Sadzenie, przesadzanie drzew owocowych

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
placid
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 mar 2012, o 07:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sadzenie drzew owocowych

Post »

Jaki polecacie dobry nawóz na przyrost młodych drzewek owocowych ?
Awatar użytkownika
lukas93cs
200p
200p
Od: 29 maja 2009, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja kupiłem drzewa w firmie: drzewa.com.pl/ przesyły ładnie ukorzenione i dobrze zapakowane korzenie w wilgotnych trotach
a kupiłem czereśnie: kordia , burlot
wiśnie :kelleris 16,pandy 103, northy star,
śliwy : bluefre, empress
śliwa japońska santa rosa
Mam nadzieję że teraz też się przyjmą bo dzisiaj sadziłem. ;:3
kamilapro
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 mar 2012, o 20:30

Post »

Witam.

Chcę posadzić kilkanaście drzew owocowych:
-śliwy: półwęgierki i renklodę
-grusze
-czereśnie
-morele
-jabłonie

Nie będzie to kwatera sadownicza w jednym miejscu, w związku z tym będę miała do dyspozycji stanowiska o różnym nasłonecznieniu. W związku z tym mam prośbę o podpowiedzenie, które gatunki potrzebują najwięcej bezpośredniego światła słonecznego, a którym wystarczy np. tylko 2-3 godziny bezpośredniego nasłonecznienia. No i czy ma znaczenie dla czy będzie to światło w godzinach porannych, czy popołudniowych.
Dodam, że mam bardzo żyzną glebę, ale czasem stoi woda (na głębokości metra, sama glina)

Kamila (okolice Wrocławia)
dagmar1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 mar 2012, o 20:02

Post »

Ja bardzo przepraszam, ale zadam głupie pytanie:czy faworytka z konferencją oraz rubinola i celeste zapylają się wzajemnie? Nie wiem jakie drzewa rozną u sąsiadów (są dość daleko), będę miała w pobliżu jeszcze glostera. Proszę o poradę, bo już zgłupiałam czytając o obsadzeniach ABBBBA i wwożeniu ula na hektar sadu :wink:
Amatorka kwaśnych jabłek
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Faworytka z Konferencją zapylą się. Grusze generalnie wszystkie się zapylają, lepiej czy gorzej, poza kilkoma przypadkami. Te akurat odmiany to dobre zapylacze.
Co do tych jabłoni - nie wiem jak one kwitną, bo nie ma powodu by się nie zapylały - tylko muszą kwitnąć w tym samym czasie... Jakoś nie widzę żeby ktoś podawał w jakim okresie kwitną.
:wit
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

Ile czasu mija zanim drzewko odrzuci podkładkę jeśli posadziło się za głęboko?
Posadziłem Grafsztynka Inflandzkiego i Papierówkę tak że podkładka jest 2-3cm nad ziemią po odgarnięciu ziemi przy pniu.
Trochę boje się że tego nie upilnuje.
Rossynant

Post »

Tak właśnie się sadzi. Owszem, może się zdarzyć że jakiś korzonek nad ziemią wyrośnie, powiedzmy w wilgotnej trawie, ale bez przesady :lol: Zresztą jakby co - to widać. A żeby drzewo wybudowało nowy system korzeniowy to lata całe.
W razie czego korzonek się urżnie :pogon
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiele lat temu dostałem drzewko w rodzaju rajskiego jabłuszka.
Posadziłem. Rosło.
W czasie budowy w miejscu gdzie rosło drzewko teren został podwyższony o 15 - 20 cm.
Drzewko puściło korzenie z części ponad podkładką.
Odkryłem to po kilku latach, kiedy porządkowałem teren, obniżałem teren do poprzedniej wysokości.
Tak rosło, z częściowo odsłoniętymi korzeniami kilka lat.
Mrozy go nie ruszały. Nigdy nie było kopczykowane na zimę.
Niestety musiałem je usunąć.
W czasie wykopywania okazało się, że drzewko posiadało dwa odrębne systemy korzeniowe.
Jeden klasyczny, jak każda jabłoń, drugi przypominał powierzchniowy system sosny.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
dagmar1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 mar 2012, o 20:02

Post »

