Mój ogród niepokazowy cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród niepokazowy cz. 2

Post »

Wszystko mi się u ciebie podoba.
I piękne irysy.
I cudna dorodna szałwia.
Ja nie mam do niej szczęścia. Miałam 2 razy i wcale mi się nie wysiała.
Wiązówka bulwkowa wygląda i ślicznie i ciekawie.
Dzwoneczki dzwonią po ogrodzie i owady przyciągają.
Czarnuszka już też kwitnie.
No lato majowe piękne :)
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Halszko, przyglądam się tej roślinie i nie przyznaję się do niej ;:185 . Nie wiem co to jest. Wydaje mi się, że są to dwie różne roślinki, z lewej strony widać ciemniejsze, ząbkowane listki i to może być jakiś dzwonek, ale raczej nie ode mnie. Te jaśniejsze listki, to może coś jednorocznego (nemezja?, petunia?), albo chwast. ;:224 , należy poddać dalszej obserwacji. :roll:
Wydaje mi się, że wysłałam Ci tylko nasiona dzwonków brzoskwiniolistnych, na wypadek gdyby sadzonki zawiodły, to pewnie one Ci wyrosły ;:333 .
Te białe dzwonki, to u nas od zawsze były w ogrodach, nazywane "kampanulami", a w internecie pokazują się jako brzoskwiniolistne, chociaż kwiatki mają gwiazdkowate, inaczej wyrastające na łodygach i inne listki. Te się nie sieją, jedynie kępka rozrasta się rozłogami.
Liliowce śpieszą się z kwitnieniem ;:oj , ale skoro lipy już kwitną, a powinny w lipcu!
Śliczny kolor czarnuszki ;:138 .
Pięknego dnia, Halszko ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Szałwie z nasion całkiem dobrze się udają, więc nie ma co narzekać – będzie pięknie.

Piękne dzwonki brzoskwiniolistne. U mnie niestety się nie udają – bardzo szybko wypadają.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj Halszko patrzę i patrzę i napatrzyć się nie mogę na te Twoje roślinki co jeden to inny piękniejszy w blasku słońca wyglądają rewelacyjnie tylko siedzieć w ogródku patrzeć i podziwiać. Pozdrawiam Cie serdecznie życzę miłego odpoczynku dużo słoneczka i niech kwitną jak najdłużej. ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Halszko zdjęcie szałwii muszkatołowej piękne. ;:138
Siewka naparstnicy cudna. ;:oj Nigdy takiej nie widziałam, choć u mnie od lat przeróżne kombinacje kolorów i plamek się pojawiają.
Szałwii omszonej, szczególnie niskiej, nigdy za dużo. :D Otworzysz stragan i będziesz mieć kasę na inne rośliny. :wink:
Molinia variegata śliczna. Miałam kiedyś zwykłą, ale kłosy bardzo szybko się łamały, więc zrezygnowałam. U Ciebie glina, to pewnie będzie stała prosto.
Deszcz nam nawadnia ogrody, niech tylko drobny deszcz u Ciebie pada.
Pozdrawiam ciepło. ;:196
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jakie piękne zdjęcia! ;:333 Nie wiadomo co piękniejsze nie da sie wybrać po prostu!!! Chwilo trwaj do grudnia :heja
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Witajcie drodzy Goście :wit
Znów się zaniedbałam na forum, ale muszę przyznać, że powoli wychodzę na prostą jeśli chodzi o pracę w ogrodzie. Nie, nie ;:185 nie mogę się pochwalić, że mam wszystko wypielone i uporządkowane :roll: Ale najważniejsze prace zrobiłam, co miałam posadzić posadziłam, no może oprócz kilku dalii czekających w doniczkach :oops: Deszcz od czasu do czasu podlewa, ale nie zwalnia mnie to z obowiązku nawadniania rabat pod świerkiem i pod tujami, tam zawsze jest sucho ;:223 Zaczęłam też odmładzać kosaćce bródkowe, bo prawie mi nie kwitły w tym roku.
Wykopałam i oczyściłam już prawie wszystkie tulipany i inne cebulowe i był to ostatni dzwonek, bo niektóre cebule po kilku dniach deszczu już zaczęły się robić śliskie i jeszcze trochę a pewnikiem by zgniły.
Teraz dosychają pod szopką narzędziową.
Obrazek
Obrazek

