Nowy ogród Jacka cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Agness :!: Cieszę się, że moje rośliny Ci się podobają :) Biały floks szydlasty ma rzeczywiście bardzo czysty odcień bieli i gdy jest do dużo wygląda jak świeży śnieg :) Hiacynciki już w pełni się rozwinęły ale nie nadążam z wklejaniem zdjęć. No i kolejny przetacznik - ząbkowany obsypany jest kwiatami. Teraz po deszczu to prawdziwa eksplozja kwitnienia nawet w moim raczkującym dopiero ogródku.

Piterku, cieszę się, że zaglądasz do mnie :) Marzanka to roślinka niewybredna, łatwa w uprawie i w zasadzie rośnie na każdym stanowisku więc nie ma co się rozpisywać :) U mnie rośnie i w słońcu na skalniaku, i w półcieniu. Wszędzie jest ładna (i ekspansywna). Jest ziołem. Suszę ją i robię poduszeczki przeciwko molom, które odstrasza (tak jak lawenda) więc warto ją mieć.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Naprawdę cudny ten bodziszek., i kwiaty i liście dekoracyjne. Warty poszukiwań.
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bodziszek rzeczywiście ciekawy! A moje horminum jeszcze się nie kwapi do kwitnienia, ciekawy czy w ogóle mnie uraczy kwiatami :roll: :)
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Cześć Jacku!
Twoje horminum wzbudza u mnie nowe chciejstwo, będę się interesować tą rośliną !
Czy jest rośliną śródziemnomorską ?
Troszkę kwiatki przypominają te szałwii, kocimiętki, czy agastache.
Pozdrawiam.
Edit. Rudbekia i bodziszek też są fajowe.

:D :oops: :P
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo-Tu.ja, właśnie polowałem na tego bodziszka ze względu na piękne liście (kiedyś myślałem, że to żurawka, bo nie widziałem bodziszków o tak misternych liściach) ale i kwiaty mi się podobają.

Piterku, moje horminum ma rok. Może Twoje jeszcze za młode? I co zauważyłem - teraz jak kwitnie, to i liście zrobiły się takie jędrne i trochę błyszczące. Mam nadzieję, że się rozrośnie.

