Fasolka szparagowa cz.1
Re: Fasolka szparagowa
A co miało by dać pryskanie na liście na chorobę, która dotyczy korzenia?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ładna już fasolka , ja nie pryskaklam posialam w różnych terminach pierwsza już mi kwitnie
- BassBecia
- 100p
- Od: 15 maja 2012, o 19:26
Halinko nie wiem jak u Ciebie, ale ja kilka dni temu odkryłam dlaczego moja fasolka (i zapewne cała reszta ogródka warzywnego) nie ma racji bytu - DRUTOWCEhalinka1833 pisze:może wiecie jaka jest przyczyna braku nasion fasoli w ziemi,posialam 2 tyg,temu 2 opakowania namoczonej fasoli i wczoraj sprawdzając stan nie znalazłam w ziemi ani jednej sztuki

Z pasją wgryzają się we wszystko co nie jest zielskiem. Po mojej fasoli zostało wspomnienie nim dobrze zdążyła wyleźć z ziemi

"Nigdy nie będzie szczęśliwy ten, kogo dręczy myśl, że ktoś inny jest od niego szczęśliwszy"-- SENEKA --
Gdzie diabeł mówi "dobranoc"
Gdzie diabeł mówi "dobranoc"
- asza
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 kwie 2011, o 20:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękna jest, moje nie które krzaki tez leżą ja już swoją rwałam w piątek. A jaką masz odmianę?gwint07 pisze:MojaJuż niedługo będę rwał pierwsze strąki
W tym roku wyjątkowo duże krzaczki, aż niektóre się już położyły![]()
http://imageshack.us/photo/my-images/16 ... 84224.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/17 ... 84245.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/38 ... 84445.jpg/
Tylko nie pokoi mnie korzeń. Pryskałem na choroby grzybowe aż 4 razy tak solidnie i nic...
http://imageshack.us/photo/my-images/62 ... 84720.jpg/
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

To fasolka Tampa, ni pies, ni wydra, nie karłowa ale i nie tyczna. Podobno bardzo smaczna, za parę dni pierwszy zbiór.
Pozdrawiam! Gienia.
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Czy prowadzacie Tampę przy palikach/sznurkach?gienia1230 pisze: To fasolka Tampa, ni pies, ni wydra, nie karłowa ale i nie tyczna. Podobno bardzo smaczna, za parę dni pierwszy zbiór.
Tampa jest też nazwą miasta w Florydzie, gdzie jest b. gorąco. Jedna moja koleżanka, która pracowała czasowo w Danii, mieszkała na stałe w Tampie.
pozdrawiam, Gunnar
-
Nie mam do niej palików, otoczyłam ją drucianymi kratkami, sznurkami, kijkami bo zwyczajnie się kładzie, przykryła mi paprykę, musiałam cos z tym zrobić.
Pozdrawiam! Gienia.
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Geniu! Niestety nie pamietam jakie mam odmiany (ze trzy różne), ale wszystkie tak powariowały jak Twoja i wczoraj na szybko musiałam je choć odrobine podpierać.
Czy to normalne, żeby fasolka karłowata miała metr długości?

Czy to normalne, żeby fasolka karłowata miała metr długości?

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
A moją fasolkę coś zżarło - i chyba wiem co - kuropatwy mi ciągle grasują na działce... Miałam wysiane z dwa opakowania, a wyrosło max. 10 roślinek
Jutro jadę dosadzić - albo może sobie rozsadę przygotuję w domu - wtedy już nie ruszą...

Jutro jadę dosadzić - albo może sobie rozsadę przygotuję w domu - wtedy już nie ruszą...
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
-
Renzal oto odpowiedź, mamy odmiany biczykowateforumowicz pisze:Zapewne Twoja jest odmianą biczykową . Podobnie jak dość szeroko uprawiany u nas Piekny Jaś karłowyMorfologia
Łodyga
Słabo rozgałęziona, w dolnej części zdrewniała, osiąga wysokość 25 ? 60 cm u odmian karłowych, 60 ? 120 cm u odmian biczykowych o łodydze płożącej, 2 ? 3 m u odmian tycznych, które owijają się wokół podpór.

Pozdrawiam! Gienia.
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Tak czytałam, to wczesniej i dlatego weszłam na poletko sprawdzić, ale siałam te same odmiany w zeszłym roku i były inne
Posiałam je tak jak zwykle (czytaj: za gęsto) i teraz nie mam miejsca nawet, żeby jakieś podpory wstawić. 

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
)Nadzieja umiera ostatnia...

Jaką odmianę mogę posiać jeszcze o tej porze roku? Miejsca mam dużo, gleba dobra, nasłonecznienie duże, podlewać będę w razie potrzeby. Niech ktoś poradzi.
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
Większość karłowych spokojnie możesz siać - średnio okres zbioru przypada na 65-80 dni od wysiewu.
Polecam Majorkę - karłowa zielona - w zeszłym roku kompletnie zapomniałam jej zebrać i mimo, że już była przerośnieta i tak nie zrobiła się łykowata - super!
Polecam Majorkę - karłowa zielona - w zeszłym roku kompletnie zapomniałam jej zebrać i mimo, że już była przerośnieta i tak nie zrobiła się łykowata - super!

Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Do połowy lipca siałam żółtą Saxę i zieloną Bonę.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."