Trochę tu, trochę tam - dwa ogrody (19)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Trochę tu, trochę tam - dwa ogrody (19)

Post »

Wando
Ciekawe róże zakupiłaś :D
Bez nazw są :?: Kiedyś też podobne kupiłam w sensie ''angielskie ,czy pnące'' i cudne są.
Widzę wśród nich ''Graham Thomas'' /żółta/ i''Veillschenblau'' - ciemno - fioletowa ,pnąca.
Trawy w przydomowym rewelacyjne ;:108
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wando, jak zwykle klimatyczne zdjęcia. Masz prawdziwy talent do fotografowania, wydaje się, że za każdym razem oglądam Twój ogród na nowo. Trzeba mieć niezwykłą świeżość spojrzenia, żeby znaleźć tyle nowych perspektyw we własnym ogrodzie, w którym zna się każdy zakątek.
Wando, jeżeli chodzi o róże w kartonikach, to nie mam zbyt wielkiego doświadczenia, bo kupiłam raz i nie przeżyły ale kilka razy jak chciałam wiedzieć jaka to odmiana, to dzwoniłam do firmy, której nazwa widniała na kartoniku, mówiłam w jakim sklepie kupiłam i pod jaką nazwą (lub raczej ogólnym "hasłem" np, róża biała parkowa :wink: ) i miła osoba informowała jaką odmianę zapakowali w kartonik.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Magda, ja to miło, że przywędrowałaś do mnie z działu doniczkowego! Zawsze jesteś mile widziana. ;:196
U mnie trawa Pony Tails się nie sprawdziła. Wymarzała zimą. Natomiast brachitrycha rośnie od kilku lat i rozsiewa się wszędzie. Nawet między kostką brukową. Ale ponieważ jest ładna, czasem pozwalam jej rosnąć w nieoczekiwanych miejscach. Oczywiście najładniej wygląda jesienią, kiedy kwitnie.

Bobeczko, kiedyś rzeczywiście przozdabiałam trawy na zimę. Wiązałam w snopeczki, robiłam kokardki ze sznurka itp. Teraz już jakoś mi się nie chce. Za dużo mam pracy na naszym rancho, więc gdy już jestem w domu, najchętniej leżę do góry brzuchem i odpoczywam. Jednak wkrótce nadejdzie pora grabienia liści dębowych, ech...

Pelagia, no właśnie cały szkopuł w tym, że róże kartonikowe są sprzedawane bez nazwy i potem, po zakwitnięciu przychodzi czas na zabawę w identyfikację. Ta żółta na zdjęciu faktycznie wygląda jak Graham, ale równie dobrze może będzie to Golden Celebration. Posiadam już Grahama, więc będę mogła porównać (to jedna z moich ulubionych różyczek). Natomiast jeśli chodzi o tę fioletową, to kilku osobom zakwitła ona jako Rhapsody in Blue. Bardzo jestem ciekawa, co okaże się wiosną, oby tylko wszystkie przeżyły.