Jolu, ta wiązówka ma faktycznie śliczne kwiatki, ale ma pewną wadę - dość duży kwiat na cienkiej wysokiej łodydze wykłada się i leży na ziemi ;:223 musiałam przywiązać do patyka :wink:
Może się wysieje, albo rozrośnie ;:7
Lucynko, dziękuję za miłe słowo pod adresem mojego ogrodu ;:196
Moja szałwia muszkatołowa też jest pokaźnych rozmiarów i niekiedy pojawia się w niezbyt odpowiednim miejscu, ale mam do niej sentymentalny stosunek bo dostałam ją od sąsiadki, która w ubiegłym roku zmarła więc zostanie na pamiątkę.
Obrazek
Aniu-anabuko1, dziękuję za miłe słowa ;:168
Nie wiem co masz na myśli pisząc o szałwii, bo jeśli tę fioletową roślinę to jest to przetacznik kłosowy. Fajnie się rozrósł, z jednej rośliny kupionej w zeszłym roku podzieliłam na cztery i mam mały szpalerek.
Natomiast szałwia Deep Blue kupiona razem z nim jaka była taka jest, ledwie zaczyna kwitnąć. Nie wiem o co jej chodzi, bo raczej jej nie zaniedbuję.
Obrazek

Witaj Martuś, na razie obserwuję tajemniczego dzwonka (?), zastanawiam się czy to nie może być jakiś skupiony, bo siałam też białe i różowe ale wydawało mi się że nie wzeszły ;:7 spotykam też podobne chwasty na trawniku-chwastniku ;:306
Muszę zebrać nasiona z tej czarnuszki z ogniska, bo na rabacie wyrosły mi tylko takie jasnoniebieskie pomieszane z białymi :wink:
Obrazek

Zaczynają już rudbekie.
Obrazek

Loki, dzięki za pocieszenie, muszę chyba pomyśleć o likwidacji trawnika, albo o dokupieniu sąsiedzkiej pustej działki, żeby zmieścić tę szałwię :;230 ale kto to będzie uprawiał jak już z moją własną nie mogę dać sobie rady ;:306
Obrazek
Obrazek

Alu, dziękuję, jesteś bardzo miła ;:196 Tak prawdę mówiąc to zbyt dużo czasu nie ma na siedzenie i podziwianie :D ale podziwiać można też pieląc czy podlewając :wink:

Obrazek
Obrazek
Hosty pod świerkiem dają radę

Obrazek
Jeszcze chwila i anabelka zacznie pokaz :D

Soniu, dziękuję ;:167 deszcz pada od czasu do czasu zgodnie z Twoim życzeniem spokojny i drobniutki ;:108
Roślinki odżyły, ziemia zmiękczona. Posiane w ubiegłym roku białe firletki ładnie zaczynają rozkwitać w kilku miejscach w ogrodzie ;:167
Obrazek
... a sadzoneczki cynii karłowych też po kolei rozkwitają na biało ;:180
Obrazek
Zakwitła też werbena Rigida, która przezimowała na rabacie pod osłoną stroiszu.
Obrazek

Iguś, dziękuję za tak ciepłe słowa, niech się spełnią ;:168
Obrazek
Taką niespodziankę sprawił mi grudnik :lol:

Obrazek
Hortensja po przesadzeniu do doniczki i zimowaniu w garażu zakwitła po kilku latach.
Obrazek