Pelagio, horminum jak nazwa wskazuje pochodzi z Pirenejów. Posadziłem je zgodnie z zaleceniami - ciasno między kamieniami (kaflami) i odwdzięczyła się kwiatkiem faktycznie trochę przypominającym szałwię (ta sama myślę rodzina - wargowe).
Na rudbekiach mnóstwo pąków, bo one uwielbiają słońce, a zeszłoroczne kępy ładnie się rozrosły.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku, aż mi gorąco na samą myśl, że mogłabym mieć błękitną lobelię!
Robiłam zdjęcia tej mojej lobelii, ale pa awarii komputera straciłam masę zdjęć, w tym także jej.
Miała piękny kolor - dlatego ją kupiłam. Ale błękitna ...
Z marzanki będę się bardzo cieszyć, choć strefa bagienna jeszcze nie istnieje :lol: No, ale w końcu powstanie ;) :D
Małe pigwowce będą musiały czekać na Ciebie tam, gdzie rosną, czyli razem, na kompoście :oops:
Naprawdę nie mam ich gdzie wsadzić. Własnie od tygodnia depczę po ogródku w poszukiwaniu miejsca na sadzonki, które mi się przyjęły (róże, iglaczki) i - wszystko zajęte! W końcu róże posadzę po rzodkiewce, na warzywniku :lol: , a reszta - jeszcze myslę :?
Mogłabym je wsadzić do doniczek, ale sądzę, że lepiej jednak zostawić tak jak są.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Iza-Chatte :!: Coś odwrotnie być powinno - lobelia wielka lubi miejsca wilgotne a marzanka suche :) Ile będę miał sadzonek lobelii, to zobaczymy, bo rośnie tylko w starym ogrodzie od ub. roku, ale pamiętam o Tobie. A może będę u znajomej, której sie ta lobelia rozsiewa jak głupia :)
Jeśli pigwowca dasz radę przetrzymać, to poproszę. To byłby mój drugi pigwowiec, a jeszcze mi się marzy biały. Liczę, że może odbije badylek od Ciebie.
Zaraz lecę do drewna (przygotowywanie opału na zimę) a potem do ogrodu. Niebo zachmurzone, to dobrze, bo wczoraj posadziłem dość dużą forsycję od znajomego, a czekają jeszcze do posadzenia chabry górskie i hortensja pnąca. Przesadziłem też spore krzaki nachyłka i szczeci.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj, Jacku :) Bodziszek niezwykły :) Mam słabość do tych roślin :lol: W tej chwili kwitną u mnie G. phaeum "Variegata", G. cinereum "Splendens" i G. macrorhizum "Variegatum". Są to jednak malutkie sadzonki, ale postaram się zrobić zdjęcia.
Miłego dnia :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Moniko :!: Ja też mam słabość do bodziszków, odkąd odkryłem ich różnorodnośc, a to całkiem niedawno. Widzę, że masz bardzo ciekawe bodziszki. Nie znam ich. U mnie kwitną teraz geranium macrorrhizum, phaeum 'Samobor' i renardii, ale wkrótce zakwitną kolejne. Nie zakwitnie g. eriostemon, bo malutki, no i tegoroczne maleństwa - dalmaticum, robertianum i nodosum.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obiecałem "afrykanki" - piękne nieznajome, bo bez nazw i liczę na Waszą pomoc :) :
Obrazek
Obrazek
to chyba jakiś ślaz i zabrały się za niego mszyce (może afrykańskie :?: )
Obrazek
to przypomina wilczomlecz ale ne przypominam sobie mlecznego soku
Obrazek
a to z kolei wygląda jak chaber ( :?: )
Obrazek
i w końcu mam jaiegoś pewniaka - delosperma Coopera
Obrazek
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Jacek P.... pisze: na ten kwiatek czekałem od jakiegoś czasu - horminum pirenejskie KWITNIE :!:
Obrazek
Obrazek
Jacku, czy to jakiś rarytas ?
Ja niedawno trzymałam go w ręku, ale odstawiłam...
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Piękne te Twoje roślinki masz sporo roślin których w ogóle nie znam . W ten sposób się uzupełniamy w każdym ogrodzie znajdują się roślinki ciekawe których do tej pory nie znałam
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

c.d.
najładniej kwitnąca "afrykanka" (przypomina trochę żmijowca)
Obrazek
a to prawdopodobnie jakiś zatrwian
Obrazek
Obrazek

i jeszcze jest jakiś rozchodnik, ale ten już na skalniaku i zapomniałem go obfocić.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Cześć Jacku !
Zabójcze te afrykańskie rośliny !
Niestety się na nich nie znam !
Ale ślaz, chaber i zatrwian - znajome (może zawleczone z Europy) to są na pewno te.
Ciekawi mnie zwłaszcza to coś a' la wilczomlecz.
Pozdrowienia.

:shock: :D :P
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Gabrysiu chyba po raz pierwszy u mnie :?: Bardzo mi miło :) Horminum nie spotykam w sklepach więc chyba rzadkie. Tym bardziej się cieszę, że zakwitło. No i na drugi raz kup go, bo warto :)

Geniu, bardzo miło, że tak mówisz, ale w porównaniu z Twoją kolekcją, moja to malutka. Ale to prawda - lubię rzadkie rośliny i to niekoniecznie pięknie kwitnące :)

Pelagio, tak, roślinność afrykańska jest piękna i nie doszukiwałbym się przeniesienia jej z Europy. Podobne gatunki rosną na kontynentach sąsiadujących z sobą.
Mnie też ciekawią te badylki i w ogóle, jak te rośliny będą rosły w naszym klimacie. Zamierzam je wysadzić na skalniak.

Kolejne rośliny zaczynają kwitnąć ale ja nie nadążam z robieniem zdjęć. Dziś i wczoraj zakwitły: czosnek kazachski, pięciornik złoty, miecznica wąskolistna, pierwsza fuksja. Wyszły z ziemi mieczyki, canny. Jest super :!:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”