Kania, dziękuję Ci bardzo za przychylne słowa w kierunku mojego fotografowania. Myślę jednak, że moja kreatywność w pokazywaniu ogrodu już się właściwie kończy. Ciągle pokazuję w zasadzie te same zakątki. Niczego już w przydomowym nie sadzę, dbam tylko o to, co już jest. Tak więc obraz ogrodu długo pozostanie jednakowy. Ale milo mi, że w Twoich oczach nadal zachowuje on pewną świeżość.
Odmiany róż kartonikowych objawią się zapewne wiosną. Podejrzewam, że są to raczej popularne róże i łatwo je bedzie rozpoznać. Zmartwiłaś mnie, że Twoje nie dały sobie u Ciebie rady i padły. Z tym większą troskliwością sporządzę moim zimowe kopczyki.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Wandziu, po prostu zrobisz wiosną konkurs kto pierwszy odgadnie daną różę.
Nagrody? Twoje dobre słowo na FO i jakaś cudna z Twoich fotek dedykowana dla danej osoby. Aż żałuję, że nie za bardzo znam się na różach. :D
Dla mnie też nawet jak pokazujesz te same zakątki w Twoim ogrodzie - to są jakby wciąż nowe. Zawsze coś innego się spostrzeże, inaczej obiektyw ustawi. Pięknie zaaranżowany ogród będzie mnie zawsze zachwycał. Więc proszę o jeszcze i jeszcze. :D
Pozdrawiam ;:3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Będzie się działo! :tan :tan Kolekcja nowo zakupionych róż imponująca! ;:138
Twój ogród, Wandeczko, już jest tak bogaty, że aż mnie ściska w środku w oczekiwaniu na to, jak on będzie się prezentował w następnym sezonie. :D
Barwy jesieni takie cieplutkie, słodkie ;:215 i tylko żal, że wróżą coraz krótsze dni i coraz dłuższe noce. ;:174
Trzymaj się, Kochana, ciepło i zdrowo. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wandziu najlepiej do pokazania ogrodu zaprosić inną ogrodniczkę, pokaże ogród z perspektywy, której my nie widzimy. ;:173 Też się łapię na tym, że stale robię zdjęcia z tych samych miejsc. ;:222
Brachytrichę lubię nie tylko za jesienne kłosy, ale też wczesne ruszanie po zimie, zawsze pierwsza się zieleni. ;:215
Masz rękę do róż, na pewno pokażą kwiaty wiosną, a jakie odmiany by nie były, to zawsze będą cieszyć oczy. ;:108
Pozdrawiam ciepło. ;:168
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Beaby, oj nawet nie wiesz, jak ja czekam na wiosnę i pierwsze kwitnienia tych róż! Już zrobiłam jako takie rozeznanie w kwestii odmian tych kartonikowych niespodzianek. Wiosną pewnie jeszcze dokupię kilka nowych kartoników, bo pieniądze za nie nie są takie duże. Pozdrawiam Cię serdecznie Beatko ;:196

plocczanka, jesień i zima szybko miną. Będziemy sobie w domku spokojnie planować przyszłe nasadzenia, to nam szybko Lucynko zejdzie. Za dobre słowo dziękuję i też życzę dużo słońca i złotego babiego lata. :D

cyma, ja też tak myślę Soniu, że każda róża jest piękna, niezależnie od odmiany. Z tym że warto jednak znać odmianę, żeby wiedzieć jak daną róże pielęgnować, ciąć, nawozić itd. Kiedyś bardzo kochałam róże, potem mi jakoś przeszło, ale teraz znów jestem w nie mocno zaangażowana, bo mam duuuużo nowego miejsca do sadzenia, a przede wszystkim miejsca słonecznego, a to przecież w uprawie róż jest kluczowe.

Naoglądałam się zdjęć w internecie i spodobały mi się bardzo krwawniki jako towarzysze dla róż. Kupiłam więc sobie na próbę dwie odmiany, korzystając z fajnej jesiennej przeceny.
Terracota
Obrazek
Obrazek

Rainbow Ending Blue
Obrazek
Obrazek

Do koszytczka wpadła też jakaś bylinowa rudbekia Hauron.
Obrazek

Na działeczce pełnia lata. Zamierzają zakwitnąć nowe ostróżki. Mam nadzieję, że zdążą.
Obrazek