Rossynant pisze:Faworytka z Konferencją zapylą się. Grusze generalnie wszystkie się zapylają, lepiej czy gorzej, poza kilkoma przypadkami. Te akurat odmiany to dobre zapylacze.
Co do tych jabłoni - nie wiem jak one kwitną, bo nie ma powodu by się nie zapylały - tylko muszą kwitnąć w tym samym czasie... Jakoś nie widzę żeby ktoś podawał w jakim okresie kwitną.
Bardzo dziękuję! spróbuję znaleźć informację kiedy kwitną te jabłonie. Czytałam jednak, że podobny okres kwitnienia nie musi oznaczać, że jedno będzie dobrze zapylało drugie (hmm, czy nie brzmi to dziwnie? :twisted: Nie wiedziałam, że sadzenie drzewek owocowych wymaga takiej wiedzy!. Inna sprawa - czy 2 drzewka jabłczane i 2 gruchy to wystarczająca ilość żeby się zapyliły? Czy muszę posadzić hektar, by doprowadzić do tego AABBBBBBBA. Że nie wspomnę o ulach ;:223 Mam nadzieję, że drzewka się przyjmą. Warunki mają wyjątkowo niesprzyjające: gleba gliniasta (może nawet iłowa), gdy wyschnie na bryłę, można nią zabić. Pod spodem warstwa z niespodzianką - dachówki, skorupy, kawałki betonu. Do tego wysoka woda gruntowa i bardzo silne wiatry z północnego zachodu - ze szczerego pola.
Amatorka kwaśnych jabłek
Rossynant

Post »

Po dwa wystarczy - ale bez gwarancji. Dobranie po trzy sprawę zaś załatwia. Oczywiście niektóre kombinacje nie działają, pamiętać o tym warto - i sprawdzić (co dziwnego że nie każdy chce z każdym?). A układ w przestrzeni czy dobranie akurat najlepszych zestawów nie aż takie ważne dla własnych potrzeb. Byle było blisko, żeby pszczółce wypadło po drodze.
Pszczółki też potrzebne. Jeszcze niedawno po prostu były, jak nie domowe to dzikie, albo chociaż trzmiele i inne owady. Ale teraz wszyscy chemią polewają wszystko co żyje - dokładnie po to właśnie by wybić każdą brzęczącą nad uchem istotę. To i kłopot z zapylaniem :?
Chińczycy tacy byli sprawni, że teraz sami zapylają do roboty - pędzelkami gruszki zapylać ;:108 I wcale nie idzie to łatwo!
U nas już i trzmiele giną - wyłapywane przez sprzedawców trzmieli dla rolnictwa... :roll:

Awatar użytkownika
Gryfica
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 mar 2012, o 18:38

Post »

pomolog pisze:Oczywiście miejsce uszlachetnienia (połączenia komponentów) musi znajdować się nad powierzchnią gleby (o co teraz, przy sadzeniu nie trudno, bo z reguły mamy do czynienia z tzw. wysoką okulizacją). Drzewka powinny być posadzone 2-3 cm głębiej niż rosły w szkółce (choć jest i teoria sadzenia możliwie płytkiego - ale nie będę Wam "tu mieszał" ;) ). Oczywiście sadzimy tak, aby system korzeniowy był przykryty. I usypujemy kopczyk na wysokość 20-25 cm (więc automatycznie na okres zimy przysłonimy to miejsce uszlachetnienia). Ale wczesną wiosną kopczyk rozgarniamy... Jeżeli posadziłeś drzewko zbyt głęboko, możesz (powinieneś) to jeszcze teraz poprawić.
Pozdrawiam serdecznie :wink:
No to super, pan ze szkółki powiedział, że ma być pod ziemią , a w sumie najlepiej na równo z gruntem i tak też zrobiłam- wczoraj
... ;:14
Czy teraz mam to rozgarnąć? Wykopać i posadzić raz jeszcze? Zrobiłam już im i tak lekkie zagłębienia, żeby woda się trzymała, buuu...
ale jestem zła...

Jak to ma ostatecznie wyglądać, ile nad ziemią ma być ten guzik, gdzie jest miejsce zrośnięcia?
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 paź 2010, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeżeli wsadzone dopiero wczoraj spokojnie można podciągnąć do góry. Ja tak robiłem.
Podważyć delikatnie widłami, wywindować tyle ile trzeba, ziemię dookoła nieco docisnąć, podlać i będzie dobrze.

Wystarczy żeby się nie stykało z ziemią to co zostało naszczepione (od guzika w górę). Jeżeli jest równo z gruntem lub parę cm poniżej, można zostawić. Uformuj miednicę i nie trzeba poprawiać. Jeżeli miednica musiałaby być głęboka (będzie się zasypywać), proponuje podnieść do góry.

Pozdrawiam :wit
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53

Post »

Do podpowiedzi "romix" dodam tylko że podlej kilka razy drzewko przed operacją podnoszenia...
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 paź 2010, o 21:45

Post »

Jeżeli wczoraj było podlewane obficie to prawdopodobnie nie trzeba.

Pozdrawiam :wit
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Awatar użytkownika
Gryfica
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 mar 2012, o 18:38

Post »

Dziękuję bardzo, dwa drzewka nieco podciągnęłam do góry, nie podlewałam bo poprzedniego dnia podlałam bardzo mocno. Wokół reszty tylko nieco rozgarnęłam ziemię. Po podciągnięciu powciskałam ziemię gdzie się dało i znów mocno podlałam. Mam nadzieję, że będzie ok. Jeszcze raz dziękuję za pomoc ;:3 Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”