Jak to z moim ogrodem było...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jak to z moim ogrodem było...

Post »

Mariolu sprawa załatwiona. Nie wracam do tego. Przy okazji obejrzałam sobie Twój ogród, jak zwykle uroczy i tyle pracy mu poświęcasz, ale jak się kocha to nie ma nic trudnego.Dopytam jeszcze jak głębokie masz to oczko. No i rzeczywiście masz teraz problem z brzegiem. Może zastanów się nad roślinami płożącymi. Mam nadzieję, że nie wystraszył Cię ten incydent. Wpadaj częściej.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Mariolu niesamowicie piękna tawułka....jeszcze tak gęstej nie widziałam.....cudo, chyba często ją przycinasz , ze nabrała takiej wspaniałej gęstości :D :?:
Chryzantemka cudo....piękny kolorek i wspaniała masa kwiatuszków :D
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pamelko, chodziło o jakiś bzdurny post u Zosi nt "rzekomego przepowiadania dnia śmierci"... cóż za bzdura, bez komentarza!

Zosiu, nie jest głębokie, po środku ma jakieś 70 cm, może mniej. Kopałam dosć głęboko, ale później pod folię podkładałam zużyte folie od sianokiszonki, tego było dosć sporo i ostatecznie dużo się zmniejszyła głębokość oczka.
Mam posadzoną tojeść płożąca w oczku, ale tak ogólnie to te wodne roślinki to jakos niezbyt chętnie mi sie rozrastają. W sumie posadziłam je chyba w sierpniu, zatem czego oczekiwać. może w przyszłym sezonie będzie bardziej co podziwiać.

Agness, tawułkę przycinam góra trzy razy w roku. Lubię mieć wszystko uporządkowane, a takie równe przyrosty bardzo mi odpowiadają. Ponadto ten kolor też jest fajny. No i Dzięki temu trzyma kształt.
Żałuję tylko, że moje sadzoneczki tawułki tegoroczne wzięły w łeb, wszystko przez suszę, no ale niestety nie daje rady podlewać całego ogrodu, a jak zapomnę raz i drugi to kolejny raz czasem jest już za późno...

Dobra to jeszcze jakieś foteczki i lecę do Was :0)

Różanecznik, kupiłam na wyprzedaży za 19 zł, wysoki ok.50 cm
Obrazek

Rozchodnik okazały biały
Obrazek

A tu trzeba się wpatrzyć, ale jest tam rozchodnik okazały ciemno bordowy, tylko bardzo nieśmiało rosnie
Obrazek
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Wspaniałe zakupy poczyniłaś :lol:
hmmm szkoda tylko że niektórzy sprzedawcy tak oszukują ale kwiatki masz przepiękne ....a te oczko jak wspaniale zrobiłaś i wokół te kamyczki świetna sprawa :wit
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Mariolu świetny ten biały rozchodnik, pierwszy raz takiego widzę :D Czy mogłabyś pokazać cały krzaczek, ciekawa jestem barwy listeczków :D
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Mariolu, że też Wam się udaje ciągle coś kupić na wyprzedaży, ja nigdy nie mam szczęścia trafić na wyprzedaż. Niech Ci pięknie kwitnie w przyszłym roku.
Mariolu do poprzedniego posta dołożyłam jeszcze jedno zdjęcie angielki, w pełnym rozkwicie. Jeżeli chcesz obejrzeć to zapraszam. A róża naprawdę jest ładna.
Zosia.

P.S. Muszę jeszcze dopisać; zdjęcie córci wspaniałe, ona Cie za nie ozłoci jak dorośnie ;:63
Nie wiem jak, ale proszę cię o nasiona słoneczniczka szorstkiego o tych pstrych liściach, będę bezgranicznie wdzięczna.
Przy takiej głębokości oczka można już posadzić lilię wodną, ale rybki raczej nie wchodzą w grę.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beato, to prawda to oszukiwanie wkurza mnie niesamowicie. Dlatego kiedyś postanowiłam, ze będę odkupywać tylko roślinki od innych forumowiczów, tyle, że jak naoglądam się w necie różności to potem chcę to mieć, a jak widzę na aukcji, z miejsca kupuję... Jak zakwita to wtedy ;:223 no ale zawsze jest nadzieja...

Aga, przy nastepnej sesji obfocę białego rozchodnika w całej okazałości :)

Zosiu rh kupiłam w czerwcu. Ciekawe tylko czy będzie taki jak na zdjęciu czy inny, choć to mój pierwszy rh, zatem w zasadzie wszystko jedno jak, byle tylko pokazał swe kwiaty :)
Lilia była posadzona, ale chyba padła zupełnie. A o rybkach nie myślę, choć może i tak by się nie gloniło, kto wie? No ale co z nimi robić zimą? Za płytko żeby przeżyły a w domu też nie ma opcji ich przechowywać...
Zobaczę jak sie sprawa ma z nasionkami, czy też moze jakaś sadzoneczka maleńka by sie znalazła. Słoneczniczek mam pierwszy sezon, zatem jest mały na dzielenie, ale zobaczymy co da się zrobić :D

A tu jeszcze jakieś zaległości...

jeżówka różowa
Obrazek

Chryzantemka jasno różowa
Obrazek

I jasno różowy rozchodnik okazały
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Kontakt:

Post »

:wit
Ale Ty szybko lecisz Z tym wątkiem musiałam nadrobić zaległości . :heja

Chryzantemka urocza rozchodniki również .Widać ,że w ogrodzie nie próżnujesz .

