Choroby róż Cz.1
- Deirde
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Choroby róż
Muszę poszukać co to za gąsienica, na pewno nie jest to nimułka.
Proponowałabym użyć decis.
Proponowałabym użyć decis.
- Mandragora
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gosiu - a może by tak mydłem potasowym spróbować? Zaraz za różanką jeż ma gniazdo w tujach, pod tarasem salamandry, wolałabym uniknąć chemii... 

- Deirde
Niestety - nie wiem czy mydło potasowe coś da na gąsienice, zawsze można spróbować ręcznie pozbierać.
- Barbaara
- 50p
- Od: 14 wrz 2012, o 19:07
Sahara, o której pisałam w tym wątku narobiła mi strachu, ale teraz rekompensuje się w sposób, w jaki tylko róże potrafiąDeirde pisze:Barbara - cieszę się że sytuacja została wyjaśniona.

Ślady po pechowym oprysku widać tylko z bardzo bliska.

Nie szuka złotego środka,
ona go zawsze ma - stokrotka
ona go zawsze ma - stokrotka

- Deirde
Barbara - dziękuje za wiadomość.
Witam, Przypuszczam że moja miniaturowa została czymś zaatakowana. Na liściach pojawił się biały nalot, różą także ostatnio marnie kwitnie. Prosiłbym o pomoc na podstawie zdjęcia poniżej. Czyżby to jakiś grzyb? mączniak? Co mogę zrobić żeby ją uratować? Czy jak kupię nową i postawię na tym samym oknie to zarazi mi zdrową?

- camellia
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To choroba grzybowa - mączniak prawdziwy. Porażone pędy wytnij, różę opryskaj np. Topsinem. Przyczyną jest słaby przepływ powietrza. Najlepiej, jeśli masz ogród - posadź ją do ziemi. Jeśli masz balkon, wystaw ją. Róża to nie jest kwiat domowy, w pomieszczeniu będzie chorować.
Tak na marginesie, róże miniaturowe z marketów nie są dość żywotne. Miałam kiedyś dwie sztuki, rosły w ogrodzie, utrzymały sie tam dwa lata. Ładnie wygląda i dobrze się sprzedaje.
Tak na marginesie, róże miniaturowe z marketów nie są dość żywotne. Miałam kiedyś dwie sztuki, rosły w ogrodzie, utrzymały sie tam dwa lata. Ładnie wygląda i dobrze się sprzedaje.
Dziękuje za informacje.
Czytałem o tym aby wysadzić różę ale nie mam takiej możliwości. Nie wiem czy opłacalne jest kupowanie środka na tego grzyba bo i tak w domu muszę róże trzymać a nowa z hipermarketu to koszt kilku zł (od 8zł.)
Czy jeśli kupię nową róże i będzie na tym samym oknie co ta którą mam teraz i będę ją próbować ratował to może się ten grzyb rozprzestrzenić na tą nową?
Czytałem o tym aby wysadzić różę ale nie mam takiej możliwości. Nie wiem czy opłacalne jest kupowanie środka na tego grzyba bo i tak w domu muszę róże trzymać a nowa z hipermarketu to koszt kilku zł (od 8zł.)
Czy jeśli kupię nową róże i będzie na tym samym oknie co ta którą mam teraz i będę ją próbować ratował to może się ten grzyb rozprzestrzenić na tą nową?
- camellia
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Myślę, że i bez tej, już chorej, następna w tych warunkach też złapie mączniaka. Kiedyś ja również przez to przechodziłam. Jedyne wyjście - traktuj róże w donicy jak bukiety o dłuższej trwałości.
a może to przez to że spryskiwałem róże (liście) prawie codziennie wodą i może to było przyczyną tego grzyba? Robiłem tak bo wyczytałem aby ta robić na jakimś forum
- Deirde
To jest całkiem możliwe - róże nie lubią mieć wilgotnych liści dlatego łapią plamistość - zresztą po obfitych deszczach zawsze róże pryska się. Też ważne jest by zapewnić różom odpowiedni przewiew - by szybko im liście przesychały.
- Mandragora

- Deirde
Jeśli skaczą to skoczek - jak najszybciej opryskaj róże.
- Mandragora
Gosiu, nie zauważyłam, raczej tylko chodzą (biegają). Larwę skoczka miała kilka postów wyżej moja Mama, ona była dość duża, z takiej dużej larwy byłyby takie malusie przecineczki? 

- Deirde
Proszę zrób zdjęcie i je dodaj - przecinki to mi tylko skoczki przychodzą do głowy - one też potrafią być małe zanim dorosną.