U Agnieszki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
saaga
500p
500p
Od: 8 sie 2008, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja z wielkim utęsknieniem czekam na zapowiadane 20 stopni i słońce w weekend. Już nawet zaplanowałam prace na piątek, niestety tylko po południu, i całą sobotę :lol:
Pozdrówka - Aga
Mój ogród
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie ma zdjęć więc może lepiej po poradę do wróżki!? To może być problem podłoża ale niekoniecznie choroba pochodzenia grzybowego. Może być niewłaściwe pH i jest wtedy problem przyswajania niektórych składników pokarmowych. W zeszłym roku ten problem spotkał mojego teścia. Krótko po przepikowaniu w pomidory jakby piorun strzelił. Pożółkły, przestały rosnąć, choć chyba nie podsychały dolne liście. Podłoże kupił w dużym worku, w sklepie. Po 2 tygodniach posłuchał i przesadził je do nowego podłoża. Pomogło choć wyglądały nieciekawie.

Co do wystawiania na balkon w nocy to nie polecam. Poniżej 10-12 stopni C pomidory przestają np. pobierać fosfor z podłoża. Dość szybko staje się to widoczne bo liście fioletowieją od spodu. Można je wtedy ratować właśnie poprzez dokarmianie dolistne bo korzeniami fosforu nie pobiorą.
saaga
500p
500p

Post »

Przemek, foty będą jutro, pomidory są u mamy, bo u mnie kot wszystkie sadzonki obgryza. Gazanii też pół mi zjadł, łajdak jeden.
Pozdrówka - Aga
Mój ogród
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Aga-bo kocina tęskni za wiosenną zieleniną, kup mu szczypiorek i sałatę w zieleniaku :wink: albo posadź perz w donicy-koty uwielbiają-potrzebują do regulacji pracy jelit, sobie polepszają przemianę materii :wink:
saaga
500p
500p

Post »

Judyta, wiem, wiem, ale on, tego, co dla niego posadzone (kocia trawka, sałata) to nie rusza. Bardziej smakuje mu to, co zabronione. Wie, bestia, że źle robi, ale tak ma i już. Kiedyś mi objadł wszystkie kwiaty z azalii, a podobno ona jest trująca :wink: Namiętnie też obgryza trzykrotki i zielistkę. Na szczęście nie smakują mu moje ukochane koleusy :lol:
Pozdrówka - Aga
Mój ogród
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Za te gazanie co miały być dla mnie już ja tego Twojego kiciusia petardą w kiełbasie poczęstuję. Sierściuch jeden niedowitaminizowany! Kropelki walerianowe mu na uspokojenie albo na przeszkolenie do Judyty! Ale może ja niepotrzebnie się denerwuję bo coś czuję, że on tylko Twoje gazanie wrąbał a moje ocalały!?
saaga
500p
500p

Post »

Przemek, Ty mnie nie podpuszczaj na walerianę. Tabletki ziołowe z walerianą właśnie muszę chować w najdalszych zakątkach, bo gadzina mi z torebki wyciągał.
Gazanii trochę się uchowało, koło 20 i znalazłam dla nich bezpieczne (na razie) miejsce. Część mam w doniczce zbiorczej, bo mi się na parapetach nie pomieściły w pojedynczych, to mogę i jutro Ci przynieść, chyba 6 czy 7 razem siedzi. Za to koleusów wykiełkowało już koło 30, a ich na szczęście nie lubi.
Pozdrówka - Aga
Mój ogród
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Baaaaardzo dziękuje za wyczerpującą odpowiedź :D .
Czyli jeszcze się pokiszą w domu :D .
A już myślałam że miejsce na kwietniowe wysiewy znajdę :lol: .
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga/Saaga Ty mu mleka daj z raz na tydzień i się odczepi od zieleniny :lol:
A może on się nudzi zwyczajnie i szpondzi..dawaj go na służbę..już ja go zagonię do roboty..powalczy z nornicami...a i perzu ci u mnie dostatek :roll:

Agnieszka 72-a co w kwietniu będziesz siać w doniczkach...to trzeba już gonić do gruntu, ja tam już nie będę pieścić się z nasionkami..fru do gruntu. :;230
saaga
500p
500p

Post »

Judyta, przed nornicą to on by zwiewał na koniec wsi :lol: Mleka nie lubi, co najwyżej czasami jogurcik albo śmietankę, najlepiej jeszcze taką słodką 30%.
Aga też miałam zapytać, co jeszcze planujesz wysiewać w domu do donic, ale Judyta była pierwsza. Chwal sie, może coś ściągnę jeszcze od Ciebie.
Pozdrówka - Aga
Mój ogród
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Judyto nie pamiętam ale jakąś tam partię nasion mam odłożonych :roll: .
O mam-laurentia,bazylia,lawenda :D .
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Judyto nie pamiętam ale jakąś tam partię nasion mam odłożonych :roll: .
O mam-laurentia,bazylia,lawenda :D .
Ale moż faktycznie wysieję do gruntu.
Nie wiedzialam że te wysiewy są tak uciążliwe :evil: .
Kurna ciężko okna na święta umyć :lol: .
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Powiem tylko, że ponoć lawenda wymaga przechładzania-stratyfikacji..u mnie odmówiła współpracy mimo wysiewu gdzieś w zimie :roll:
Bazylia tez odmówiła współpracy..stara była, czy co...??? :roll:
..a laurentii na szczęście nie znam :;230
a umycie okien przed świętami w tej sytuacji oblężenia zasiewowego jest nie lada wyzwaniem :roll: sporty ekstremalne :;230
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Toż mnie pocieszyłaś :? .
Nie wiem,zobaczę już mnie to zmęczyło a i miejsca brak.
saaga
500p
500p

Post »

Aga, ja bazylię sieję od razu do gruntu, czasami jak za gęsto wzejdzie, to przerywam. Z pomidorami pycha, a i nasuszę na zimę.
A co to ta laurentia, bo przyznam, że nie znam takiego cuda?
Okna można umyć i po świętach, a co :wink: mniej stresu będzie :lol:
Pozdrówka - Aga
Mój ogród
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”