A jakie masz wysokie od dna oczko ?Może wystarczyłoby dobrać kamienie i na dnie przy fioli poukładać jeden na drugim jak murek ? :uszy
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Witak Marioluś :wit Ja też kupowałam na allegro, bo kusiły mnie odmiany i różności, ale potem był problem z roślinkami. Jak nie wymarzły, to nie były takie jakie zamawiałam :? Teraz mamy forum i tu można obejrzeć dokładnie jakie roślinki sprzedają nasi forumowicze. Widziałaś u mnie jakie cebule lilii dostałam od Nitka 55 .....szok, zamawiałam 6 a dostałam 12 i masę malutkich cebulek na rozmnożenie.
Maria 5 przysłała mi żurawki, dorodne, zdrowe i gratisik był. Jak tu nie być zadowolonym z takiego kupna :heja A Baopielka przysłała mi chryzantemę w kopercie bez żadnej opłaty :heja siedzi już w ziemi i sobie rośnie. Ja polecam takie zakupy ;:138 .
Pozdrawiam już jesiennie Bogumiłka.
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Tez kupuję u naszych ogrodniczek lub się wymieniam , przynajmniej wiem że na pewno dostanę to co zamawiam .. Na wiosnę kupiłam róże i tylko 1 na 6 okazała się taka jaką zamówiłam ,, teraz czekam na potwierdzenie z forum . będę wreszcie miała takie róże na które już poluję dłuższy czas ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jatra, ja pędzę??? Zaledwie 33 strony za dwa lata to nic. Niektórzy tyle "narąbia" w miesiac albo i krócej. Pomysł z kamieniami w oczku może i niezły, tylko skad wziać te kamienie. Co było wkomponowane w murek wokół skalniaka, albo obok oczka właśnie. W polu nazbierałam tylko drobiazgi...

Bogusiu, Maniusika- tak mi się zdaje, że zakupki forumkowe to jednak sa najpewniejsze...

Rozchodnik okazały
Obrazek

Obrazek

miechunka rozłazi się niemiłosiernie we wszystkie strony, zatem znaczna częśc została usunięta...
Obrazek

Aksamitka waskolistna
Obrazek

Astry- sliczny intensywny róż
Obrazek
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapomniałam dodać... BYłam dziś nastawiona na pracę ogródkową.
Wykopałam tylko 3 taczki chwatów. To nie znaczy, że przepieliłam pół ogródka, bo to tylko znikoma jego część. Wszystko bardzo zarosło. Trawa (mozga?) tak się rozszalała, ze musiałam na nią ruszyć z widłami. Ziemia pod nią wysuszona na wiór, myślałam że widły połamię, w końcu wyszarpałam jakieś 3/4 ( około 2 mkwadratowych)z całości, na więcej siły nie miałam. Wiem, ze to trochę daremna praca, bo i tak na wiosne odbije z rozłogów. Juz raz wyrywałam ją w sumie to dwa lata temu, jeszcze w ciaży z Mileną. A ona odbiła ze zdwojoną siłą...
Mam tez rozłożyć agrotkanię między szmaragdami w żywopłocie, ale to chyba w grudniu, normalnie teraz nie dam rady.
Robotę musiałam skończyć, bo ciągłe "MAMAAAAAAAAAAAA" doprowadzało mnie do szaleństwa. No nie da rady z tymi dziećmi nic zrobić normalnie :roll:

Astry
Obrazek
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Też mam tą trawę która ma korzenie mocniejsze od sznurka ,, nawet maczanie w płynie do wypalania trawy mało na nią działa ,,.. Ja już pięć lat ja tępię i wyłazi tam gdzie najmniej się jej spodziewam , ostatnio w hortensji .. ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak sobie myślę czy pojechanie na nią z randapem załatwiłoby sprawę? Tak to jest człowiek na początku szybko chce mieć efekt, sadzi co popadnie a później tępi jak chwasty...

Rudbekia
Obrazek

Kocimiętka- kolejna wszedobylska bylina. Opanowała skalniak i wszystko wokół w 80%
Obrazek

Cleome ciernista- ta rosnie wszędzie tam gdziebym nie chciała, ale posadzona tam gdzie bym chętnie ją widziała- usycha. I jak sie z taką dogadać???
Obrazek

I różyczka :)
Obrazek
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ładna dzis pogoda :)
A zdjęcia jeszcze sprzed tygodnia :)

Astry jesienne
Obrazek

Nasturcja
Obrazek

A tu rzut okiem na mój żywopłot.
Pierwszy od lewej żywopłot z ligustra, tuż obok tuje szmaragd. Wszystko w duzym chwaćsielisku :|
Obrazek

I kępa chryzantem jasno różowych powoli zbierajacych sie do kwitnienia
Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”