokie i okazałe. Serdecznie dziękuję za fotki i miłe słowa.

Mariolko nie wiem jakie wysokie masz chryzantemy, bo rozchodniki to dość duże krzaki, czy ich nie zagłuszą, może posadź hostę o drobniejszych liściach i mniejszym wzroście albo tawułkę. Trudno na odległość radzić, może sama coś lepszego znajdziesz.

Dzisiaj małe co nieco. Laurowiśnie zaczynają kwitnąć, fuksjom w pietruszce dobrze się rośnie, wejgela coraz obficiej kwitnie i wrzosy biorą się do kwitnienia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ależ dopieszczony ogródek.Zawsze nie mogę się napatrzeć na pedanterię panującą w Twoim ogrodzie.Irenko skąd Ty masz tyle drewienek,że prawie wszystkie krzewy są nimi wyłożone.
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Haniu już taka jestem, lubię porządek w "nieładzie" a drewienkami - zrębkami mam wyłożone tylko rabaty wrzosowe, najpierw podsypałam je korą a potem w dwu kolorach zrębkami. Kupiłam je w sklepie ogrodniczym, dość długo ładnie wyglądają, nie rozkładają się.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Irenko piękne wrzosy, ja jeszcze nie mam ich w ogródku, ale wybieram sie po zakupy :wink: :lol: Wciąż prześlicznie kwitną Ci róże :D A to fotka z ogrodowym widoczkiem dosłownie powalająca :shock: :D
Awatar użytkownika
onka37
1000p
1000p
Od: 13 sie 2007, o 20:58

Post »

No Irenko co zaglądne ...przyznam że z zowiści licze że jakieś paskudy zobacze, czy kompozycje nie taką...
ale nieeee.....
ale nieeee
jak zwykle cudnie !
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”