Zieleń to życie-zielono mi - evluk

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewciu piękna ta Twoja historia rodzinna. Masz szczęście żyć na dziadkowej ziemi. A moje pradziadkowe hektary
rozdrapał komunizm i musiałam puścić korzenie do obcej a nie ojcowskiej ziemi. Ale to już jest tak w życiu.
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wiesiu, najwyższy czas je odzyskać.... :)
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

już nie mogę doczekać się jutra :)
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
maria5
1000p
1000p
Od: 18 wrz 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewuś ślicznie opisałaś historię swej posiadłości , dziadkowie by byli dumni z takiej wnuczki , piękny masz ogród ;:91
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Evluk-nostalgicznie i pięknie się zrobiło.Czekamy na zdjęcia.Ja mam drewniany okuty kufer z którym mój dziadek jeździł na studia do Kijowa, jakoś był dobry i do spakowania czegoś w II wojnę.
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Piękna historia o pięknym miejscu.....

Doczytałam ,że zamieniłaś się w chorowitka jak ja.....życzę w takim razie duuuuuuużo zdrowia :) :) :)
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Przyłącza się do Was kolejny chorowitek ;)
A historia bardzo urzekająca :)
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam.....wszystkich wieczorową porą :)
Grypa osłabła, ale niestety jeszcze nieźle się trzyma :)
No to wklejamy następne zdjęcia :wink:

Kilka ujęć z części ozdobnej działki jeszcze:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak, nie wiem czy chwast to taki oryginalny, czy jednak roślina ozdobna......Pierwszy raz wyrosło "to" u mnie,może ktoś zna nazwę tych delikatnych dzwoneczków :roll:

Obrazek

Czwarte zdjęcie od góry przedstawia: Tojad ( moja babcia mówiła na to pantofelki lub buciki :) )
Poza tym konwalia, trzmielina, tawuły, bzy-lilaki, powojniki : Botaniczny i odmianowy, azalia a wszystko to na tle soczystej zieleni iglaków.....

cdn
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

i następne :

Obrazek

Obrazek

W zeszłym roku wysiałam partię nasion: Naparstnicy i malw na małym poletku (dawniej był to skład obornika), część roślin wysadziłam do ogrodu a część zostawiłam i proszę jaka różnica, od razu widać jak wielka jest siła naturalnego nawozu :lol:

Obrazek

Obrazek

Jest tu też moja stara wierzba weteranka: 17-letnia, mocno ją przycięłam w tym roku, w celach odmłodzenia, pięknie się opuszcza.......

Teraz trochę części działki użytkowej:
Jagoda kamczacka też weteranka, bo skończyła 14 lat

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Najstarszy orzech włoski na mojej działce, ma wyjątkowo miękkie łupiny i duży smaczny orzeszek, orzech sadził mój dziadek- drzewo ma około 35 lat

Obrazek
Awatar użytkownika
tomko34
1000p
1000p
Od: 31 mar 2009, o 21:07

Post »

Witam,ładnie wszędzie no i masz pszczoły ,pozytyw ,ponoć z roku na rok ich coraz mniej,mój dziadek miał kiedyś dużą pasiekę ale już go nie ma ,no i nikt po nim nie odziedziczył smykałki do zapuszczania sobie żądełka.posdrawiam
x-d-a

Post »

Ewuś, wspaniała historia rodzinna; pięknie jest być kolejnym pokoleniem gospodarującym na ojcowiznie...
Gdy czytałam Twoją opowieść przypomniał mi się program Maja w ogrodzie, w którym pokazano imponujący 70 letni ogród rodziny Komorowskich...
Co do zdjęć to nie będę oryginalna - śliczne :!:
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

i część trzecia ostatnia dzisiejszego wieczoru:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na drugim zdjęciu po glicynii " wystąpiła" jabłoń odmiana Malinowa Oberlandzka, dziś takie odmiany znów wracają do łask- jabłoń ma : 30 lat- sadzona ręką mojego dziadka, owocuje przemiennie, czyli co dwa lata- jest przepyszna....

I na koniec ponad 100 letni dziadek do orzechów w formie psa, przywieziony z Ameryki przez moich pradziadków: do pyszczka wkłada się orzech a ogonem: Trach...

Dziadek mimo swego zaawansowanego wieku w dalszym ciągu jest sprawny i często z niego korzystamy :)

Obrazek

Obrazek

Czyż nie jest obłędny ? :lol:
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

hahaha to Ci dopiero dziadek do orzechów :)
A pszczółek zazdroszczę :) bo faktycznie ich mniej... i jeszcze tak gorąco... ja się obawiam o owocki bo w ogóle pszczółek nie widzę u siebie :? :cry:
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witajcie, z pszczołami faktycznie coś jest nie tak: jeśli chodzi o obecny sezon pszczelarski u mnie nie najgorzej- przezimowała mi 90% pni- ruch całkiem niezły, w tym tygodniu będzie przegląd to postaram się zrobić parę ujęć z pszczołami na plastrach, abyście mogli zobaczyć jakie są niesamowite i piękne :roll:
Dalu- jeśli chodzi o moją obecną działkę- to jakby to powiedzieć gospodaruję na "dziadowiźnie", bo od dziadków- po kądzieli czyli od rodziców mojej mamy ją dostałam..... :)
U nas krąży takie określenie: jeśli ktoś tu się urodził i mieszka to jest pniok, jeśli do nas przyżeni się to jest ptok, a ze związku ( chodź to trochę nierealnie brzmi :lol: :lol: ) ptoka z pniokiem dziecko takie nazywają krzok.:lol: :lol:

Tu przypomina mi się pewna anegdotka:

Do Państwa Nowak przyjechała w odwiedziny rodzina wujek z ciocią, mały synek Jaś został pouczony przez tatę, że w odwiedziny przyjechało wujostwo, bo tak powszechnie się mówi o tych krewnych w skrócie.... Następny razem przyjechała w odwiedziny do Jasia babcia z dziadkiem, a Jasio od progu woła: tato, tato chodź szybko, bo przyjechało do nas dziadostwo... :)
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55

Post »

Ewo przeglądałam Twój wątek od trzech dni , chciałam Ci tyle napisać ,ale kiedy doszłam do strony gdzie piszesz swoja historię , to tak naprawdę zabrakło mi słów,do tego te pszczólki itp.Mogę tylko powiedzieć .PIEKNIE!!!
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”