Pozdrawiam wszystkich serdecznie, życzę miłego popołudnia i dobrego całego tygodnia ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Róże, maki i orlaja świetnie się komponują. ;:oj
Hostowa coraz piękniejsza. ;:215
Cieszę się, że nowe nabytki się zaaklimatyzowały na Twoich rabatach. ;:138 U mnie trzy cynie z nasion miniaturowych, jednak są kundelkami, są dużo wyższe i mają pojedyncze kwiaty. :)
Podziwiam determinację z wykopywaniem cebul. ;:180 Swoje ocalone od gryzoni, jeszcze zielone, posadziłam w korzeniach świerków, gdzie nigdy nie było korytarzy. Może przeżyją. ;:131
Niestety odmianowe szałwie dłużej chyba się aklimatyzują w glinie. Moje posadzone u synowej, dopiero w trzecim roku zaczęły ładniej kwitnąć.
Halszko spokojnego tygodnia. ;:168
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

A na co komu trawnik, likwiduj, likwiduj i przekształcaj w rabatę szałwiową. :;230

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit
Soniu, już się przekonałam, że ta praca przy cebulowych ma sens i nawet specjalnie nie narzekam. Lubię swoje tulipany i nie wyobrażam sobie, aby po każdym sezonie kupować nowe cebule na przyszły rok. Co innego dokupić coś ciekawego aby wzbogacić kolekcję. Czasem mnie korci aby w suchszych miejscach zostawić na próbę cebule w ziemi, może by przetrwały np. pod tują lub świerkiem. Ale musiałabym tam oszczędniej podlewać. To już wolę wszystkie wykopać. U Ciebie na piasku w korzeniach świerków mają szansę przetrwać. Może gryzoniom nie będzie się chciało forsować takiej przeszkody. Oby! Liczę, że szałwia się rozkręci, tymczasem posiałam małą część z mojego zapasu nasion szałwiowych ;:306 Może coś z tego będzie ;:7

Obrazek
Muszkatołowa zbudowała zgrabną kępkę :D

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Liliowce zaczynają.
Dziękuję Soniu, lecz tydzień okazał się niezbyt spokojny - miałam urodzaj na gości :heja

Loki, zdziwiłbyś się ile pożytecznych funkcji spełnia trawnik (u mnie chwastnik :;230). Można ustawić piaskownicę, rozłożyć kocyk dla wnusi, pograć w piłkę, pobiegać za bańkami mydlanymi i wiele jeszcze innych ciekawych rzeczy robić :lol: Poza tym M. musi też mieć możliwość wykazania się przy koszeniu :D

Róże poturbowane przez wiosenne przymrozki powoli zaczynają kwitnienie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Rozchodnik kwitnie
Obrazek

Tak wyglądają moje borówki - ptaki muszą szukać innej jadłodajni :wink:
Obrazek
Obrazek