Zaczynam zagospodarowywać nowe areały. Dosłownie centymetr po centymetrze. To moje pole golfowe :;230
Obrazek
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Zakupy niczego sobie Soniu, na takiej powierzchni to możesz puścić wodze fantazji ;:215 bardzo jestem ciekawa Twoich róż w kompozycji z krwawnikami i innymi bylinami ;:65
W przydomowym ogrodzie jak zwykle tajemniczo i klimatycznie ;:167 Piękne trawy grają pierwszoplanowe role ;:63 ;:63 przebarwiające się azalie też ślicznie się prezentują.
Miłego weekendu ;:3 ;:4 ;:168
Edit:
Przepraszam, że zmieniłam Ci imię Wandziu :oops: ;:180 ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Zdjęcia róż otwierają pachnące - i ja zmówiłam, ale mam znaczne mniej miejsca na nie. Piękna ostnica :)
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Pole golfowe widzę, ale dołków nie. :roll: ;:306
I ja ciekawa jestem, Wandziu, jak się będą komponowały róże z krwawnikami. ;:204 Takiego połączenia jeszcze nigdzie nie widziałam, będzie to coś nowego. ;:215 Sadzonki bardzo ładne. ;:303
Myślisz, że ostróżki jeszcze zakwitną? ;:131 Skoro tak, to może i moje śpiące jeszcze w pąkach chryzantemy zechcą pokazać kwiatki. ;:218
Zatem niech jeszcze wróci ciepła, a przede wszystkim słoneczna jesień. ;:3
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Wandziu kilka razy próbowałam gościć krwawniki niestety u mnie podobnie jak jeżówki nie chcą ze mna współpracować a szkoda bo je lubię.
Zakupy, pole golfowe tylko aby w przyszłym sezonie pogoda była mało kapryśna.
Jak tam Czesław często o nim myślę, mój odszedł, pozdrawiam
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wandziu dużo miejsca do nasadzeń, ;:215 ale ile pracy trzeba włożyć. ;:180
Też będę mieć krwawnik, :D Dostałam od miłej Halszki.
Pozdrawiam ciepło. ;:3
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

jarha, zobaczymy na wiosnę to zestawienie krwawników i róż. U mnie na działce rośnie w kilku miejscach biały zwykły krwawnik. Też bardzo ładny i delikatny, ale ma tę wadę, że się rozrasta rozłogami w sposób niekontrolowany i między różami trudno byłoby go okiełznać. Ale być może zrobię gdzieś specjalne miejsce, gdzie mógłby się on spokojnie rozrastać i niczemu nie wadzić.

Bufo-Bufo, na kartonikach różanych piszą, żeto różepachnące, a co będzie naprawdę, to się zobaczy.

plocczanka, no ja właśnie widziałam w necie takie połączenie krwawników z różami i powiem Ci, że to bardzo ładnie wyglądało. Dlatego i mnie taki zestaw się spodobał. Oby tylko te odmianowe nie miały rozłogów. :wink:

tara, jeżówki u mnie też przy domu nie chciały rosnąć. Ja wiem, że to są problemowe byliny, ale jednak chcę spróbować je przekonać, żeby na działce rosły. Natomiast krwawników nigdy nie miałam.
Pytasz o Czesława. Właśnie sypie liśćmi i przysparza mi pracy, jak co roku. Czy twój mąż miał na imię Czesław? Czytałam, że niedawno odszedł. Bardzo Ci współczuję Aniu i przytulam. :(

cymciu, oj, to Halszka ma krwawniki? Zaraz tam do niej pójdę i przeszukam wąteczek. :) Ciekawa jestem, czy te ładne bylinki się u nas sprawdzą.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Nareszcie zapanowała w ogrodzie złota polska jesień, która mieni się ciepłymi barwami, otula promieniami słońca i łagodnie uspokaja myśli. Kocham tę porę roku i niechby trwała wiecznie. A więc "chwilo trwaj".

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

W złocistych promieniach słońca barwy jesienne rzeczywiście potrafią zachwycać. ;:138
Gorzej wyglądają podczas pochmurnej pogody, ;:174 choć energetyczna czerwień nawet w deszczu podnosi na duchu. ;:333

Mam nadzieję, Wandziu, że Twoje krwawniki będą zachowywały się porządnie :lol: , czego życzę Ci z całego serca. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”