Także nie miałam w planach siać seler lub por ale jak się znalazłam na forum to tak jakoś samo wyszło. Wszyscy tacy życzliwi i tyle dobrych rad, że jakoś nie ma już strachu że coś się nie uda! Mój por i seler już też wykiełkował
Uprawa porów cz.1
-
PKasia
- 200p

- Od: 7 lut 2011, o 18:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Por i Seler
Witam!
Także nie miałam w planach siać seler lub por ale jak się znalazłam na forum to tak jakoś samo wyszło. Wszyscy tacy życzliwi i tyle dobrych rad, że jakoś nie ma już strachu że coś się nie uda! Mój por i seler już też wykiełkował
zobaczymy jak dalej dam sobie radę, na razie to jestem sama zaskoczona że to się stało. 
- bonia244
- 1000p

- Od: 19 lis 2010, o 08:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Od kiedy jestem razem z Wami na wspaniałym forum
niczemu nie potrafię się oprzeć tak zachęcacie swoimi osiągnięciami
że i ja próbuję ale co wyjdzie sama nie wiem 
- hafciarz
- 200p

- Od: 20 lut 2007, o 09:59
Selera można już siać a, z porem to jeszcze trzeba się wstrzymać do połowy marca.
- KasiaPuk
- 200p

- Od: 17 sty 2011, o 21:25
Por mi wykiełkował w kuwecie na parapecie, siany 9.02 
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lut 2009, o 15:00
A moje pory siane 8 lutego mają już po 3-4 cm
Może coś w tym roku się uda z nimi, bo jakoś do pomidorów i ostrej papryki mam dobrą rękę a por i seler mają ze mną pieskie życie.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
-
Zenon
- 200p

- Od: 24 maja 2009, o 23:57
hafciarz pisze:Selera można już siać a, z porem to jeszcze trzeba się wstrzymać do połowy marca.
Ja wprawdzie czekam z siewem do marca. Ale skoro tak napisałeś to uzasadnij dlaczego należy się wstrzymać. Bo niektórzy i tak sieją.
Pamiętajcie o ogrodach...
- hafciarz
- 200p

- Od: 20 lut 2007, o 09:59
Już uzasadniam
- Seler kiełkuje około 3 a nawet 4 tygodnie a porowi wystarczy 7 dni .
-Selera należy pikować a pora tylko rzadko zasiać. Roślina po przepikowaniu znowu traci kilka dni na zregenerowanie się .
Uważam ze różnica w siewie powinna wynosić około 3-4 tygodnie.
Większość z nas uprawia rozsady na parapetach i trzeba włożyć w to dużo pracy aby roślinki się nie wybujały. Kilka lat temu uprawiałem rozsadę tych roślin na sprzedaż i nigdy nie zapomnę jak przez tydzień pikowałem selera. Kiedyś były z tego spore pieniążki seler 0,20 zł/ szt por 0,10 zł/szt tak sprzedawałem na rynku.
Pozdrawiam
-Selera należy pikować a pora tylko rzadko zasiać. Roślina po przepikowaniu znowu traci kilka dni na zregenerowanie się .
Uważam ze różnica w siewie powinna wynosić około 3-4 tygodnie.
Większość z nas uprawia rozsady na parapetach i trzeba włożyć w to dużo pracy aby roślinki się nie wybujały. Kilka lat temu uprawiałem rozsadę tych roślin na sprzedaż i nigdy nie zapomnę jak przez tydzień pikowałem selera. Kiedyś były z tego spore pieniążki seler 0,20 zł/ szt por 0,10 zł/szt tak sprzedawałem na rynku.
Pozdrawiam
-
johnywawa
- 200p

- Od: 23 sty 2011, o 17:00
U mnie seler wykielkowal po niecalym tygodniu, a por po ok. 3 dniach.hafciarz pisze:Już uzasadniam
- justyna_gl

- Od: 10 lut 2011, o 09:38
Już nie mogę się doczekać kiedy mój wzejdzie.
- bonia244
- 1000p

- Od: 19 lis 2010, o 08:18
- Kontakt:
Ja tez czekam niecierpliwie
zobaczymy (tylko żeby jeszcze się udało dochować taką sadzoneczkę do wysadzeń w ogródku to już będzie super
a potem nich już rośnie
)
- Comcia

- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Dzisiaj wysiałam po raz pierwszy seler.
Muszę powiedzieć że zaskoczył mnie bardzo miły zapach nasion :P
Teraz czekam cierpliwie aż coś wzejdzie a potem będę się martwiła jak zadbać o selerki, choć jestem mądrzejsza dzięki temu wątkowi.
Muszę powiedzieć że zaskoczył mnie bardzo miły zapach nasion :P
Teraz czekam cierpliwie aż coś wzejdzie a potem będę się martwiła jak zadbać o selerki, choć jestem mądrzejsza dzięki temu wątkowi.
Nie ma na co czekac. Jeżeli chce się sadzić pora do gruntu bez pikowania- to rzeczywiście troche za wcześnie, bo większe rośliny bardziej cierpia przy przesadzaniu . Ale jeśli pora przepikujemy do doniczek i potem wysadzimy z bryłą ziemi nie uszkadzamy korzeni przy przesadzaniu i uzyskamy wcześniejszy zbiór a rośliny do jesieni będą bardziej okazałehafciarz pisze:Selera można już siać a, z porem to jeszcze trzeba się wstrzymać do połowy marca.
- ARABELLA

- Od: 4 mar 2009, o 16:05
forumowicz nie zgodzę się z tobą. Ja zawsze,kiedy sadzę już gotowe flance do ziemi to celowo skracam trochę korzonki i dodatkowo obcinam wierzchołki. Robię to już kilkanaście lat,a przedtem robiła to moja babcia i wszystko jest zawsze ok .
Nie trzeba także pora pikować do osobnych doniczek,wystarczy że posiejemy nie tak gęsto.
Nie trzeba także pora pikować do osobnych doniczek,wystarczy że posiejemy nie tak gęsto.
- smonika
- 500p

- Od: 29 gru 2008, o 18:51
W zeszłym roku też nie pikowałam. Jak już pisałam wcześniej, posianego pora (nie za gęsto) zadołowałam w tunelu w marcu.
W kwietniu już sadziłam do gruntu bez bryły, gołe korzenie. Wyrosły piękne i mam je na działce do dzisiaj.
Odmiana była Carentan.
Arabelko o przycinaniu rozsady pora wiedziałam, ale o skracaniu korzonków przy sadzeniu nie. Napisz, proszę ile skracasz?
W kwietniu już sadziłam do gruntu bez bryły, gołe korzenie. Wyrosły piękne i mam je na działce do dzisiaj.
Odmiana była Carentan.
Arabelko o przycinaniu rozsady pora wiedziałam, ale o skracaniu korzonków przy sadzeniu nie. Napisz, proszę ile skracasz?
Pozdrawiam, Monika