Dla Was bukiecik z ogrodowych kwiatów z życzeniami dobrego pogodnego tygodnia :D
Obrazek
Pozdrawiam, Halszka
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Halszko dziękuję za bukiecik ;:167 ;:196
Ledwo otworzyłam Twój wątek a tu takie piekności jak urocze hostowisko! ;:167
Czy szałwia muszkatołowa. Niedawno pisałam o nie, ż e się wyprowadziła z mojego ogródka a posiane nasionka - olały mnie totalnie.
Ja też ograniczyłam trawnik totalnie - ale jest,jest bo be niego ani rusz.
Wnuczka dorosła a.... córka domaga się powiększenia trawnika i pomniejszenia moich rabat ;:145 oj co to będzie...
Mam taki sam stolik ;:304 tylko na balkonie ;:306
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Halszko, przyjemnie jest pospacerować po Twoim ogrodzie, w którym tak pięknie kwitną śliczne kwiatuszki. ;:138
Ponieważ większość czasu spędzam bądź to w domu, bądź na kolejnych badaniach, (przyplątała się jeszcze anemia) tylko tak mogę spacerować, cieszyć oczy i podziwiać ogrodowe piękności. ;:215 ;:303
Słodki bukiecik. ;:333
Pozdrawiam i zdrówka Wam życzę. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Wyjątkowo piękne liliowce! Intensywnie wybarwione.
Z zaciekawieniem oglądam wszelkie szałwie, bo to jedne z moich ulubionych roślinek. :D
Borówek to ja nawet nie mam po co przykrywać, bo u mnie ilość jagódek w tym roku bardzo znikoma. A Twoje namioty nad borówkami wyglądają po prostu kosmicznie. :D
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szałwia muszkatułowa jak kwitnie jest śliczna, a potem ozdobą rabaty są piękne liście. ;:215
Róże cudne, Pomponella ma zdrowe, zieleniutkie liście. ;:oj Moja już straszy plamistością. Dziś wieczorem cięłam większość kwiatów.
Borówki mają luksusowe zabezpieczenie. ;:215 U mnie rosną po dwie w różnych miejscach, więc firanki się sprawdzają. ;:173
Dziękuję za piękny bukiet, zainspirowałaś mnie. ;:180
Jak wnuki bawią się w ogrodzie, to trawnik musi mieć odpowiednią wielkość. :D
Halszko uściski dla Ciebie i Antosi. ;:167 ;:4
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzień dobry miłym Gościom :wit
Tak szybko mijają dni, za chwilę minie połowa roku i wkroczymy w pełnię lata ;:7 Pogoda daje się niektórym z nas we znaki, nasze ogrody narażone są na różne niekorzystne zjawiska atmosferyczne. Mój ogród na szczęście omijają nawałnice, wichury, grad. Co prawda palące słońce dokucza moim roślinom, ale póki co jakoś się trzymają.
Pomidory w doniczkach muszę podlewać dwa razy dziennie a i tak w samo południe bywają omdlałe.
Obrazek
Obrazek
Na razie nie mogę się pochwalić spektakularnymi plonami, ale trochę owocków już się zawiązało, zwłaszcza na odmianach koktajlowych. Pozostałe kwitną obficie i dają nadzieję na plon. Oby tylko nie padły ofiarą ZZ 🙏

Krysiu, dziękuję za tyle pochwał ;:196 Szałwia muszkatołowa najlepiej rośnie gdy sama się wysieje :wink: choć muszę przyznać, że nie ma zbyt wielu siewek. Trzeba próbować jej trochę pomóc się wysiać, ja w tym roku mam tylko jedną kwitnącą. Mam nadzieję, że coś znajdę na przyszły sezon.
Jak widać na zdjęciu na moim balkonie rozpanoszyły się pomidory i nie ma już miejsca na nic innego, tym bardziej na stolik ;:306

Obrazek
Juka wypuściła tylko jeden pęd kwiatowy, dwie inne nie kwitną ;:185

Lucynko, dziękuję Ci ;:196 wyobrażam sobie co czujesz nie mogąc popracować w ogrodzie :cry:
Bardzo Ci współczuję ;:168 Wracaj szybko do pełni sił ;:65
Na osłodę kilka fotek dla Ciebie.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Twój pajączek pozdrawia

Obrazek
Chopin

Wandziu, dziękuję ;:168 Czy Twoje borówki to młode nasadzenia? Jeśli tak, to z roku na rok będą miały coraz więcej owoców. Tylko trzeba dbać o odpowiednie pH gleby i wilgotność. Moje są wsadzone w miejscu najbardziej wilgotnym, a w czasie suszy je podlewam.
Trochę dziwnie wygląda ta siatka, ale ta zielona o większych oczkach nie sprawdziła się - ptaki wplątywały się w nią ;:222

Obrazek
Mój dziki krwawnik przesadzony z trawnika (jeden mały pędzik) w ciągu jednego roku roku tak się rozrósł. Jak tak dalej pójdzie .... ;:oj
Obrazek
Pierwszy floks Blue Boy

Soniu, dziękujemy z Antosią za uściski i odwzajemniamy je z całego serducha dla Ciebie i Twojej Trójeczki ;:168
U mnie plamistość zaczyna się na Lagunie, obawiam się, że do końca sezonu straci liście ;:131
Twoje borówki w firankach też pewnie wyglądają jak ogrodowe duchy :;230
Obrazek
Supertunia Bubblegum

Obrazek
Taką werbenę dostałam.
Podobna do Rigidy, niestety była bez etykety.

Miłego i spokojnego weekendu Kochani ;:4 ;:162
Pozdrawiam, Halszka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”