Wino z winogron

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wino z winogron

Post »

Ten sezon nie był dobry dla winorośli a co za tym idzie, dla wina. Opóźnienie sezonu o 2-3 tygodnie i dość wczesne wrześniowe ochłodzenie spowodowało to, że owoce nie zgromadziły odpowiedniej ilości cukru a poziom kwasów jest ponad normę. Aby zrobić sensowne wino gronowe należy częściowo odkwasić moszcz albo zdecydować się na dodatek wody bo szaptalizacja i tak jest nieunikniona.
karion
500p
500p
Od: 5 maja 2022, o 02:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wino z winogron

Post »

Wroniarz pisze: 24 paź 2021, o 18:26
Owoce labrusek o ciemnych owocach nadają się do produkcji prozdrowotnych soków przecierowych i smacznych dżemów.
Z labrusek też kiedyś robiłem. Teściu robił winko na dzikusach a ja na szlachetnych z dodatkiem wody i cukru oczywiście. Dzieła sztuki to się z tego nie osiągnie w taki czy inny sposób. Kupażowanie czy dodawanie na etapie produkcji innych dodatków też niewiele zmienia.
Znacznie lepsze wychodziły mi wina z kupnych rodzynek. Tyle , że trzeba je kilka razy płukać pod gorącą wodą celem usunięcia tłuszczu do konserwacji.
Znacznie lepiej tak jak napisałeś zrobić sok albo zjeść jeśli ktoś lubi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”