Wino z winogron
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Wino z winogron
Ten sezon nie był dobry dla winorośli a co za tym idzie, dla wina. Opóźnienie sezonu o 2-3 tygodnie i dość wczesne wrześniowe ochłodzenie spowodowało to, że owoce nie zgromadziły odpowiedniej ilości cukru a poziom kwasów jest ponad normę. Aby zrobić sensowne wino gronowe należy częściowo odkwasić moszcz albo zdecydować się na dodatek wody bo szaptalizacja i tak jest nieunikniona.
Re: Wino z winogron
Z labrusek też kiedyś robiłem. Teściu robił winko na dzikusach a ja na szlachetnych z dodatkiem wody i cukru oczywiście. Dzieła sztuki to się z tego nie osiągnie w taki czy inny sposób. Kupażowanie czy dodawanie na etapie produkcji innych dodatków też niewiele zmienia.
Znacznie lepsze wychodziły mi wina z kupnych rodzynek. Tyle , że trzeba je kilka razy płukać pod gorącą wodą celem usunięcia tłuszczu do konserwacji.
Znacznie lepiej tak jak napisałeś zrobić sok albo zjeść jeśli ktoś lubi.